konec Bohemians Praha 1905 – SK Sigma Olomouc
0:2
(0:1)
Komentuje: Radek Barkman
 
Ode mě je to pro tuto chvíli úplně všechno, já vám děkuji za pozornost a u dalších online přenosů se těším opět na počtenou.
 
Bohemians v letošním ročníku porpvé prohráli na svém vlastním hřišti, Sigma Olomouc naopak poprvé v sezoně zvítězila dvakrát za sebou. V Ďolíčku to navíc bylo poprvé po třinácti a půl letech.
 
Zápas končí vítězstvím olomoucké Sigmy. Ta sehrála výborný první poločas, v němž se také ujala vedení zásuhou tečované střely Ordoše. Ve druhém náskok střežila a navíc z brejku přidala druhý zásah Adamem Varadim.
 
Konec zápasu.
 
90+2
Blaha je dnes neprůstřelný! Nejprve se na něj pokusil vyzrát Ndiaye, ale jeho nůžky skončily nezdarem, pak se do míče z voleje opřel Rada a olomoucký gólman měl plné ruce práce s tím, aby míč udržel před čárou.
 
90+2
Bohemka kope jeden rohový kop za druhým, všechno je ale bez efektu.
 
90+1
Velice pěkně to teď provedl Radek Šírl. V pokutovém území se zbavil Javůrka, ale pak vystřelil na bližší tyč, kde si poradil Blaha.
 
90
Olomouc chce ještě trochu rozdrobit hru. Také hosté střídají kapitána, ze hry míří Škerle, místo něj míří na trávník Dreksa.
 
89
Lietava si rozvzpomněl na své střelecké časy v pražské Dukle a po kličkované nakonec vystřelil z pětadvaceti metrů na Berkovce. Ten míč lapil do náruče.
 
87
Následně byl Navrátilovi odpískán nedovolený zákrok, což ofenzivní záložník Sigmy okomentoval nevybíravými výrazy. Vidí po právu žlutou kartu.
 
87
Hosté šetřili čas na útočné polovině, Lietava ovšem poslal vstříc Navrátilovi nepřesný balon.
 
86
Kolář vyslal centr do pokutového území z levé strany, pouze však do hájenství gólmana Blahy. Ten zatím působí skutečně bezchybně.
 
85
Ani Šírlova standardní situace žádný gól nepřinesla. Škerle se po menším zmatku ve velkém vápně chopil balonu a nekompromisně ho odkopl na polovinu soupeře.
 
84
Vepřek v souboji jeden na jednoho uhlídal Ndiayeho, Bohemka však stále tlačí a chce ještě zdramatizovat zápas.
 
83
Domácí tlačí a s přibývajícím časem se zejména Jakub Hora dostává do zajímavých šancí. Teď ho našel za obranou Olomouce Šírl a už se rýsovala velká příležitost k překonání Blahy. Horovi tam ale překážel Šmíd, který byl v ofsajdu a akce tak opět skončila nezdarem.
 
81
Horova levačka v pokutovém území doslova sestřelila Škerleho. Více než rohový kop z toho ale Pražané nevytěžili.
 
80
Střídá také nešťastník zápasu Josef Jindřišek, který do hry pustil Moustaphu Ndiayeho. Jasné posílení ofenzivy.
 
80
Varadi pouští do hry Ivana Lietavu. Právě Varadimu dnes může být Sigma hodně vděčná, neboť i díky němu vedou Hanáci v české metropoli 2:0.
 
79
Na obou stranách se chystá střídání, do hry půjdou Ndiaye a Lietava.
 
78
Moravec se následně na pravém křídle pokoušel probít přes Vepřeka, což se mu vlastně povedlo. Přízemní centr ale odvrátil Škerle.
 
78
Navrátil ve středu pole skolil taktickým faulem k zemi Moravce, je to ale pořádně daleko od svatyně střežené Blahou.
 
77
Po delším ošetřování hra opět pokračuje, Bohemka se nemůže prokousat zavřenou olomouckou obranou.
 
75
To na druhé straně byla k vidění akce o mnoho nebezpečnější. Falta narýsoval nádhernou přihrávkou na Javůrka, jemuž však scházel k dostižení míče krok. Jako první totiž u něj byl brankář Berkovec a Javůrek ho navíc fauloval. Žlutá karta je na místě.
 
74
Šírl sice nasadil kolem středového kruhu Faltovi kličku, pak ale poslal dost nepřesnou přihrávku na své spoluhráče z útoku.
 
73
Sigma brání úplně v klidu, Moravec nepřešel přes Javůrka.
 
72
Nerad po kombinaci s Bartekem vybojoval faul an svoji osobu, jenže ve vzdálenosti dobrých sedmatřiceti metrů od Blahy. O přímou střelu se pokoušel Rada, jeho levačka ovšem neměla naději na úspěch.
 
71
Koutný hledal za obranou nastartovaného Navrátila, ten byl v ofsajdu.
 
71
Kamil Karaš pouští do hry Šimona Faltu, střídání dvou mladíků v týmu Olomouce. První změna Martina Kotůlka v celém utkání.
 
70
Levá strana je v podání Bohemky hodně oblíbená. Klokani totiž právě tudy vedou většinu svých akcí. Kolář z téhož místa hledal centrem Horu, Vepřek zasáhl s přehledem.
 
68
V Ďolíčku se dnes sešlo 4 482 diváků. Většina z nich je nespokojena s vývojem zápasu.
 
67
Pohledný centr Šírla z levé strany doletěl přesně k Neradovi, toho na poslední chvíli zablokoval Vepřek. To byla akce možná volající po gólu. Bohemka z ní vytěžila ale jen roh.
 
65
Olomoučtí naopak mohou hrát v klidu a plnými doušky si užívat pobyt na útočné polovině. Navrátilova střela byla sražena na rohový kop. Po jeho rozehrání vznikl na malém vápně zmatek, v němž se natahovali po šanci Karaš i Škerle, ale nakonec si na ztísněném prostoru spíše překáželi než pomáhali.
 
64
Hra je sice hodně rozkouskovaná, Bohemians se však stále nevzdávají. Několik zajímavých centrů poslali před olomouckého gólmana Rada s Horou, Blaha si ale společně s obránci poradil.
 
63
Houska zastavil rychlý přechod domácích do útoku žlutým faulem.
 
62
Právě Kalina má pro tuto chvíli dobojováno, místo něj přichází oživit útok Klokanů Nerad.
 
61
Kalina zajel do Javůrka velmi ostře a po právu si prohlédl z rukou Proskeho žlutou kartu.
 
59
Olomouc právě vstřelila branku!
To je lekce z produktivity ve druhém poločase! Bohemka sice byla aktivnější, ale Olomouc je v koncovce efektivnější. Centr Javůrka ještě v pokutovém území trochu rozsvítil vysokým nákopem Ordoš a míč se posléze vrátil proti noze Navrátila. Tomu sice střela sjela z kopačky, ale přesně do míst, kde byl připravený ADAM VARADI. Ten ve skluzu zamířil na místo určení a upravil na 2:0 pro Sigmu. To je studená sprcha.
 
58
Opět bylo před Blahou pořádně rušno! Aktivní Bartek si zabíhal na zadní tyč, nicméně Blaha míč lapil.
 
57
Po delší době Hanáci operovali na útočné polovině, pak je ale Moravec v kooperaci s Kalinou odstavili od balonu.
 
56
Záhy střídá právě Matěj Štochl, na trávník míří Martin Kolář. Štochl dosud představoval pro obranu soupeře asi největší nebezpečí.
 
56
Centr Šírla se zamotal mezi olomouckými hráči, volný míč si našel cestu k Matěji Štochlovi, který ale zblízka zamířil pouze do boční sítě. Druhá poměrně velká možnost pro útočníka Bohemians.
 
55
Hora důrazně atakoval rozehrávku Škerleho a vybojoval pro svůj tým nejenom míč, ale také územní posun. Vzápětí byl tentýž hráč faulován Vepřekem a je t udalší přímý volný kop pro Klokany.
 
53
Šírlův rohový kop se snesl na nějaký patnáctý metr od branky Blahy, odkud se do něj hlavou opřel Rada, ale poslal míč nad břevno.
 
51
Hanáci se pochopitelně nebudou chtít koncentrovat pouze na obranu svého hubeného náskoku. Karaš však nyní nezvládl pas na levou stranu k nohám Javůrka.
 
50
Pražané jsou momentálně aktivnější, jenže si musí dát pozor na zadní vrátka. Do rychlé protiakce se řítil Navrátil, ale svůj centr až k Ordošovi nenasměroval.
 
48
K exekuci se postavil dosud jediný smolný střelec Josef Jindřišek, ale s olomouckou zdí pečlivě vystavenou brankářem Blahou si neporadil.
 
48
Zajímavá standardní situace se rýsuje pro Klokany. Pár metrů od pokutového území byl Houskou faulován Rada a domácí mají možnost ohrozit Blahovu branku. Není to však přímý střed. Faul se uskutečnil spíše z levé strany. Je to tedy situace jak odělaná pro praváka.
 
46
První akce druhého poločasu, které stojí za zmínku žádného muže věru nepotěší. Varadi dostal zblízka nákop do míst, kam si to asi nikdo nepřeje.
 
46
Začal druhý poločas.
 
Týmy už jsou nastoupeny na hrací ploše, domácí se budou snažit udělat něco s nepříznivým stavem.
 
Druhá půle začne zhruba v 18:01.
 
Střely mimo branku v prvním poločase: 1:8.
 
Střely na branku v prvním poločase: 1:3.
 
Sudí Proske nenastavil ani minutu nad rámec prvního poločasu. Olomouc v ní byla lepší, častěji držela míč a lépe kombinovala. V samotném závěru se také šťastně dostala do vedení, když střelu Ordoše srazil do vlastní branky kapitán Klokanů Josef Jindřišek. Domácí tak mají o přestávce o čem přemýšlet.
 
První poločas skončil.
 
44
Olomouc právě vstřelila branku!
Smolný moment pro Bohemku. Před Berkovce létal po rohovém kopu Javůrka jeden míč z druhým. Nůžky Karaše ještě brankář Bohemky zlikvidoval, následnou střelu Ordoše zablokoval Šmíd, jeho opětovnou ránu však nešťastně tečoval do sítě kapitán Klokanů JOSEF JINDŘIŠEK.
 
42
Nepřesnosti na obou stranách se namnožily, Olomoučtí však mohli z celé této akce vytěžit víc. Přihrávka Vidličky ovšem zamířila přesně mezi Navrátila a Varadiho. Pokud by byla přesná, už by jeden ze zmiňovaného dua spěchal z úhlu vstříc brance Berkovce.
 
41
Cestičku do pokutového území si klestil Matěj Štochl, ale jehlu v kupce sena v podobě Hory nenašel. Olomoucká obrana zavřela svá vrata na dva západy.
 
39
Navrátil se nebál a pokusil se o průnik podél postranní čáry. Šmíd do něj následně naběhl tak, že olomoucký záložník dopadl tvrdě na zem. Vzápětí ho fauloval i Šírl, s nímž si šel popovídat rozhodčí Proske. Tentokrát to uzavřel bez karty.
 
38
Do hry Sigmy se vkradla trocha nepřesnosti, tím pádem trpí celý fotbal. Domácí jsou totiž směrem dopředu hodně bezzubí a do své jediné šance se dostali pouze po chybě soupeře v rozehrávce.
 
37
Koutný dlouhým nákopem zkoušel trochu oživit hru na levém křídle, jenže Javůrek prohrál hlavičkový souboj s Kalinou a tím také akce Hanáků skončila.
 
36
Šírlovu centru do pokutového území nevystavil povolenku Škerle.
 
35
Jedno je pro tuto chvíli jisté. Fotbalistům Bohemians se povedlo minimálně otupit nápor soupeře. Možná i dokonce vyrovnat hru.
 
34
Varadi s Ordošem se narážečkou přibližovali k pokutovému území domácích, ale následné přenesení hry doleva jim nevyšlo.
 
33
S centrem Šírla si sice hosté v pohodě poradili, ale opakovaný pas do vápna letící na Šmída už vypadal o dost nebezpečněji. Blaha s problémy nakonec udržel balon ve svých rukavicích.
 
32
Proske uděluje další žlutou. Hora nasazoval Ordošovi kličku do středu hřiště a ten ho hloupě fauloval.
 
31
Po čase se plánovali osmělit také domácí, ale balon na Matěje Štochla bychom mohli v pohodě označit za nechytatelný. Škerle celou situaci zvládl v pohodě.
 
30
No, Hanáci se toho zatím rozhodně nebojí. Zatím hodně aktivní obránce Vepřek si udělal další útočný výlet, který navíc zakončil zajímavou střelou na vzdálenější tyč. Míč skončil nakonec těsně mimo, ale bylo to další výrazné varování pro Bohemku.
 
29
Trochu po vzoru Barcelony nyní kombinují Olomoučtí v okolí středu hřiště, hosté si i nadále udržují mírnou územní převahu. Směrem dopředu jsou také nebezpečnější než soupeř.
 
28
Opět hosté pootevřeli obranu Bohemians. Ordoš našel dlouhým pasem na levé straně nastartovaného Vepřeka, který si ale v rozhodujícím okamžiku balon předkopl příliš před sebe.
 
27
Další olomoucký rohový kop zahrával Vepřek na bližší tyč, Bohemka se i tentokrát ubránila.
 
26
Adam Varadi se chopil na hranici pokutového území odraženého balonu a otestoval pozornost Berkovce. Ten si střelu na bližší tyč pohlídal a míč pevně lapil.
 
25
Po centru Navrátila z pravé strany se Varadi srazil s Ordošem, přesto mají Hanáci alespoň rohový kop.
 
24
Dost nevybíravý zákrok na Navrátila předvedl Hora a je tu první žlutá karta utkání.
 
23
Vyložená šance pro Matěje Štochla! Ordoš totiž před vlastní šestnáctkou otálel s rozehrávkou a přišel o míč, ten se ihned dostal ke Štochlovi, který z mírného úhlu ve vzdálenosti deseti metrů od Blahy vystřelil pouze do olomouckého gólmana.
 
23
Houska vzápětí na půlící čáře ostře zajel do Jakuba Rady a může být rád, že Proske netasil kartu.
 
22
Na hranici pokutového území se už pomalu chystal k dalšímu pasu do jeho nitra Houska, byl však naprosto bez problémů zastavený Kalinou.
 
20
Další centr nasměroval do velkého vápna Ordoš a Navrátil se nakonec dostal k hlavičce. Berkovec mohl být úplně v klidu, protože šla úplně mimo.
 
19
Zajímavá možnost pro hosty. Vepřek dostal na levé straně prostor k centru, placírkou posílal balon do pokutového území, kde se ho pokusil usměrnit na Berkovcovu branku Varadi, ale byl těsně bráněn Šmídem. Veškeré vzrušení bylo zbytečné.
 
18
Sigma je ale v úvodu zápasu aktivnější. Její fotbalisté drží balon a snaží se více kombinovat. Svěřenci trenéra Martina Kotůlka by rádi navázali na předchozí ofenzivní podívanou v duelu s Jihlavou.
 
16
Hosté zahrávali rohový kop. Vyřešili to navíc velmi zajímavě. Balon rozehraný nakrátko totiž doputoval na hranici pokutového území k Javůrkovi, jenže ten promáchl. Následně vracel míč do ohně Vidlička a zakončení Varadiho už bylo zbytečné, neboť útočník Sigmy stál v postavení mimo hru.
 
15
Hodně vytažený forčeking fotbalistů Sigmy teď zabodoval. Sandný zisk míče pro Olomouc, která se opět s míčem na kopačkách rozestavila na útočné polovině.
 
14
Pas Škerleho hledal Varadiho, ten byl vzorně přikrytý domácími stopery.
 
12
Jindříšek jemně podebral balon a snažil se o vysunutí Hory. U míče byl jako první Blaha. Olomoucký brankář dostal přednost před Zdeňkem Zlámalem.
 
11
Na druhé straně zakončil rychlý útok Hanáků střelou nad branku mladík Karaš.
 
10
Málem jsme byli svědky standardní situace Bohemians z hranice pokutového území. Matěj Štochl totiž obcházel Vepřeka a následně se skácel k zemi. Sudí Proske zůstal ledově klidný.
 
9
Jindříšek přenášel hru na pravou stranu, kde však zahnal Kalinu. Domácím se zatím daří zakládat útoky spíše po levé straně.
 
8
Olomouc zatím rozhodně působí fotbalovějším dojmem. Vidlička se navíc snažil po pravém křídle prokloznout do pokutového území, ale Bartek ho odzbrojil čistě. Navíc pro Bohemku vybojoval míč.
 
6
Nadějný brejk pro Hanáky! Domácí ztratili míč ve středu hřiště a přečíslení 3 na 2 zakončoval střelou z ostrého úhlu Ordoš. Berkovec byl připravený na místě.
 
5
Olomouc se nechce nechat zahanbit, Navrátil hledal v pokutovém území Varadiho, jehož hlavička letěla vedle Berkovcovy branky.
 
4
Pohledná akce Pražanů! Po roztažení hry do levé strany Šírl hezky uvolnil Bartka, jehož centr do pokutového území žádného z jeho spoluhráčů nezasáhl.
 
2
Na druhé straně se mohl dostat do zajímavé možnosti M. Štochl, ale byl v ofsajdu.
 
1
Varadi si sklepl míč rukou, tím také skončil první útok Olomouce.
 
1
Utkání právě začalo.
 
Je to zároveň souboj dvou týmů, které v osmém kole zvítězily. O výhře Olomouce nad Jihlavou už byla řeč dříve, Bohemians zvítězili v Ostravě 3:1.
 
Oba týmy už jsou na hrací ploše. Olomouc v tmavě modrých dresech, Bohemians v zelenobílém.
 
Do kádru Bohemians zamířil před utkáním s Hanáky Dmytro Jerjomenko, ten však bude pouze na střídačce. "Dyma se teprve ve středu zapojil do tréninku. Musíme počkat, než se s týmem sžije a máme malý problém s jazykovou bariérou," uvedl na jeho adresu trenér Klokanů Jozef Weber.
 
Olomouc patří v českém fotbale mezi největší líhně talentů. Nedávno do Plzně zamířili Tomáš Hořava nebo Martin Pospíšil a dá se čekat, že ze silné mládežnické základny vzejdou i další hráči. Uvidíme, zda některý z nich zazáří už teď v Ďolíčku.
 
Olomouc ale na hřišti Bohemians Praha 1905 tradičně neumí. Naposledy zde Sigma zvítězila v únoru roku 2000.
 
V olomoucké sestavě dnes nenajdeme čtyřgólového střelce Martina Doležala, který je podle všeho nemocný. Ačkoliv to není potvrzené, Doležal s týmem do Prahy neodcestoval.
 
Úvodní sestavy:

Bohemians Praha 1905: Berkovec – Kalina, Šírl, Šmíd, J. Štochl – Jindřišek, Bartek, Moravec, Hora – Rada, M. Štochl.
Náhradníci: Havránek – Růžička, Krch, Kolář, Nerad, Ndiaye.

SK Sigma Olomouc: Blaha – Javůrek, Škerle, Vepřek, Koutný – Vidlička, Karaš, Houska, Ordoš – Navrátil, Varadi.
Náhradníci: Zlámal – Dreksa, Falta, Plšek, Schulmeister, Zahradníček, Lietava.

Rozhodčí: Z. Proske – A. Kordula, R. Kotík (J. Jílek).
 
V Ďolíčku se dnes utkají dva týmy, které jsou sousedy v tabulce. Bohemians se zatím možná překvapivě drží na osmé příčce tabulky a zatím s naprostým přehledem odolávají sestupovým problémům. Olomouc naopak nezačala sezonu dobře, bodový zisk si však výrazně zlepšila v minulém kole, kdy porazila Jihlavu 4:3.
 
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.