konec AC Sparta Praha – FC Zbrojovka Brno
2:0
(0:0)
Komentuje: Tomáš Kohlmann
 
V Generali Aréně je dobojováno! Sparťané slaví osmý letošní tříbodový zisk zásluhou dvou branek Lea Kweukeho, jenž udeřil v 51. a 90. minutě hry. Hosté za celý průběh zápasu nedokázali jedinkrát vystřelit a výrazněji ohrozit Vaclíka, kterému tak největší potíže nadělal ze začátku zápasu hlavičkou do břevna spoluhráč Jarošík.

Sparťané v prvním poločase předvedli velmi průměrný výkon, po změně stran ale svoji hru výrazně zrychlili a zkvalitnili, připravili si celou řadu střeleckých příležitostí a kamerunský střelec Kweuke dvěma trefami potvrdil své gólové oživení. Utkání tak končí zcela zaslouženým výsledkem 2:0 a do skončení večerního souboje Plzně s Olomoucí se svěřenci Vítězslava Lavičky posouvají do čela Gambrinus ligy.

Z Letné přeje příjemný zbytek víkendu Tomáš Kohlmann a u dalších duelů se těším na přečtenou.
 
Konec zápasu.
 
90
Hybšovi přepouští místo na hřišti Pavel Kadeřábek, jehož výkon oceňuje publikum potleskem.
 
90
U postranní čáry už stojí do dresu vysvlečený Matěj Hybš, jenž bude posledním fotbalistou příchozím na trávník.
 
90
Sparta právě vstřelila branku!
Na Letné je rozhodnuto! Hušbauerův centr z pravého křídla hlavou nasměroval za Petrova záda LEO KWEUKE a sparťanští fanoušci mu aplaudují ke druhé dnešní vstřelené brance!
 
89
Po rychlém přechodu domácích do ofenzivy střílel z dvaceti metrů Skalák, jeho rána ale měla příliš vysoké parametry.
 
89
Hosté si vypracovali standardní situaci na útočné polovině. Ani z této možnosti ale nedokázali sparťanskou branku ohrozit, neboť Pernica v těžké pozici hlavičkoval výrazně vedle ní.
 
88
Kweukeho přihrávku k postranní čáře nestačil ve hřišti zpracovat Skalák.
 
86
Druhé střídání Sparty, Holek vstupuje na pažit letenského stadiónu místo Krejčího.
 
85
Sparťané přechytračili soupeře při zdánlivě běžné rozehrávce standardní situace od postranní čáry na vlastní polovině, kdy Matějovský bleskovým pasem za hostující obranu vysunul do takřka tisíciprocentní šance Hušbauera, jenž se vzdálil všem sokům a pelášil vstříc Petrovi, ovšem velmi nepřesným zakončením branku minul.
 
83
Souboj Přerovského s trojnásobnou posilou u postranní čáry ohodnotil pomezní rozhodčí Jiřík jako faul Matějovského a sparťanský kapitán mu zblízka pořádně vysvětlil svůj opačný názor na nastalou situaci.
 
82
Traore se poprvé zapojil do hry přesnou přihrávkou Škodovi, ten se pokusil prodloužit míč do běhu Škodovi, ale svůj úmysl realizoval velmi nepřesně a míč se dokutálel k Vaclíkovi.
 
81
Poslední změna v hostujícím celku, místo Lutonského vběhl na hřiště teprve devatenáctiletý Mohamed Traore.
 
79
Žlutých karet nadále přibývá, dalším potrestaným fotbalistou je Senegalec Lamine Fall.
 
78
Souhra Matějovského se Skalákem končí zdviženým praporkem pomezního sudího Peřiny na znamení ofsajdu, sparťanští fanoušci v blízkosti situace ale svým pískotem dávají najevo nespokojenost s verdiktem sudích.
 
77
Jarošík o blokujícího Přerovského odkopl míč do zámezí, sestřelený hostující záložník se poté těžce zvedal z trávníku, ale bude v pořádku.
 
75
Hosté snad poprvé zaměstnali Vaclíka i akcí středem hřiště, kdy nákop na hranici pokutového území Škoda prodloužil za sebe, ovšem sparťanský brankář včas vtrhl pod nohy Kaufmanovi.
 
74
Po souboji s Kweukem u střídaček se bolestivě svíjel na trávníku Přerovský, po Kocourkově udělení žluté karty kamerunskému útočníkovi ale bleskově vstal na nohy a rychlým pohybem si to nasměroval do pokutového území.
 
73
Typická dnešní akce Brna, Paškův centr od postranní čáry stahuje do svých rukavic Vaclík.
 
72
Střídají také Sparťané, Přikryla nahrazuje Skalák.
 
71
Druhé střídání hostů, Šoljič přepustil místo na hrací ploše Lamine Fallovi.
 
71
Dnešní bitvu na Letné sleduje 6 752 fotbalových fandů.
 
70
Následný Matějovského centr propadl v pokutovém území a nikým netečován se odrazil od tyče hostující svatyně. Sparťané poté ještě měli obrovskou příležitost k dorážce, ovšem Jarošík se nepohodl s Kweukem a nedokázali prostřelit několik těl na brankové čáře.
 
69
Po Hušbauerově nákopu na levé křídlo Pašek podrazil Kweukeho a je třetím hostem se žlutou kartou na kontě.
 
67
U útočného rohového praporku zabojoval o takřka ztracený míč Přikryl, odebral jej Paškovi, ovšem Matějovský poté nepochopil Krejčího úmysl přihrávkou do pokutového území a zůstal stát na patách. Nikým neatakovaný Kaufman tak mohl odehrát balón daleko od vlastní branky.
 
66
Hosté zatím Vaclíka zaměstnávají pouze centry z obou krajů, o ten další se postaral Přerovský, ovšem sparťanský brankář opět velmi jistě zasáhl a ukrytím míče do své náruče nepřipustil jeho odražení do nějaké nebezpečné pozice.
 
64
Následný rohový kop Letenských k úspěchu, resp. alespoň ohrožení brněnské branky, nevedl.
 
64
A z jeho snahy mohli Sparťané těžit i v ofenzivě, neboť o pár sekund později Kadeřábek pronikl po pravém křídle a prudký centr do pokutového území jen těsně před Kweukem odkopl za vlastní branku Pernica.
 
63
Velmi dobrou kopací techniku ukázal stoper Švejdík, jenž i v pozici posledního hráče dvakrát přelstil Škodu. Poprvé jej obešel šikovnou kličkou, podruhé použil povedenou zasekávačku.
 
61
Na útočný výlet se k pokutovému území vydal Pamič, střelecký prostor si vytvořit nedokázal a byť následná narážečka Přikryla právě s chorvatským obráncem neměla přesné parametry, sparťanští fanoušci pokusu o pohlednou kombinační souhru tleskají.
 
60
Další velká šance Sparty! Matějovský ve středu pole zachytil chybnou rozehrávku Kaufmana, po rychlém přechodu do útoku Kweuke viděl na pravém křídle rozběhnutého Přikryla, jenž se řítil vstříc Petrovi, ovšem silou brněnského brankáře neprostřelil.
 
58
Hostující trenér Čuhel poprvé sáhl do základní jedenáctky, Glasera nahrazuje teprve dvacetiletý Daniel Přerovský.
 
58
Následný centr sparťanského kapitána Matějovského neměl špatné parametry, hostující obrana si s ním ale dokázala poradit.
 
57
Glaser nedovoleně atakoval Kweukeho a je druhým žlutým hříšníkem v hostujícím celku.
 
56
Po rohovém kopu Matějovského se na vzdálenější tyči dral do zakončení Jarošík, hlavou ale nedokázal nasměrovat míč na brněnskou branku.
 
55
Kadeřábek v těžké pozici dokázal udržet míč a předat jej do střelecké pozice Přikrylovi, jeho ránu Petr vyráží pouze před sebe, tam se ale nikdo ze Sparťanů k dorážce neprobil.
 
54
Daleko k ní neměl Krejčí, jenž natáhl ke střele netradičně z pravého křídla a jeho míč jen těsně minul vzdálenější tyč hostující branky.
 
53
První vstřelená branka pořádně probudila sparťanské fandy a ti hlasitě povzbuzují svůj tým ke vstřelení další branky.
 
51
Sparta právě vstřelila branku!
Gólová euforie na Letné! Po Pamičově centru si LEO KWEUKE v pokutovém území nádherně obhodil Pernicu, probil se do zakončení a z bezprostřední blízkosti nedal Petrovi šanci zasáhnout!
 
50
Sparťané získali míč ve středovém kruhu a Kadeřábek okamžitě dlouhým pasem hledal za hostující obranou Kweukeho, ten ale neměl sebemenší šanci míč zasáhnout a balón se dokutálel až k Petrovi.
 
49
Ke Kadeřábkově nákopu před branku měli daleko Kweuke i Krejčí a hostující brankář Petr míč pokryl.
 
48
Přikryl si všiml na hranici pokutového území zcela osamoceného Jarošíka, ten ale bojoval se zpracováním přihrávky a než se odhodlal ke střele, stál mu v cestě Pernica, jenž Jarošíkovu ránu zblízka odrazil.
 
47
První útočnou akci po změně stran rozehráli hosté, ovšem Mezlíkův velmi nepodařený centr z levého křídla doletěl až daleko za sparťanskou branku.
 
46
Začal druhý poločas.
 
Trojice sudích i fotbalisté obou celků jsou již připraveni na hrací ploše, co nevidět tak začne druhý poločas dnešního souboje.
 
Po úvodním dějství hrají fotbalisté Sparty s Brnem bez branek. V utkání průměrné ligové kvality měli překvapivě blíže k brance hosté, ovšem to pouze díky hlavičce Jarošíka, která dopadla na břevno vlastní branky. Druhý poločas bude zahájen zhruba v 19:03, do té doby na přečtenou.
 
První poločas skončil.
 
45+1
Švejdíkův nákop Kweuke hlavou prodlužoval do tandemu Přikrylovi, ten ale měl k míči přeci jen výrazně dále než Pernica.
 
45
Hlavní sudí Kocourek k úvodním pětačtyřiceti přidává dvě nastavené minuty.
 
44
Pamič na vlastní polovině rozehrál sparťanskou akci výrazně nepřesným a až nepochopitelným pasem do středu hřiště k osamocenému Mezlíkovi, ten měl dostatek prostoru k rychlému průniku k pokutovému území, ovšem před Švejdíkem si míč příliš předkopl a sparťanský obránce poté měl úlohu při Mezlíkově bránění zjednodušenou.
 
42
Sparťané rychle přenesli hru na druhou stranu hřiště až k brankáři Petrovi, toho při rozehrávce zneklidnil dobíhající Krejčí a donutil Petra k odkopu do zámezí. Krejčího aktivitu kvitovali sparťanští fanoušci potleskem.
 
40
Hušbauer velmi nepřesným pasem hledal na hrotu Přikryla, hosté mohli jeho zaváhání využít k rychlé akci středem hřiště, ovšem právě Hušbauer ji výrazně zpomalil taktickým nedovoleným zákrokem na Škodu.
 
39
Další spolupráce po ose Mezlík - Škoda, brněnský kapitán hledal Škodu tentokrát střílenou přihrávkou před branku, ovšem hostující útočník na míč nedosáhl a ten doputoval až do Vaclíkovy náruče.
 
38
Při zpracování Mezlíkovy přihrávky si Škoda pomohl při zpracování míče rukou a hostující snaha o útočnou akci končí již v zárodku.
 
37
Před brněnskou brankou se Lutonský hlavou srazil se Švejdíkem a byl to právě hostující fotbalista, který tento střet odnesl krvavým šrámem v obličeji. Brněnský fotbalista je ošetřován za postranní čárou.
 
35
Do Matějovského zbytečně ostrým skluzem bez šance zasáhnout míč zajel Michal Škoda a sudí Kocourek okamžitě poprvé dnes vytahuje ze své kapsy žlutý kartónek.
 
33
Hosté trestuhodně ztratili míč při rozehrávce ve středu pole, Hušbauer rozjel rychlý protiútok Sparty, který po Přikrylově přihrávce vedl do pokutového území Kweuke a ač si nenašel prostor k zakončení, dokázal ještě přistrčit míč do běhu Krejčímu, jehož ránu reflexivním zákrokem vyráží Petr.
 
32
Sparťané na další útočnou akci mírně pozměnili svoji formaci, Zápotočný se vydal hlouběji na pravé křídlo a z postu pravého obránce rozehrával kapitán Matějovský, nepříliš přesný pas právě na Zápotočného už ale sparťanský obránce nedokázal hlavou zastavit v hracím prostoru.
 
31
Kadeřábkově průniku po pravém okraji pokutového území zatarasil cestu Pernica a ještě vybojoval odkop od brněnské branky, což se nelíbí sparťanským fanouškům. Ti by raději viděli rozehrávku od rohového praporku.
 
30
Během úvodních minut zápasu už se rozrostl i počet fanoušků v sektoru hostů, může jich tam být kolem padesáti a dávají o sobě hlasitě slyšet.
 
28
Na opačné straně hřiště Buchta hledal před brankou Škodu, před ním ale včas zasáhl do hry Jarošík a hlavou nadrazil míč do vzduchu a pro Vaclíka už poté bylo snadné jej lapit.
 
27
Rohový kop Matějovského směřující na přední tyč odhlavičkoval do pole Kaufman.
 
25
Hušbauer ale bude v pořádku a po sparťanském autovém vhazování může hra pokračovat.

Po Zápotočného autu míč před brankou propadl až k Přikrylovi, ten ale ke zklamání sparťanských fanoušků propásl vhodnou příležitost k zakončení a Matějovský už poté z těžké pozice jen poslal slabou navštívenkou k Petrovi. Toho nerozhodil ani nepříjemný odskok míče těsně před ním.
 
24
Zdravotní potíže trápí Hušbauera, jenž se těžce zvedá z trávníku.
 
23
Standardní situace domácích z poloviny hřiště, Matějovského centr k hranici pokutového území prodloužil "do ohně" Přikryl a před brankou nejvýše vyrostl Kweuke. Ten ale hlavou nasměroval balón pouze k brankáři Petrovi, vicemistrovi světa do 20 let. .
 
21
Matějovský se pokusil dlouhým pasem přenést hru na pravé křídlo, míč ale na deštěm zkrápěném trávníku nabral na rychlosti a Kadeřábek jej neměl šanci dostihnout na hrací ploše.
 
21
Znovu v akci sparťanský brankář, tentokrát jistě stáhl ze vzduchu Buchtův centr z levé strany hřiště.
 
20
Glaserův centr od pravé postranní čáry s jistotou kryje Vaclík. Ten při Laštůvkově zranění a Čechově pauze má velkou šanci chytat ve středu v přípravném zápase národního celku proti Slovensku od úvodní minuty.
 
19
Do hlavičkového souboje s Kweukem se pustil Buchta a vynutil si ve středu pole další faul sparťanského hrotu.
 
18
Další rychlá akce domácích, tentokrát po pravé straně hřiště. Kadeřábkův prudký centr před branku ale odvrací Pernica.
 
18
Škoda vybojoval míč před pokutovým územím Sparty, po jeho nabídce ale Glaser neprostřelil blokujícího Pamiče.
 
17
Matějovský nádhernou kolmicí vysunul na levé křídlo Krejčího, jenž přes dva protihráče procedil svůj pas před branku, kde na něj jen těsně nedosáhl Leo Kweuke. První pohledná akce domácích.
 
15
Sparťanští fanoušci skandováním vyjadřují podporu Václavu Kadlecovi, nepříjemně zraněného v oblasti lebky před týdnem v Mladé Boleslavi. Stav mladého reprezentačního útočníka už se ale natolik zlepšil, že dnešní duel může sledovat přímo z hlediště.
 
14
Po nákopu na Kweukeho si kamerunský hromotluk pomohl nedovoleným zákrokem proti Kaufmanovi.
 
13
Hostující snahu o rychlý kontr zastavil zachycením přihrávky Matějovský a rozehrává míč zpět na kopačky sparťanských obránců.
 
12
Zápotočného přihrávka Přikrylovi na pravé křídlo byla sražena do zámezí.
 
10
Právě Přikryl ale o chvíli později napřáhl z dobrých dvaadvaceti metrů a jeho rána prosvištěla nějaký půlmetr nad brněnskou svatyní.
 
9
Sparťané se na útočnou polovinu vydali po pravém křídle, dvěma obránci tísněný Přikryl si ale nedokázal zpracovat míč, jenž mu poté utekl do zámezí.
 
8
Po Petrově odkopu Škoda vyhrál hlavičkový souboj před pokutovým územím soupeře, sklepl míč Glaserovi přímo na kopačku, ale dvojice hostujících fotbalistů si nenašla cestu do pokutového území.
 
5
První významné ohrožení domácí branky připravili Vaclíkovi jeho spoluhráči! Konkrétně to byl Jarošík, jenž autové vhazování hostů prodloužil za sebe a míč se odrazil od břevna před brankovou čáru, kde se Škoda k dorážce probít nedokázal.
 
4
První rohový kop zápasu má k dispozici Brno, Glaserův centr na přední tyč ale nenašel žádného z jeho spoluhráčů.
 
4
Poprvé pronikli na útočnou polovinu také hosté, vzmohli se ovšem pouze na dvě autové vhazování Buchty a následně míč odevzdali na kopačky fotbalistů v rudém.
 
3
Podle všech očekávání jsou v úvodu zápasu aktivnějším týmem Sparťané, zatím si ale marně hledají cestu přes pozornou defenzivu soupeře.
 
2
Hosty na Letnou přijela podpořit zhruba třicítka fanoušků a oba kotle fanoušků o sobě dávají vědět od úvodních sekund zápasu.
 
1
Výkop měli domácí, hrající tradičně v rudém. Brňané dnes oblékli bílé dresy s modrými trenýrkami.
 
1
Utkání právě začalo.
 
Sedmatřicetiletý hlavní arbitr Tomáš Kocourek už se svými asistenty Jiříkem a Peřinou přivedli hlavní aktéry zápasu na hrací plochu. Hlasatel zápasu ve spolupráci s fanoušky oznámil základní sestavu sparťanského týmu a během několika desítek sekund bude duel čtrnáctého kola Gambrinus ligy na Letné zahájen.
 
Sparťanský trenér Lavička nakonec přeci jen může využít služeb Manuela Pamiče, do středové řady se pak nevešel Mario Holek, viník inkasované branky na hřišti Kirjatu Šmona. Jeho místo v sestavě zaujal Tomáš Přikryl, jenž by měl operovat na pravé straně hřiště a Kadeřábek se posune do středu pole.

V brněnském dresu oproti zápasu na Dukle vyběhne na trávník od úvodní minuty Petr Glaser, jenž po několika sezónách ve sparťanské rezervě a loňském hostování Sokolova zamířil do Brna právě z pražského celku.
 
Úvodní sestavy:

AC Sparta Praha: Vaclík - Zápotočný, Švejdík, Jarošík, Pamič - Přikryl, Kadeřábek, Matějovský, Hušbauer, Krejčí - Kweuke

FC Zbrojovka Brno: Petr - Pašek, Pernica, Buchta, Šoljić - Mezlík, Glaser, Kaufman, Zavadil, Lutonský - Škoda

Rozhodčí: Kocourek - Jiřík, Peřina.
 
Letenská aréna se plní pouze zlehka, deset minut před úvodním výkopem je v hledišti pouze pár stovek fanoušků. Vzhledem k tradičně hojnému předzápasovému počtu diváků v útrobách stadiónu se dá očekávat zhruba šestitisícová návštěva.
 
Příjemný večer z pražské Letné, kde se v rámci čtrnáctého kola Gambrinus ligy střetne domácí Sparta s Brnem.

Pražané do utkání vstupují ze čtvrté příčky prvoligové tabulky, když v dosavadních 13 kolech nasbírali 24 bodů a ztrácí dva body na dosud vedoucí Olomouc. Zatímco ještě před dvěma týdny měl trenér Lavička k dispozici kompletní kádr, tak postupně přišel o zraněné Pavelku, Kadlece a také (od včerejška novopečeného otce) Manuela Pamiče. Při pohárovém duelu v izraelské Haifě (1:1 s Kirjatem Šmona) si tak odbyl svoji premiéru i mladý obránce z rezervy Hybš.

Zdravotní potíže sužují i Jihomoravany, jejich trenér Čuhel totiž bude postrádat hned tři obránce základní sestavy, Husára, Krále a Brabce. První dva jmenované trápí zdravotní potíže a Brabec, hostující právě ze Sparty, nemůže nastoupit na základě dohody obou klubů. V roli nováčka vstoupili Brňané do Gambrinus ligy perfektně, když z úvodních deseti zápasů hned pětkrát brali plný zisk. Od té doby však získali jediný bod z devíti možných a do Prahy přijíždí s aktuální sérií dvou porážek.
 
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.