konec Bohemians Praha 1905 – FC Baník Ostrava
0:2
(0:0)
Komentuje: Martin Augustin
 
Baník si z Prahy odveze vítězství 2:0. Dlouho to byl přitom na pohled remízový zápas. Domácí klokani se dokonce v průběhu druhé půle začali osmělovat. V dobré pozici hlavičkoval mimo Puškáč a po závaru u malého vápna nedokázal procpat míč do brány Květ. V 75. minutě však přišel nakonec rozhodující moment duelu. Vaníček se nechal obrat o míč Janoškem, z čehož rezultovala situace, kdy brankář Valeš ještě vyškrábl hlavičku Almásiho na břevno, s dorážkou Nemanji Kuzmanoviće už ale nemohl nic dělat. Krátce poté byl navíc po druhé žluté vyloučen domácí Hronek a v 83. minutě duel definitivně rozhodl Ladislav Almási.
 
90+4
Konec zápasu.
 
90+4
Ještě menší komplikace pro Laštůvku. Hostující brankář krotil centr z levé strany. Balón vyrazil jen do spoluhráče Fleišmana, ovšem v prostoru scházel někdo z hráčů Bohemky, který by míč do brány doklepl.
 
90+4
Michael Ugwu ještě vyzval ke sprintérskému souboji Davida Lischku, který před ním odehrál míč do autu.
 
90+3
David Buchta se nadechl k velkému sólu. S míčem prošel z pravé strany až do pokutového území, kde už byla jeho střela zablokována.
 
90+1
Střídání v týmu FC Baník Ostrava: ze hřiště odchází Šimon Falta, přichází Petr Jaroň.
 
90+1
Utkání bude nastaveno o čtyři minuty!
 
90
Střídání v týmu Bohemians Praha 1905: ze hřiště odchází Roman Květ, přichází Josef Jindřišek.
Střídání v týmu Bohemians Praha 1905: ze hřiště odchází Martin Dostál, přichází Dominik Hašek.
 
89
Centrovaný míč v šestnáctce hlavou přizvedl Filip Kaloč. Valeš si však bez větších problémů poradil.
 
89
Daniel Köstl přišlápl Faltu. Hosté budou zahrávat standardní situaci.
 
87
Fotbalisté Bohemians směřují k třetí jarní porážce ze čtyř zápasů. Baník naopak ke druhému vítězství v řadě.
 
85
Dlouho remízové utkání se momentálně vyvíjí jasně v režii Baníku. Bohemce už by asi mohl přinést nějaký bodový zisk asi jen fotbalový zázrak.
 
83
Baník právě vstřelil branku!
Domácí po Hronkově vyloučení ve snaze srovnat stav zcela otevřeli obranu. Toho nyní Baník využil. LADISLAV ALMÁSI si naběhl na přihrávku za obranu, zbavil se stopera Bederky a přesnou střelou k levé tyči překonal Valeše – 0:2.
 
82
David Buchta šel po chybě domácích sám na Valeše. Chtěl domácího brankáře obejít, ale tne jeho kličku přečetla balón mu sebral z kopačky!
 
81
Střídání v týmu Bohemians Praha 1905: ze hřiště odchází David Puškáč, přichází Michael Ugwu.
Střídání v týmu Bohemians Praha 1905: ze hřiště odchází Antonín Vaníček, přichází Matěj Koubek.
 
80
Další velká nepříjemnost pro domácí! Druhou žlutou kartu uviděl za zákrok na Kaloče Petr Hronek a to znamená také vyloučení. Zelenobílí budou dohrávat o deseti.
 
79
Falta centroval na Ladislava Almásiho. Jeho hlavička byla tentokrát nepřesná.
 
78
Před nabíhajícím Puškáčem zasahoval Lischka. Navíc se bude jen kopat od brány Ostravy.
 
75
Baník právě vstřelil branku!
Hosté jdou dovedení! Už to vypadalo, že se domácí po útočné snaze Baníku ubrání, ovšem Antonín Vaníček u brankové čáry zřejmě podcenil situaci a nechal se tam obrat o balón Dominikem Janoškem. Ten nahrál na Šimona Faltu, který následně odcentroval na Ladislava Almásiho, jehož hlavičku ještě Valeš vytlačil na břevno, ale dobíhající NEMANJA KUZMANOVIĆ míč zblízka doklepl do sítě.
 
73
David Puškáč se srazil s Lischkou a rozhodčí situaci posoudil jako nedovolené počínání útočníka Bohemians.
 
70
Domácí v průběhu druhého dějství přešli z rozestavení se třemi stopery na systém se čtyřmi obránci v řadě a zdá se, že od té doby se zvýšila jejich útočná aktivita.
 
68
Hosté přestáli rohový kop soupeře. Bohemka se v posledních minutách nadechuje k náporu.
 
67
Domácí ještě reklamovali, že Ndefe zahrál rukou. Rozhodčí to řešil s videem, penalta se však podobně jako v prvním poločase na druhé straně nařizovat nebude.
 
66
Obrovská šance domácích! Antonín Vaníček výtečně zapracoval na pravé straně a odcentroval. Naskakující Puškáč nedosáhl, ovšem balón propadl k bránícímu Ndefemu, kterého otravoval Beran tak, že obránce Baníku balón posunul jen na Romana Květa, který z tak pěti metrů neprocpal míč do brány!
 
66
Střídání v týmu FC Baník Ostrava: ze hřiště odchází Jiří Boula, přichází Dominik Janošek.
 
65
Dopředu spěchali Ladislav Almási a Nemanja Kuzmanović. Na domácí straně však v obraně dobře zafungovalo duo Köstl – Petrák.
 
64
Roh také na druhé straně. S centrem Fleišmana si obrana domácích poradila.
 
63
Vše se uklidnilo alespoň tak, že se může hrát. Po rohovém kopu nakrátko přišel centr Romana Květa, který si našel David Puškáč. Ten v zatím největší šanci klokanů v utkání hlavičkoval vedle levé tyče z Laštůvkova pohledu!
 
62
Fanoušci Baníku se dostali do potyčky s pořadateli a rozhodčí přerušil hru! K sektoru hostí přibíhá kapitán Ostravy Jan Laštůvka, který se snaží situaci uklidnit.
 
61
Tohle už bylo z domácí strany lepší! Beranův přízemní centr na bližší tyč si našel Roman Květ, který si míč rovnal na zakončení, ale to mu zablokoval výtečným skluzem Lischka. Roh pro Bohemians...
 
60
Jan Vondra si nalevo neporozuměl s Michalem Beranem. Domácím unikl míč do autu.
 
59
Sektor hostujících fanoušků se zbarvil do modrobílé. Příznivci Baníku navlékli pláštěnky v klubových barvách. Je tam i nějaká pyrotechnika, za což přišlo napomenutí od domácího hlasatele.
 
57
Střídání v týmu FC Baník Ostrava: ze hřiště odchází Jiří Klíma, přichází Ladislav Almási.
Střídání v týmu FC Baník Ostrava: ze hřiště odchází Arťom Koncevoj, přichází David Buchta.
 
56
Jiří Fleišman vlétl do Martina Dostála a byl mu odpískán nedovolený zákrok. Střídají také hosté...
 
55
Střídání v týmu Bohemians Praha 1905: ze hřiště odchází David Bartek, přichází Michal Beran.
 
54
Z domácí bojovnosti vyplývá velké množství nedovolených zákroků. Po jednom z nich přišla další standardka a centr, který si v pohodě stáhl Valeš.
 
53
Po rohovém kopu odvracel Köstl míč na hranici šestnáctky, kde si ho našel Jiří Boula. Jeho volej měl dobré parametry, ovšem Martin Dostál ho dokázal zablokovat! Následně ještě přišel centr Pokorného a hlavička jednoho ze spoluhráčů, kterou snadno lapil Valeš.
 
52
Jiří Fleišman manévroval s míčem v domácím pokutovém území. Nakonec získal pro svůj tým roh.
 
50
Série nepřesností v domácí kombinaci. Petr Hronek ještě zabojoval a doběhl u brankové čáry téměř ztracený míč. Pak ale sám nepřesně nahrával Dostálovi a hosté budou vhazovat.
 
48
Šimon Falta odcentroval z pravé strany. K hlavičce se dostal Nemanja Kuzmanović, ale ta nebyla vůbec přesná.
 
46
Po změně stran oba celky postupují ve stejném složení. Žádný z trenérů zatím nestřídal.
 
46
Začal druhý poločas.
 
První poločas mnoho fotbalové krásy nenabídl. Byl to hlavně boj. Možná největší vzrušení přinesla situace po čtvrthodině hry, kdy Köstl zahrál v pokutovém území rukou. Sudí Hocek však po poradě s kolegy u systému VAR penaltu pro Baník nenařídil. Hosté pak měli zajímavou možnost ještě v závěru první půle, kdy rychlý protiútok nedotáhl do úspěšného konce Koncevoj.
 
45+1
První poločas skončil.
 
45
Hugo Jan Bačkovský obdržel za své počínání žlutou kartu. Byť je dnes jen náhradníkem, tak se vyžlutil pro příští ligový duel klokanů.
 
45
Nyní to jiskří u domácí střídačky! Nemanja Kuzmanović tam přistrčil Bederku a pak si chtěl vzít míč, který mu ale odmítl hned vydat náhradní gólman Bohemians Bačkovský. Vznikla z toho menší strkanice.
 
43
Puškáčův centr z pravé strany nabíhající spoluhráče nenalezl. Míč si stáhl do rukavic Laštůvka.
 
42
Centr Květa se snesl na hranici šestnáctky, kde byl ale připravený Klíma. Po jeho hlavičce se balón dostal k Arťomovi Koncevojovi, který táhl protiútok do rozhozené obrany soupeře. Mohl i nahrávat, ovšem na levé straně šestnáctky volil individuální zakončení, které ve skluzu zablokoval Květ!
 
40
Ndefe si pomohl rukou v souboji s Petrákem. Rozehrává Bohemka...
 
38
Po rohovém kopu se domácí ubránili a navíc mohli vyrazit do zajímavě vypadajícího protiútoku. Rozhodčí však přerušil hru kvůli faulu na Vaníčka, což se vůbec nelíbí kapitánovi klokanů Martinovi Dostálovi. Právě on měl v tu chvíli balón na kopačce a mohl nastartovat někoho z rozběhnutých spoluhráčů.
 
38
Jiří Klíma vybojoval na Köstlovi rohový kop pro Baník.
 
37
Souhra domácích na pravé straně hřiště. Dostál, který vše přiběhl podpořit z druhé vlny, však nedosáhl na poslední přihrávku.
 
36
Petr Hronek přišlápl kopačku Klímy a jako první dnes viděl žlutou kartu.
 
35
Stále jsme neviděli žádnou vyloženější gólovou příležitost. Oba celky mají na kontě jen po jedné nepřesné střele.
 
33
Rohový kop hostujícího Falty. Míč odhlavičkoval do autu Daniel Köstl.
 
31
Z přetlačované u postranní čáry vyšli s míčem hosté. Ten následně dostal do běhu Arťom Koncevoj, který poslal před bránu hodně nepříjemný centr. Po obranném zákroku Dostála pak nedokázal Valeš zkrotit vysoký balón. Pro Bohemku to ale dobře dopadlo.
 
29
Obraz hry se po pasáži, kdy měli územní převahu hosté, zase srovnal. Je to hodně soubojové. Do zakončení se týmy moc nedostávají.
 
27
Odražený míč si našel Ondřej Petrák, který to zhruba z 20 metrů i zkusil. Svou ránu namířil nad břevno brány Jana Laštůvky.
 
27
Filip Kaloč ztratil na vlastní polovině míč. Antonín Vaníček toho ale nedokázal využít, o balón totiž následně při postupu vpřed přišel.
 
26
Útočná snaha domácích byla přerušena nedovoleným zákrokem Hronka na Pokorného.
 
25
Jiří Fleišman zleva centroval na vzdálenější tyč. Tam ale nedokázal v těžké pozici zkrotit míč nabíhající Klíma.
 
24
David Bartek se nechal na vlastní polovině faulovat Faltou. Domácí tak mohou rozehrát v klidu.
 
23
Sektor příznivců hostů je zaplněn do posledního povoleného místečka. Fanoušci Ostravy jsou také hodně slyšet.
 
21
Petrák se pokusil nahrát za obranu Hronkovi. K míči měl ale blíže vybíhající Laštůvka.
 
20
Domácí zkusili nacvičený signál, který úplně nevyšel. K míči se pak ještě dostal Roman Květ, který však z levé strany nedokázal odcentrovat.
 
20
Jakub Pokorný fauloval Davida Puškáče. Ten tak získal pro Bohemku standardní situaci.
 
19
Za odkopem spoluhráče startoval Antonín Vaníček, který si po návratu do Ďolíčku odbývá premiéru v základní sestavě. Obránci Baníku však měli k balónu přeci jen blíže.
 
17
Ndefeho fauloval u půlící čáry Hronek. Hosté zůstanou u míče.
 
16
Ostravský celek získal územní převahu. V posledních minutách se hraje hlavně na obranné polovině klokanů.
 
15
Penalta z toho nebude. Köstlova ruka byla vyhodnocena jako neúmyslná a v rámci pravidel.
 
15
Daniel Köstl zahrál ve vlastním pokutovém území rukou. Míč mu na ni ale propadl v situaci, kdy ho před tím vůbec neviděl. Rozhodčí vše konzultuje s VARem...
 
14
Nedovoleného zákroku se dopustil domácí Ondřej Petrák. Následnou standardku zahrával Boula. Domácí odvracejí míč do bezpečí.
 
12
Hosté zahrávali rohový kop. Fleišman posílal míč na zadní tyč, odkud přišla hlavička a balón musel odkopnout do bezpečí Hronek.
 
11
Zatím je to hodně bojovný fotbal. Hráči se často přetlačují ve středu hřiště.
 
9
Kuzmanović opět v akci, ale u postranní čáry měl k míči příliš daleko. Merunu zkontroloval za lajnu Jiří Bederka.
 
8
Šimon Falta připravil střeleckou pozici pro Nemanju Kuzmanoviće. Ten mířil zpoza pokutového území vysoko nad domácí bránu.
 
7
Petrák posílal míč na pravé křídlo, kam si nabíhal Martin Dostál. Toho však zradilo zpracování a balón mu otekl do zámezí.
 
6
Petr Hronek házel do hostující šestnáctky dlouhý aut. Po obranné hlavičce Pokorného míč přelétl nabíhající hráče.
 
5
Po faulu Köstla rozehrávali hosté standardku. Centr Fleišmana prodlužoval hlavou před bránu David Lischka. Tam ale jeho spoluhráči scházeli a balón tak snadno lapil brankář Valeš.
 
3
Do útoku se vydal Baník. Gigli Ndefe však na pravém křídle ukazoval, že nemá komu a nakonec musel volit přihrávku dozadu.
 
2
David Puškáč si nabíhal za obranu Baníku. Do cesty mu však postavil tělo David Lischka. Ten ho před sebe nepustil.
 
1
Utkání právě začalo.
 
Domácí celek před utkáním podpořil válkou zmítanou Ukrajinu. Hráči nastoupili ve speciálních tričkách a nechyběla také píseň Karla Kryla „Bratříčku zavírej vrátka.“ Poté proběhl ceremoniál pro Josefa Jindřiška. Záložník Bohemky převzal dres s číslem 295. Tolik ligových zápasů za zelenobílý celek odehrál a stal se v tomto ohledu klubovým rekordmanem.
 
Úvodní sestavy:

Bohemians Praha 1905: Valeš – Köstl, Bederka, Vondra – M. Dostál (C), Hronek, Květ, Petrák, Bartek – Vaníček, Puškáč.
Náhradníci: Bačkovský – Jindřišek, Beran, Koubek, D. Hašek, Ugwu, Křapka.
Trenér: Luděk Klusáček

FC Baník Ostrava: Laštůvka (C) – Ndefe, J. Pokorný, Lischka, Fleišman – Koncevoj, Boula, Kuzmanović, Kaloč, Falta – Jiří Klíma.
Náhradníci: Budinský – D. Buchta, Svozil, Jaroň, Janošek, Juroška, Almási.
Trenér: Ondřej Smetana

Rozhodčí: Hocek – Pečenka, Melichar.
 
Bohemians Praha 1905 (12. místo, 6 – 3 – 13, 28:46, 21 bodů)
Klokani se nacházejí nebezpečně blízko barážovým pozicím. Na čtrnáctý Jablonec mají k dobru jediný bod, na patnácté Pardubice pak dva. Také momentální forma svěřenců Luďka Klusáčka není moc příznivá. Z posledních šesti ligových duelů totiž bodovali v jediném, když před dvěma týdny zdolali na domácím hřišti 1:0 Zlín. Mimo to na jaře prohráli stejným skóre v Teplicích a naposledy v derby na Slavii. V posledním týdnu přestupového období už k Botiči nezamířil žádný nový hráč. Naopak na hostování do druholigového Žižkova odešli mladíci Pavel Osmančík a Vojtěch Novák.

Trenér Klusáček nemůže počítat s dlouhodobě zraněnými Lukášem Hůlkou a Tomášem Necidem. Svalové zranění pak nepustí do hry ani útočníka Jana Chramostu.

Posledních 5 zápasů Bohemians:
Bohemians – Pardubice 1:2
Teplice – Bohemians 1:0
Bohemians – Zlín 1:0
Hradec – Bohemians 2:1 po prodl.
Slavia – Bohemians 1:0
 
FC Baník Ostrava (4. místo, 12 – 6 – 4, skóre 47:31, 42 bodů)
Baník se drží na příčkách, které by mu zajistily účast ve skupině o titul a tedy i boj o některou z evropských pohárových soutěží. Ostravský celek v závěru přestupového období ještě posílil. Na hostování z Plzně přišel Dominik Janošek, ze Slavie pak dorazil defenzivní záložník či stoper Ladislav Takács. Opačným směrem naopak zamířil talentovaný útočník Daniel Šmiga. Svěřenci kouče Smetany začali jaro vítězstvím 3:2 v Teplicích. Pak doma selhali s Teplicemi, kterým podlehli 2:4, minulý týden však opět ve Vítkovicích zdolali 1:0 Olomouc.

Baník nebude mít k dispozici Lukáše Budínského, Daniela Tetoura či vykartovaného Ubonga Ekpaie. Hrát ještě nemůže ani čerstvá posila Ladislav Takács.

Posledních 5 zápasů Ostravy:
Pardubice – Ostrava 0:3
Ostrava – Slavia 3:3
Ml. Boleslav – Ostrava 2:3
Ostrava – Teplice 2:4
Ostrava – Olomouc 1:0
 
Vítám tu všechny příznivce ligového fotbalu! V rámci 23. kola FORTUNA:LIGY se ve vršovickém Ďolíčku utkají dvanáctí Bohemians a čtvrtý Baník Ostrava. Oba celky mají opačné starosti. Zatímco hosté usilují o postup do evropských pohárů, klokani se budou ve zbytku sezóny snažit vyhnout především barážovým pozicím.
 
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.