konec AC Sparta Praha – 1.FC Slovácko
5:2
(4:2)
Komentuje: Tomáš Kohlmann
 
Dobojováno! Sparta v zápase nadprůměrné ligové kvality poráží Slovácko 5:2 a byť padlo sedm branek, tak hvězdou zápasu se nestal žádný ze střelců, ale Bořek Dočkal, jenž k vysoké výhře Letenských přispěl čtyřmi gólovými přihrávkami!

Byť sparťané před týdnem proti Plzni přišli o reálnou šanci na mistrovský titul, tak alespoň dokázali pobavit své fanoušky celou řadou povedených útočných kombinací okořeněných pěti brankami. Nutno ale podotknout, že k vysoké úrovni zápasu přispěli i hosté, kteří přijeli odehrát otevřenou partii a nejednou dokázali ohrozit domácího brankáře Štěcha, přičemž dvakrát jej dokonce pokořili.
 
90+1
Konec zápasu.
 
90+1
V závěru se ještě Štěcha ránou z dálky pokusil ohrozit Hlúpik, jeho tečovaný pokus ale míří vedle sparťanské branky.
 
90
Hlavní arbitr Miroslav Zelinka k dnešním devadesáti přidává jedinou nastavenou minutu.
 
87
Poslední střídání dnešního zápasu, místo Kuncla odehraje závěrečné minuty na trávníku Jakub Prajza.
 
87
Costa v hlavičkovém souboji převálcoval Galušku, po odrazu míče do zámezí budou hosté vhazovat. Galuška se po střetu s domácím obráncem těžce zvedal z trávníku, bude ale v pořádku.
 
86
Dočkal svým centrem nedokázal najít žádného ze spoluhráčů a další asistenci k dosavadním dnešním čtyřem tak zatím nepřidá.
 
86
Tečovaný pas Dočkala se dokutálel za brankovou čáru, Sparta bude v útoku pokračovat rozehrávkou od rohového praporku.
 
84
Při nejbližším přerušení Shalovi uvolnil místo na hřišti autor třetí sparťanské branky Lukáš Vácha.
 
84
U postranní čáry už je připravený Herolind Shala, který bude dalším náhradníkem Sparty, který se dostane do zápasu.
 
83
Sparťané rozehrávají na vlastní polovině a v hostující hře je snaha o vysunutý presink i za víceméně rozhodnutého stavu.
 
80
Po rohovém kopu Havlíka byl ve skrumáži před brankou atakován Štěch a sudí Zelinka píská proti Slovácku.
 
79
Na Letnou dnes dorazilo "jen" něco málo přes pět a půl tisícovek fotbalových příznivců, i ti ale přispívají vysoké úrovni zápasu neustálým fanděním.
 
77
Netradiční situace, když Trávník vhazoval hluboko zpoza hřiště a míč ještě před návratem na hřiště odskočil mimo vymezené území, rozhodčí vrátili hru na místo autového vhazování a k překvapení Costy i několika domácích fanoušků ponechali míč hostům.
 
75
Konaté se dokázal povedenou kličkou uvolnit přes Reinberka, Lafata mu patičkou vrátil zpětnou přihrávku přímo do běhu, v tísni už ale africké křídlo zakončit nedokázalo.
 
74
Po další přízemní kombinaci rudých pálil zpoza pokutového území Mareček, ránou bez přípravy ale branku přestřelil o dobré dva metry.
 
73
Střídání Slovácka, místo Diviše dostane příležitost si zahrát na letenském trávníku také Petr Galuška.
 
73
Aktivní Konaté se na pravém křídle snažil vymyslet další ohrožení hostující branky, jeho centr ale byl tentokrát odražen do zámezí.
 
72
Dočkalův centr od rohového praporku brankář Heča vyrazil a hosté postupně dokázali odehrát míč až k Hečově protějšku Štěchovi.
 
70
Druhá změna ve sparťanské sestavě, Matějovského střídá na pažitu Lukáš Mareček.
 
70
Z hranice pokutového území se do míče opřel Matějovský a byť jeho důrazná rána byla odražena zpět ke sparťanskému středopolaři, tak po narážečce s ním vybojoval rohový kop Konaté.
 
69
Moravané se ale stačili stáhnout do defenzivy a Sparta tak v ofenzivním tažení pokračuje postupným útokem.
 
69
Prudký centr Diviše trefil pouze bradu Costy a sparťané vyráží do brejku.
 
68
Stoper Rada se pokusil zaskočit brankáře Štěcha stříleným centrem, sparťanský brankář si i s touto situací dokázal poradit.
 
67
Diviš se nedokázal na pravém křídle probít kolem Matějovského, hosté zůstanou v útočné aktivitě prostřednictvím autového vhazování.
 
65
Divišův centr dokázal nad hlavou Doška stáhnout do svých rukavic brankář Štěch a s jistotou míč pokrýt.
 
64
O jejich zábavu se starají také hosté! Hlúpik si v pokutovém území našel střelecké prostor, jeho tečovaná rána z úhlu ale doletěla pouze do boční sítě.
 
64
Značný pískot si vysloužilo hlášení o počtu přítomných fanoušků – 5 507. Ti, co dnes na Letnou dorazili, ale nemusí litovat.
 
63
Dočkal se dnes fotbalem evidentně baví a troufá si na technické kličky i ve středu pole, byť se mu to během prvního zápasu jednou nepovedlo, což vedlo k rychlému brejku hostů.
 
62
Matějovského kolmice na Kadlece měla příliš prudké parametry a domácí útočník nestačil ani v pádu na balón dosáhnout.
 
60
Konaté se individuálním průnikem sice do pokutového území nedokázal probít, po následné souhře se k němu ale míč vrátil a čerstvý fotbalista z Pobřeží Slonoviny povedeným projektilem z dvaceti metrů jen těsně minul vzdálenější tyč hostující svatyně!
 
58
Střídání na obou stranách barikády, ve sparťanském dresu domácí fanoušci vyprovází ze hry potleskem Ladislava Krejčího, jenž přepouští místo Konatému.

Zároveň mění sestavu i hosté, syna stejnojmenné olomoucké legendy Milana Kerbra nahradil Filip Hlúpik.
 
57
Havlík se protáhl s míčem do pokutového území, tam mu ale stačil "merunu" odebrat precizním zákrokem Holek.
 
55
Další útočná aktivita sparťanů končí odpískáním útočného faulu Marka Matějovského, hosté budou moci uklidnit hru s míčem na svých kopačkách.
 
54
Z ochozů protilehlé tribuny se ozývá hlasité skandování domácích fanoušků "Rosický do Sparty!".
 
52
Sparta právě vstřelila branku!
Sparťané opět naprosto rozebrali celou defenzivu Slovácka, po Dočkalově přízemním centru se VÁCLAV KADLEC objevil v pokutovém území zcela osamocen, když dobré tři metry okolo něj nebyl vůbec nikdo, Kadlec snadno prostřelil bezmocného Heču a připisuje na konto Dočkala čtvrtou gólovou přihrávku v dnešním zápase!
 
50
Hosté zaváhali v rozehrávce, Matějovský připravil střeleckou pozici pro Kadlece, jenž překonal Heču, ve skórování mu ale nastavilo překážku břevno hostující branky!
 
48
Po Váchově nedovoleném zákroku sudí Zelinka ponechal hostům výhodu a po nejbližším přerušení hry si provinilce důrazným hvizdem přivolal k sobě a zblízka mu ukazuje žlutou kartu.
 
48
Dočkal uvolnil na pravém křídle rozběhnutého Matějovského, jehož prudký centr nenašel nikoho z fotbalistů v rudém.
 
47
Sparťané sehráli další nádhernou kombinaci, když Matějovského kolmici Kadlec propustil za svá záda na rozběhnutého Krejčího, ten ale nedokázal přesně přihrát před branku.
 
46
Pod novinářskou tribunou už se u rohového praporku čile rozcvičují Tiémoko Konaté s Herolindem Shalou, zahraniční akvizice Sparty čekají na svůj případný start v dnešním duelu.
 
46
Začal druhý poločas.
 
Po změně stran se oba celky vrátily na trávník v zahajovacích sestavách. Sparťané tedy i s Jakubem Brabcem, jenž musel být v samém závěru úvodního dějství ošetřován.
 
Po pětačtyřiceti minutách velmi pohledného souboje plného krásných fotbalových momentů i branek Sparta vede 4:2, když se hlavní postavou dosavadního průběhu zápasu stal Bořek Dočkal, jenž přímo přihrál na tři branky a "prsty" měl svým centrem i v brance Lukáše Váchy. Druhé dějství začne zhruba ve 21:32.
 
45
První poločas skončil.
 
44
Sparťané momentálně hrají v deseti, neboť v souboji s Doškem se u postranní čáry zranil Brabec a mladý sparťanský stoper je aktuálně v péči lékařů u domácí lavičky.
 
42
Slovácko právě vstřelilo branku!
Tentokrát udeřili hosté! Jiří Valenta zůstal naprosto osamocený u rohu pokutového území a jeho ránu před brankářem Štěchem hokejově tečoval JAROSLAV DIVIŠ!
 
41
Hosté získali další rohový kop a hlouček jejich příznivců si přeje branku, ze svého posledního rohového kopu ale inkasovali právě fotbalisté Slovácka.
 
40
Dočkal se ve středu pole umotal v kličkách, čehož využil Došek povedenou kolmicí k vysunutí Kerbra, tomu ale stačil v poslední možné chvíli ukopnout míč Holek v situaci, kdy domácí stoper riskoval i možné vyloučení.
 
38
Fotbalisté v bílém ale nakonec nedokázali Štěcha nijak ohrozit a k balónu se vrátili Letenští.
 
38
Hosté se nastěhovali na útočnou polovinu a s výjimkou brankáře Heči jsou všichni hráči na pažitu nastěhováni do třiceti metrů od sparťanské branky.
 
36
Kadlec příliš dlouhým centrem překopl nabíhající trojici spoluhráčů Dočkal – Lafata – Krejčí.
 
35
Kadeřábek si efektně a zároveň efektivně narazil míč s Dočkalem, uvolnil se na pravém křídle a následný velmi nebezpečný pas před branku jen těsně nedokázali doklepnout do sítě Lafata s Krejčím!
 
34
Kadeřábek v rychlém sprinterském souboji s Kerbrem nevybojoval faul a po odskoku míčem za brankovou čáru se bude kopat od Hečovy svatyně.
 
33
Po ostrém střetu s Trávníkem zůstal na trávníku sedět lehce otřesený Costa, zimbabwský obránce ale bude moci ve hře pokračovat.
 
32
Diviš s míčem v pokutovém území Letenských podklouzl, přesto kulatý nesmysl dokázal udržet ve své moci, nakonec ale střílel nepříliš povedeně vedle sparťanské branky.
 
31
Na sklonku úvodní půlhodiny měl Došek na hlavě druhou branku Slovácka! To když si jeho hlavu našel Havlíkův centr ze zmíněné standardní situace a Došek křižnou střelou jen těsně netrefil sparťanskou branku! Marek Štěch by býval neměl sebemenší šanci zasáhnout.
 
30
Hosté ale pokračují v útočné snaze a po Brabcově zákroku na Kerbra budou rozehrávat přímý volný kop v bezprostřední blízkosti rohu pokutového území.
 
29
Do Doškovy rány z otočky se vložil Holek a v souboji někdejších Brňáků byl právě on tím úspěšnějším, když balón odrazil daleko od pokutového území.
 
27
Kunclův třicetimetrový pas si před pokutovým územím zpracoval Došek, posunul si míč do střelecké pozice, následnou přízemní ránou ale minul bližší tyč domácí svatyně.
 
26
Od rohového praporku domácí nedokázali soupeřovu branku ohrozit, přesto zůstávají usazeni s míčem v hloubi útočné poloviny.
 
25
Domácí ji ale rozehráli poněkud kostrbatě, v útočné aktivitě ale ještě budou moci pokračovat prostřednictvím rohového kopu.
 
24
Další příležitost pro Spartu, standardní situace z třiceti metrů od hostující branky.
 
22
Bořek Dočkal si vzpomněl na své výkony v loňské sezóně a již během úvodní čtvrthodiny si připsal tři gólové přihrávky!
 
21
Sparta právě vstřelila branku!
Na Letné vidíme naprosto nevídanou brankovou úrodu! Hosté měli k dispozici rohový kop, z něj ale rezultoval rychlý průnik VÁCLAVA KADLECE od vlastního pokutového území až do hloubi útočné poloviny, kde si Kadlec vyměnil míč s Dočkalem a svůj osmdesátimetrový sprint zakončil prostřelením hostujícího brankáře!
 
20
Ofenzivní tempo neustupuje, z dvaceti metrů pálil hostující Valenta, sparťanskou branku ale překopl.
 
19
Krátce po již čtvrté brance dosavadního průběhu zápasu viděl žlutou kartu Libor Došek za nemístné protesty směrem k sudímu Zelinkovi.
 
18
Sparta právě vstřelila branku!
Po dalším ze sparťanských rohů se do odraženého balónu opřel LUKÁŠ VÁCHA a jeho tečovaná rána končí za Hečovými zády!
 
18
Po následném rohovém kopu se do zakončení probil Krejčí, do jehož pumelice stačil vložit hlavu Reinberk a nadrazit míč nad branku.
 
17
Už zase útočí domácí! Po další přízemní kombinaci se Kadlec probil do téměř stoprocentní pozice, ovšem skvělým zákrokem jej vychytal Heča a dorážku Lafaty hosté srazili vedle své svatyně!
 
14
Slovácko právě vstřelilo branku!
I hosté přispívají svým dílem ke kráse dosavadního průběhu zápasu!

Reinberk v těžké pozici dokázal posunout míč k Valentovi, jenž vysunul do pokutového území MICHALA TRÁVNÍKA a hostující středopolař povedenou technickou ránou obstřelil Štěcha!
 
13
Souboj Krejčího s Radou, kdy domácí křídelník u postranní čáry padl k zemi, sudí Zelinka neposoudil jako faul hostujícího stopera a Krejčí Zelinkovi pořádně od plic sdělil svůj názor na verdikt.
 
13
Havlíkův centr ale nenašel žádného z fotbalistů v bílém a k míči se vrací fotbalisté v rudém.
 
12
Udeřit budou moci i hosté, to když získali standardní situaci na útočné polovině.
 
12
Na Letnou dnes zamířil na zdejší poměry podprůměrný počet fanoušků, ti ale zatím rozhodně nemusí litovat, protože od počátku sledují zajímavou podívanou okořeněnou i brankami!
 
11
Sparta právě vstřelila branku!
Od rohového praporku centroval Dočkal sice neúspěšně, míč se ale k reprezentačnímu záložníkovi vrátil, Dočkal opětovným centrem posadil míč na hlavu DAVIDA LAFATY a sparťanský kapitán zamířil přesně ke vzdálenější tyči!
 
10
Costa uvolnil na levém křídle Krejčího, který mohl využít prachbídně sehraný ofsajd systém hostující obrany, následný centr hosté sráží na rohový kop.
 
9
Sparťané rozehráli po zemi a byť se to zprvu nezdálo jako dobrý nápad, nakonec se Kadlec obtočil s míčem kolem Reinberka, jeho pas před branku poté vypadl Hečovi z rukavic, ke štěstí hostujícího brankáře se ale míč odrazil k jeho spoluhráčům a ti uklidili míč do bezpečí.
 
8
Krejčí se prohnal po levém křídle a byl zastaven loktem Tomáše Rady, což neuniklo pozornosti sudího Zelenky, sparťané budou rozehrávat v hloubi útočné poloviny.
 
6
Na Matějovského prudký centr si naběhl Krejčí, v těžké pozici atakován Kunclem ale nedokázal hlavou nasměrovat míč na hostující branku.
 
5
Sparta právě vstřelila branku!
Sparťané vystřihli přízemní kombinaci jako z fotbalové učebnice a ujímají se vedení! V závěru povedené souhry Dočkal převzal přiklepnutí od Kadlece, uvolnil kolmicí do pokutového území PAVLA KADEŘÁBKA, jenž tváří v tvář Hečovi snadno prostřelil slováckého brankáře!
 
4
Kadlec před pokutovým územím sklepl míč pro Matějovského, jenž se opřel do míče sice prudce, ovšem mířil přímo do brankáře Hečy a ten nadvakrát dokázal balón zachytit.
 
2
Po rychlém kontru Slovácka centroval obránce Kuncl, mimochodem jeden z trojice hostujících obránců, kteří prošli Spartou, ovšem jeho přetažený pas nedokázal na hrací ploše zpracovat Kerbr.
 
2
Úvodní útočnou akci sparťané vedli po pravém křídle a byť se Kadeřábek zprvu úspěšně dral přes dvojici protihráčů, nakonec si s početní převahou poradit nedokázal.
 
1
Rozehráno! Hosté oblékli bílé dresy, sparťané tradičně rudé a v prvním poločase útočí na branku směrem k Letenské pláni.
 
1
Utkání právě začalo.
 
I hosty, kteří mají v Praze obvykle početné zastoupení z řad fanoušků, přijela v pátek do metropole podpořit pouze zhruba dvacítka příznivců.
 
Za tónů sparťanské klubové hymny trojice arbitrů v čele s Miroslavem Zelinkou přivádí hlavní aktéry dnešního zápasu na pažit Generali Arény.
 
V Praze dnes panuje krásné počasí, naprosto ideální pro večerní fotbalové střetnutí. Navzdory tomu ochozy letenské arény se zatím zaplňují pouze zřídka a ani zdaleka nepřipomínají nabité tribuny ze zápasu proti Viktorii Plzeň.
 
Úvodní sestavy:

AC Sparta Praha: Štěch – Kadeřábek, Brabec, Mario Holek, Nhamoinesu – Dočkal, Vácha, Matějovský – V. Kadlec, Lafata (C), Krejčí.
Náhradníci: Miller – Shala, Mareček, Kováč, Konaté, Podaný, Řezníček.

1. FC Slovácko: Heča – Kuncl, Rada, Košút, Reinberk – Valenta, Havlík – Diviš, Trávník, Kerbr – Došek (C).
Náhradníci: Daněk – Galuška, Hlúpik, Prajza, Zajíc, Sadílek, Mezlík.

Rozhodčí: Zelinka – Pelikán, Peřina.
 
Příjemný večer z pražské Letné, kde se v rámci 28. kola utká domácí Sparta se Slováckem, které zde ještě nikdy ve své historii nevyhrálo a svého dnešního soka neporazilo už dokonce deset let.

I dnes budou sparťané výrazným favoritem, ovšem před týdnem proti Plzni přišli o reálnou šanci na titul a v případě dnešní prohry by se dokonce na západě Čech už s předstihem mohla slavit definitiva titulu. Sparta si na druhé příčce tabulky ještě musí hlídat za svými zády Jablonec, na něj ale tři kola před koncem má náskok tří bodů a lepší vzájemné zápasy k dispozici.

Do tréninkového procesu se po delším zranění vrátil Albánec Shala a po kratším Mareček, trenér Ščasný tak má k dispozici kompletní kádr.

Slovácko vstupuje do utkání z deváté příčky ligové tabulky, když ze svých posledních tří zápasů získalo jediný bod, na prohry s Libercem a v Plzni navázali remízou v moravském derby s Brnem 1:1. Na Letné Slovácko dokázalo bodovat pouze jednou, na podzim 2004 odvezlo jeden bod po remíze 1:1.
 
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:30.