konec AC Sparta Praha – FK Dukla Praha
3:0
(2:0)
Komentuje: Tomáš Kohlmann
 
Sparťané se v tabulce dotáhli na vedoucí Plzeň, ta ale disponuje odloženým utkání se Slavií k dobru. Naopak hosté se nedokázali vrátit před Teplice na pátou příčku tabulky a naopak si musí hlídat "záda", neboť v těsném sledu je za nimi hned několik soků.

S konstatováním, že Sparta přesvědčivě zdolala Duklu 3:0, se z pražské Letné loučí Tomáš Kohlmann a u dalších fotbalových přenosů se těším na přečtenou.
 
Arbitr Paták nakonec nastavil jedinou minutu a Sparta poráží Duklu na Letné 3:0. Vítěznou branku Sparty zaznamenal hostující stoper Štětina, jenž si do vlastní branky srazil Kadeřábkův centr. Poté se z pokutového kopu prosadil Bořek Dočkal a skóre uzavřel třetí brankou Letenských Ladislav Krejčí.
 
90+1
Konec zápasu.
 
90
Na trávníku zůstal ležet Lukáš Štětina a Costa tak odehrál míč do zámezí, aby hostující stoper mohl být ošetřen.
 
88
Závěrečné střídání Dukly, Tomáš Berger přepouští místo na trávníku Rusovi Nikolaji Děrgačevovi.
 
86
Po rohovém kopu Čajiče u přední tyče nebezpečně hlavičkoval Považanec, mířil ale pouze do boční sítě.
 
85
Jeden z minima rychlých útočných přechodů Dukly vedl po pravém křídle Kluk, jeho přízemní centr srazil Kováč na rohový kop.
 
84
Dočkal se na pravém křídle nádherně uvolnil, poté přesným pasem vybídl do zakončení Lafatu, tomu ale ve skórování zamezil skvělým zákrokem brankář Rada! Krásný fotbalový moment od všech zúčastněných aktérů této akce.
 
83
Dočkalův rohový kop nepřinesl vážnější ohrožení pro branku Dukly, celá snaha domácích končí útočným faulem Costy.
 
82
Po souhře Konatého s Lafatou se dral do střelecké pozice Dočkal, tísněn Považancem ale zpoza pokutového území vystřelit nedokázal.
 
80
Costa možná může být rád, že za svůj ostrý skluz na Považance vidí žlutou kartu. Zákrok zimbabwského obránce vypadal velmi nebezpečně.
 
78
Trenér Dukly Kozel usoudil, že je čas dát odpočinek i svému kapitánu Gedeonovi, jehož nahrazuje jeden z mnoha cizinců v kádru Dukly, Chorvat Dino Kluk. Kapitánskou pásku od Gedeona převzal Tomáš Berger.
 
77
Při velmi poklidné souhře domácích u středové čáry se v hledišti objevil i velmi drobný pískot. Drtivá většina sparťanských příznivců je ale se současným průběhem zápasu nadmíru spokojena.
 
76
Na tempu hry je jednoznačně znát, že Sparta vede 3:0 a směřuje za třemi body. I hosté už vzdali své ambice dnes na Spartě bodovat a zatímco v prvním poločase se snažili v několika hráčích napadat sparťanskou rozehrávku, teď už brání velmi staticky.
 
74
Sparta naposledy střídá. Ladislava Krejčího, jenž dnes odehrál výborný part okořeněný vstřelenou brankou, nahrazuje Tiémoko Konaté.
 
72
Z téměř chodeckého tempa při rozehrávce Sparty nakonec rezultovala další zajímavá příležitost domácích, když ke Kadlecově střílené přihrávce na vzdálenější tyč klouzal Lafata, na míč ale nedosáhl.
 
71
Costa se pokusil uvolnit na levé straně hřiště narážečkou s Krejčím, ten mu ale vracel nepřesnou zpětnou přihrávku a míče se ujali hosté.
 
69
Do Costova centru ke vzdálenější tyči se zavěsil Lafata, sparťanský kapitán ale v záklonu už nedokázal nasměrovat míč mimo Radův dosah.
 
67
Nadějně vyhlížející kombinace Dukly po levém křídle končí nezdarem, bude se kopat od sparťanské branky.
 
65
Dnešní pražské derby sleduje v ochozech letenského stadiónu 8 631 fanoušků.
 
64
Sestavu mění také hostující trenér Kozel, jenž dává příležitost Danielu Tetourovi, kterému uvolnil místo na hřišti Matěj Hanousek.
 
63
Sparťané podruhé střídají, Marečka nahrazuje Kováč.
 
62
Následný centr od rohového kopu ale končí pouze žlutou kartou pro Považance.
 
61
Matěj Hanousek po průniku levým křídlem vybojoval rohový kop ve prospěch Dukly.
 
60
Dočkal si z celé hostující defenzivy udělal slalomové tyče, efektně se prokličkoval až k pokutovému území, Shala poté posunul míč volnému Krejčímu, jehož střílený centr se nesetkal s úspěchem.
 
59
Do dalšího Krejčího centru se opřel Lafata, v těžké pozici ale vysoko přestřelil hostující branku.
 
57
Sparta právě vstřelila branku!
Generali Arena potřetí bouří radostí! Herolind Shala z levého křídla posunul míč do pokutového území Krejčímu, jeho střílený centr byl sražen zpět k němu, tak LADISLAV KREJČÍ pálil z úhlu přímo na branku a prostřelil brankáře Radu!
 
57
Krejčí se znovu jako expres prohnal po levém křídle, tentokrát nedokázal přes Karavajeva odcentrovat.
 
55
Marek Hanousek hledal kolmicí za sparťanskou obranou Mareše, toho ale našel v postavení mimo hru. Mareš si dnes často nabíhá z ofsajdové hrany a byť zatím neúspěšně, tak musí být sparťanští obránci nadále ostražití při těchto kolmicích.
 
54
Lafata ve středu pole vyhrál hlavičkový souboj, míč se poté odrazil přímo na kopačku Krejčímu, ten si ale v cestě překážel s Kadlecem a sparťané tím zakončili další útočnou snahu neúspěchem.
 
52
Krejčí připravil střeleckou pozici pro Dočkala, jeho prudká rána z dálky ale proletěla vysoko nad dukelskou brankou.
 
51
Krejčí se dravým průnikem probil mezi dvěma protihráči, poté si ale předkopl míč až za brankovou čáru a následný centr Lafata z akrobatické pozice zakončoval již zbytečně, navíc mimo hostující branku.
 
50
Po Karavajevově centru se do balónu z hranice pokutového území opřel Čajič, jeho přízemní rána ale proletěla vedle sparťanské branky.
 
48
Po hostující souhře fotbalisté Dukly pouze odevzdali míč brankáři Štěchovi nepřesným pasem.
 
47
Až po osmdesáti sekundách hry se hosté poprvé po změně stran dotkli míče.
 
46
Sparťané se okamžitě po rozehrání usadili s míčem na útočné polovině a předávají si míč z nohy na nohu.
 
46
Začal druhý poločas.
 
Na Letné je vše připraveno k zahájení druhého poločasu, oba týmy se z šaten vrátily ve stejných jedenáctkách, v jakých dohrály první poločas.
 
STATISTIKY

Střely: 10 – 7
Střely na bránu: 7 – 5
Držení míče: 64% – 36%
Rohové kopy: 2 – 1
Žluté karty: 1 – 3
 
Sparta vede v pražském derby nad Duklou po úvodním dějství 2:0. O první trefu Sparty se postaral výborným průnikem po pravém křídle Kadeřábek a dílo dokonal sražením jeho pasu do vlastní branky Lukáš Štetina. I u druhé branky měli výrazný vliv hosté, to když Jakub Mareš ve vlastním pokutovém území rukou srazil střelu Váchy z přímého volného kopu a nabídnutou penaltu proměnil Bořek Dočkal.

Druhý poločas začne zhruba v 19:47.
 
45+2
První poločas skončil.
 
45+1
Sparta právě vstřelila branku!
David Lafata posledně selhal z penaltového bodu v Ostravě a šanci tak dnes dostal BOŘEK DOČKAL, jenž bez jakýchkoliv rozpaků namířil svoji ránu do horního rohu Radovy svatyně.
 
45
Mareš navíc vidí žlutou kartu.
 
45
Penalta pro Spartu! Váchova rána byla ve zdi sražena rukou a sudí Paták s nařízením pokutového kopu neváhal!
 
45
Zároveň se sparťané chystají k velmi nebezpečné standardní situaci z nějakých pětadvaceti metrů.
 
44
Jeřábek sestřelil Dočkala a zcela bez jakéhokoliv odporu přijímá žluté napomenutí.
 
42
Karavajev hledal pasem napříč celou útočnou polovinou na levém křídle Mareše, toho ale pomezní rozhodčí Pelikán přistihl v postavení mimo hru.
 
41
Krejčí si našel střelecký prostor na úrovni dvaceti metrů od branky, mířil ale do pozorného brankáře Rady.
 
40
A už se pokračuje i se Shalou, ten bude moci v boji pokračovat.
 
39
Shala za asistence fyzioterapeutů odkráčel léčit krvavý šrám do zámezí a ve hře se pokračuje.
 
38
Na pažitu zůstal v nefotbalové pozici vleže ležet Herolind Shala a zimní posila z norského Odds je velmi otřesena.
 
36
Matěj Hanousek nedovoleně atakoval Kadlece a jeho počínání je sudím Patákem žlutě ohodnoceno.
 
35
Krejčí jej tentokrát rozehrál po zemi s Dočkalem, následný střílený centr Krejčího hosté odrazili z jejich pohledu do bezpečí.
 
35
Nepovedlo se to ani Dukle po souhře Hanoušků, Sparta z rychlého přechodu do útoku vybojovala rohový kop.
 
34
Hra je v těchto desítkách sekund velmi neurovnaná, oba týmy se marně snaží udržet míč na svých kopačkách.
 
32
Další chybu v rozehrávce Letenských vyrobil Mareček, k jeho štěstí se míč odrazil zpět na kopačky domácích a hosté tak nedostali příležitost k rychlému brejku.
 
31
Váchovu velmi nepřesnou přihrávku vystihl Považanec a Brabec musel hasit vznikající požár pouze za cenu žluté karty.
 
30
Matěj Hanousek hledal kolmicí do pokutového území rozběhnutého Bergera, poslal mu ale příliš dlouhý pas.
 
29
Po Dočkalově načechraném pasu využil Kadlec velmi nedůrazného počínání Štetiny, prodral se přes něj do gólové šance a tváří v tvář Radovi branku přestřelil!
 
28
Po vedoucí brance zatím sparťané ovládají dění na hřišti a jsou to oni, kdo je aktivnějším týmem.
 
26
Ze sparťanského rozestavení je okamžitě evidentní, že Kadeřábka na postu pravého obránce nahradí Mareček a jeho místo ve středu pole obsadí čerstvý Albánec.
 
25
Kadeřábek je za obrovského potlesku ochozů směrovanému k jeho podpoře nakonec odnášen na nosítkách a na hřišti jej nahrazuje Herolind Shala.
 
24
Považanec narýsoval vynikající třicetimetrový pas přímo na rozběhnutého Bergera, ten se probil až do pokutového území, v tísni ale nedokázal překonat Štěcha.
 
22
Zdravotní stav pravého obránce národního týmu ale určitě není ideální a Kadeřábkovo pokračování v tomto zápase je velmi nejisté.
 
21
Kadeřábek už je zpět v boji a Sparta pokračuje v plném počtu, tedy i se svoji obrovskou oporou na pravé straně obrany a hlavním strůjcem vedoucí branky dnešního duelu.
 
20
Aktivní Kadlec se neúspěšně pokusil probít do pokutového území, pozdější Costův centr nenašel nikoho v rudém.
 
18
Zároveň by ale pro Spartu mohla mít předchozí gólová situace nepříjemnou dohru, neboť Kadeřábek byl při svém průniku ostře atakován a odkulhal do zámezí k ošetření.
 
17
Sparta právě vstřelila branku!
Sparťané se ujímají vedení! Pavel Kadeřábek se skvělým průnikem protáhl po pravém křídle a jeho přihrávku před branku si srazil do vlastní branky LUKÁŠ ŠTETINA!
 
17
Opět se hosté ocitli ve větším počtu hráčů na útočné polovině, Čajičovi ale Vácha ukopl míč čistým skluzem.
 
16
Úvodní čtvrthodina určitě naznačila, že by nás dnes na Letné mohla čekat atraktivní podívaná, neboť hosté rozhodně nepřijeli bránit a hraje se zatím ve velkém tempu na obě strany.
 
15
Po Bergerově individuálním průniku pálil bez přípravy Marek Hanousek, jeho přízemní rána ale doletěla do jeho připraveného jmenovce Štěcha.
 
14
Mareček se na levém kraji pole dokázal uvolnit přes Karavajeva, poté nasměroval do pokutového území střílenou přihrávku, ta ale byla pro nabíhajícího Lafatu příliš rychlá.
 
13
Hosté se na pár sekund usadili v pokutovém území Sparty, v závěru jejich snahy se Mareš pokusil technicky zatočit míč k hornímu rohu sparťanské branky, ovšem mířil metr a půl nad něj.
 
12
Na Dočkalův roh si k přední tyči naběhl Brabec, hlavou ale vysoko přestřelil Radovu branku.
 
11
Kadlec důrazným presinkem vybojoval míč a Sparta z jeho snahy vytěžila rohový kop.
 
11
Další centr Krejčího už byl o poznání méně přesný a byť byl prudký, tak pouze proletěl pokutovým územím.
 
10
Krejčí si na levém křídle narazil míč s Costou a následně vysokým centrem hledal před brankou Lafata, toho ale stačili pokrýt hned dva soci a míč se od bojující skupiny fotbalistů odrazil k brankáři Radovi.
 
9
Bergerův střílený centr doplachtil přímo do rukavic sparťanského brankáře a Štěch míč s jistotou kryje.
 
8
Hosté získali standardní situaci v hloubi útočné poloviny a Štěch si staví dvojčlennou zeď.
 
8
Kadlecův nepovedený centr málem zaskočil brankáře Radu, jenž už se chystal vyběhnout na centr, ale balón nakonec mířil do středu branky a Rada se do své výchozí pozice stačil vrátit zpět.
 
7
Považanec si ve středovém kruhu pomohl nedovoleně rukami v souboji s Costou, píská se proti Dukle.
 
6
Po následném rohovém kopu hostů z Julisky sparťané v pokutovém území nechali zcela osamoceného Matěje Hanouska, jenž ve velmi nadějné pozici branku přestřelil.
 
5
Hosté rozehráli zápas sympatickou útočnou snahou, Karavajev se z dvaceti metrů opřel do míče a jeho skákavou ránu vytěsnil brankář Štěch mimo svoji svatyni.
 
4
Považanec uvolnil prostor na levém křídle pro Mareše, ten si potáhl míč od postranní čáry do pokutového území, do zakončení se ale probít nedokázal.
 
2
Opět v akci Costa, tentokrát si zimbabwský obránce u postranní čáry nedokázal poradit s těžkým zpracováním a neudržel míč na hrací ploše.
 
1
Úvodní útočnou snahu měli na kontě hosté, po souboji Bergera s Costou se ale k překvapení dukelského útočníka roh kopat nebude.
 
1
Utkání právě začalo.
 
Trojice sudích v čele s Michalem Patákem již přivedla hlavní aktéry dnešního derby před solidně zaplněné ochozy letenské Generali Areny.
 
Úvodní sestavy:

AC Sparta Praha: Štěch – Kadeřábek, Brabec, Mario Holek, Nhamoinesu – Mareček, Vácha – Kadlec, Dočkal, Krejčí – Lafata (C).
Náhradníci: Miller – Schranz, Konaté, Shala, Podaný, Řezníček, Kováč.

FK Dukla Praha: Rada – Karavajev, Jeřábek, Štetina, Mat. Hanousek – Mar. Hanousek, Považanec, Gedeon (C) – Čajić, Berger, Mareš.
Náhradníci: Chudý, Tetour – Juroška, Vorel, Děrgačev, Preisler, Kluk.

Rozhodčí: Paták – Jiřík, Pelikán.
 
Příjemný večer při sledování přenosu z pražského derby levého břehu Vltavy, ve kterém Sparta na Letné přivítá Duklu.

AC SPARTA PRAHA

Domácí v dnešním utkání devatenáctého kola mají co napravovat, neboť před týdnem přivezli z ostravských Bazalů pouze bod za remízu 1:1 a v honbě za titulem ztratili na plzeňské lídry dva body, celkem zaostávají o tři body.

Sparta těsně před startem jarní části ligy výrazně rozšířila kádr v útočné fázi mužstva, kterou posílili Jakub Řezníček a zejména Václav Kadlec. Ten už během dvou jarních kol skóroval třikrát a vytlačil ze sestavy jiného novice, Herolinda Shalu z Albánie, který by ale dnes měl dostat příležitost místo vykartovaného Marka Matějovského.

FK DUKLA PRAHA

Fotbalisté z Julisky vstoupili do druhé části Synot ligy perfektně, když po výhře 1:0 v Brně zdolali v domácím prostředí Liberec 3:1 a v tabulce se vyšvihli na pátou příčku, která by v závěru soutěže mohla znamenat i pohárové příčky.

Hostující trenér Kozel se dnes bude muset obejít bez dvou sparťanských hostů ve svém kádru, po vzájemné dohodě nemohou nastoupit Roman Polom ani Tomáš Přikryl, reprezentanti do 21 let.

VZÁJEMNÁ BILANCE

Podzimní, resp. spíše ještě letní, vzájemné utkání na Julisce tehdy vyhráli nečekaně domácích, jejichž triumf zařídil trefou ve 22. minutě Tomáš Berger a jediným gólem utkání rozhodl.

Od návratu Dukly do nejvyššího patra české kopané v létě roku 2011 se oba týmy utkaly sedmkrát a to předchozí vítězství Dukly bylo v této periodě jejich jediným. V dalších šesti třikrát zvítězili sparťané a třikrát se oba týmy rozešly smírně.
 
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:45.