konec AC Sparta Praha B – FK Viktoria Žižkov
1:2
(0:2)
Komentuje: Daniel Ryl
 
Tímto vám děkuji za pozornost a přeji příjemný zbytek dne!
 
Opravdu je tomu tak! Nutno říct, že dnešní zápas před velmi slušnou návštěvou žádnou velkou parádu nenabídl. Sparta se trápila směrem do ofenzivy, Žižkov zkušeně kontroloval získaný náskok a oba brankáři příliš práce neměli.

V závěru ještě zadělal na drama pěknou akcí Lukáš Penxa, ale na víc se sparťané nezmohli a Viktorka na svém domácím stadionu slaví netradiční venkovní vítězství.
 
90+4
Konec zápasu.
 
90+4
Útočný faul Davida Sixty (ZIZ) je oceněn žlutou kartu. Když Viktorka tenhle centr ustojí, může zřejmě slavit.
 
90+4
Nalezinkův centr pomohl Spartě jen k tlaku kolem vápna, ale několik sparťanských pobídek do šestnáctky hosté odvrátili.
 
90+3
Viktorka už nic nevymýšlí, a když přiletí míč na její polovinu, rychle ho vrací na druhou stranu. Tentokrát si však pomohla faulem na půlící čáře.
 
90+3
Žižkov dobře natahuje hru, když už se sparťané dostali k centru z pravé strany, zamířil jen do Melicharových rukavic.
 
90+2
Střídání v týmu FK Viktoria Žižkov:
ze hřiště odchází Augusto Batioja, přichází David Sixta.
 
90+1
Domácí mají minimálně ještě čtyři minuty! Uvidíme, zda je snížení dostatečně nakopne. Žižkov naopak musí prokázat psychickou odolnost.
 
90
Sparta B právě vstřelila branku!
Máme zaděláno na drama! Sparta předvedla pěkný ťukec na levé straně, který z druhé vlny doplnil LUKÁŠ PENXA, jenž dostal míč, zatáhl ho do vápna a střelou k levé tyči obstřelil Melichara.
 
89
Aktivní Šiler vybojoval na levé straně autové vhazování, po němž se ke střele zpoza rohu šestnáctky dostal Ondřej Penxa, jenž ale poslal míč pouze do Melicharovy náruče.
 
88
Melichar teď spoluhráčům asi nepoděkuje, protože mu poslali směrem k vápnu pěkný banán, za kterým se hnal Ondřej Penxa. Hostujícímu brankáři tak nezbývalo nic jiného, než poslat míč před vápnem do autu.
 
87
Střídání v týmu AC Sparta Praha B:
ze hřiště odchází Daniel Rus, přichází Enes Osmani.
 
86
Z rohu však Viktorka zahrozit nedokázala, vlastní nepřesností se zahnala do zámezí – aut Sparty.
 
85
Konečně pěkný fotbalový moment od začátku do konce! Žižkov dostal po sparťanském zaváhání příležitost zaútočit, načež Muleme ve vápně zkrotil centr do strany, a protože to měl na střelu těžké, počkal si. Vzápětí posunul míč do druhé vlny Batiojovi, jehož utaženou střelu k tyči Nalezinek vytěsnil na roh.
 
84
Střídání v týmu FK Viktoria Žižkov:
ze hřiště odchází Milan Jirásek, přichází Jaroslav Tregler,
ze hřiště odchází Tomáš Necid, přichází Jiří Sodoma.
 
83
Sparta se vydala do přečíslení, které zakončil Novák střelou z pravé strany, ale jeho pokus letí jen nad břevnem!
 
82
Domácí Dalibor Večerka (SPB) pak dostal žlutou kartu za řeči.
 
82
Jirásek vyslal dlouhým míčem z vlastní poloviny Höniga, ale ten bohužel pro hosty vybíhal z ofsajdového postavení.
 
81
Hra se přelévá ze strany na stranu, leč převážně dlouhými nákopy, které většinou obě defenzivy dokážou pokrýt.
 
Hlasatel oznámil sympatickou návštěvu 1 618 diváků, která by si zasloužila hezčí fotbal.
 
79
Ze standardky však nic není. Sparta to umí mnohem lépe, dneska nemá vůbec nic, zatímco Žižkov bez výraznějších potíží kontroluje získaný náskok.
 
79
Vzápětí si sparťané vybojovali míč zpět a vynutili si faul u postranní čáry. Žlutá karta pro Tomáše Necida (ZIZ).
 
78
Sparta opět kombinuje kolem šestnáctky, kam zkoušel centrovat Ondřej Penxa, ale nepochodil.
 
76
Moc pěkný centr z levé strany hledal na zadní tyči Mulemeho, který se tlačil před obránce, ale nakonec nedokázal usměrnit míč do sítě. Nalezinek ho tak v pohodě chytil a rozehrává.
 
75
Sparta se vzápětí natlačila na žižkovské vápno, a přestože Hruškovu střelu srazil obránce, dostala druhý pokus. Lukáš Penxa nezazmatkoval a vyslal prudkou střelu, kterou jeho parťák lehce tečoval, přesto byl Melichar jistý a míč udržel ve své náruči.
 
74
Sparta ztratila při další kombinaci míč ve středu hřiště, načež zakončil přímočarou hostující akci Hönig, jehož prudká utažená střela proletěla jen těsně vedle levé tyče!
 
73
Už to vypadalo pro Spartu slibně, jelikož Okeke využil špatné zpracování Petráka ve středu hřiště, ale pak sám zadrbal ideální čas na přihrávku a bylo po brejku.
 
72
Střídání v týmu AC Sparta Praha B:
ze hřiště odchází Petr Hodouš, přichází Hynek Hruška,
ze hřiště odchází Jakub Tošnar, přichází Vojtěch Novák.
 
71
Žižkov se pokusil zahrozit, na hranici vápna se pokoušel zakončit vysoký míč Necid, ale neuspěl.
 
70
Střídání v týmu FK Viktoria Žižkov:
ze hřiště odchází Václav Prošek, přichází Isaac Muleme,
ze hřiště odchází Antonín Vaníček, přichází Michael Hönig.
 
69
Na štěstí pro sparťany jen na pár vteřin, jenže pak je štěstěna opustila. Souboj ve vápně byl posouzen jako nedovolený a obléhání končí útočným faulem.
 
68
Sparta se natlačila k vápnu, jenže Ondřej Penxa na pravé straně proti přesile soupeře neuspěl a ztratil míč.
 
67
Nalezinek po sérii domácích centrů Jiráska zasahovat nemusel, načež rozhodčí přerušuje hru, protože v malém vápně zůstává ležet jeden z hráčů Viktorie.
 
66
Rychlý brejk Žižkova po pravé postranní čáře vyvrcholil centrem do vápna, ale rozruch před Nalezinkem končí jen rohovým kopem.
 
65
Hezká kombinace Sparty na levé straně ofenzivní poloviny skončila pěknou výměnou míče mezi Lukášem Penxou a Rusem. Následně dostal před vápnem nabito Okeke, ale jeho střela letí nad branku.
 
64
Střídání v týmu AC Sparta Praha B:
ze hřiště odchází Daniel Michl, přichází Ondřej Penxa.
 
63
Fotbalové trápení pokračuje. Ani optická převaha Žižkova žádnou výraznější šanci nenabídla, naopak přichází útočný faul u postranní čáry.
 
61
Viktoria kombinovala kolem vápna, ale všechny její pokusy o střelu byly zablokovány obránci Sparty.
 
60
Zakroucený míč na zadní tyč byl pro Nalezinka lahůdkou. Trošku jsem se v poločasové predikci spletl, tohle je snad větší fotbalová nuda. Gól na sparťanské straně by jistě oživil i Viktorku, která se zatím naprosto pochopitelně a logicky nikam zběsile nežene – nemá důvod.
 
59
Žižkovští si svým brejkem vybojovali obranný faul sparťanů, po němž tak rozehrávají od pravé postranní čáry.
 
57
Sparta minutu obklíčila soupeřovu šestnáctku, leč bez přímého zakončení. Akce Šilera po levé straně končí alespoň rohovým kopem, ale po rozehrávce nakrátko centruje Tošnar jen do zámezí.
 
56
Tohle už je trápení. Slibně rozjeté obléhání sparťanů završila Okekeho přihrávka do strany, po níž Hodouš centroval, ale místo vápna poslal míč někam na tramvajovou zastávku.
 
55
V podstatě první zákrok Melichara! Sparta zahrozila přímočarým útokem středem hřiště, po němž pálil zpoza vápna Rus, ale jeho střela letěla přímo do míst, kde už stál nachystaný gólman Žižkova.
 
54
Z přetaženého centru na zadní tyč přímé ohrožení branky nevzešlo, načež míč propadl před šestnáctku k Penxovi, jehož prudká střela letí vysoko nad.
 
53
Zadařilo se, byť jen částečně. Na konci útočné akce stál na levé straně vápna Penxa, ale jeho centr srazil bránící hráč na rohový kop.
 
52
Centrovaný míč Žižkovu vůbec nevyšel, sparťané převzali míč do své moci a trpělivě se snaží rozjet další ofenzivní akci.
 
51
Souboj ve středu hřiště mezi Šilerem a Fišlem posoudil zkušený sudí jako sparťanský faul. Žižkov tak může v poklidu rozehrávat další standardku.
 
50
Sparta opět laxním přístupem darovala Žižkovu velkou šanci. Vaníček dostal na útočné polovině strašně moc prostoru, čímž dostal hru až k vápnu. V něm nakonec hosté zahrozili přetaženým centrem na zadní tyč, kde měl Prošek zablokovanou střelu, proto našel na hranici šestnáctky Batioju. Jeho rána z voleje pak proletěla jen vedle levé tyče!
 
49
Žižkov zahrozil rychlým protiútokem středem hřiště. Batioja při něm posunul míč do strany Richterovi, jenž za obranou našel Proška, ale ten centroval už za brankovou čárou.
 
48
Ofenzivní trio Sparty to má těžké. Když už propadne nějaký míč do dobré pozice, obránci Žižkova jsou tam včas a sparťany přečíslují. V posledním případě se to stalo Šilerovi.
 
48
Vzápětí propadla střílená přihrávka ze strany přímo do Nalezinkovy náruče. Sparta tak v poklidu rozehrává od své branky.
 
47
Na ztrátu míče zareagovala jeho rychlým ziskem, po čemž Vaníček zkoušel vypálit z velké dálky, ale naivním pokusem trefil jen hráče před sebou.
 
46
Sparta začala druhou půli aktivně, jenže Penxa se na levé straně přes Petráka neprosadila a na tahu je tak Viktorie.
 
46
Začal druhý poločas.
 
Žádná oslnivá podívaná se nekoná, ale hraje se na góly a v tomto ohledu bude Žižkov spokojenější. Viktorce stačily v podstatě tři minuty, během kterých Spartu úplně rozhodila a trefami Tomáše Necida se skvěle hrajícím Václavem Proškem si vytvořila náskok.

Následně měla pár náznaků, kdy ho mohla navýšit, zatímco domácí tým byl ofenzivně bezzubý. Strahovští budou muset něco změnit, pokud chtějí pomýšlet na úspěch, ale rozhodně není nic ztraceného, jistě nás čeká zajímavější druhá půle.
 
45+1
První poločas skončil.
 
45+1
A přichází další útočný faul, po němž Melichar rozehraje a sudí Pechanec ukončí první poločas.
 
45+1
Rudí drží míč na útočné polovině a kombinují, jenže pouze v místech, odkud nemohou být reálně nebezpeční.
 
45
Sparta je schopna se dostat k vápnu, ale tam končí. Domácí se zatím nemají čeho chytit.
 
45
Centr do levé strany dostal Vaníček, který umí šlápnout do pedálu, ale tentokrát pro něj byla pobídka příliš dlouhá a prudká.
 
44
Na defenzivní řadu Sparty se valil další útok v krátkém sledu, ale Necid nedokázal zpracovat průnikovou přihrávku středem hřiště. Sparta ale odvrací míč pouze na žižkovské kopačky.
 
43
Vydařená pasáž Žižkova, který sparťany pořádně zatlačil! Do vápna létal jeden centr za druhým, ale možná to místo krasotinek chtělo prostě poslat míč na branku. To se stalo až po pár vteřinách z kopačky Richtera, jehož rána zpoza vápna letí vysoko nad.
 
41
Dobře rozehraný roh málem nabídl třetí gól! Prudký míč prodloužil jeden z domácích na zadní tyč, kde celou situaci zavíral nehlídaný Necid, ale nakonec usměrnil míč jen nad branku.
 
40
Sparta však svou nepřesností vrací míč soupeři, načež se Jirásek dostal k pěkné střele zpoza vápna, kterou Nalezinek vyráží!
 
40
Prošek dneska hraje parádně! Tentokrát se hnal za dlouhým míčem, který stáhl ze vzduchu a proletěl kolem Jedličky až do vápna. Bohužel pro hosty jeho chytrá přihrávka na penaltu přišla v momentě, kdy tam nikdo z jeho parťáků akci nedoplňoval.
 
39
Vaníček u levé postranní čáry přehnal svou agresivitu a sudí Pechanec posoudil jeho přístup k souboji s Říhou jako nedovolený.
 
38
Domácí kombinovali na polovině soupeře, načež se na pravé straně před Hodoušem otevřel dost velký prostor na to, aby míč zatáhl sám a vyslal střelu k přední tyči. Jeho rána však neměla potřebnou přesnost ani razanci a míří těsně vedle části brankové konstrukce.
 
36
Sparta z přímého kopu nezahrozila. Ani nemohla, jelikož za letu míče sudí Pechanec foukl do píšťalky a odpískal útočný faul sparťanů.
 
36
Pár metrů za půlící čárou si Rus vedl míč, při čemž ho podsekl Milan Jirásek (ZIZ). Kapitán Žižkova dostal účet i za předešlé drobné zákroky a vidí žlutou kartu.
 
34
Z této standardky však Viktorka nezahrozila. Sparta rozehrává od své branky a pokouší se přenést hru na ofenzivní část hřiště.
 
34
A dlouhým nákopem hledal na sparťanské polovině Proška, který se šikovně dostal před Petra Hodouše (SPB), jenž ho fauloval – první žlutá.
 
33
Sparta po rozehrávce nakrátko trošku zamkla Viktorii ve vápně, jenže Michlův centr dokázal Melichar stáhnout ze vzduchu.
 
32
Na druhé straně zkoušel zahrozit Penxa, jehož dva centry Žižkovští zablokovali. Sparta tak vytěžila alespoň rohový kop.
 
31
Žižkov zavřel Spartu v jejím vápně, kam Klusák poslal přízemní centr, který propadl k Richterovi, ale tomu střela nesedla. Míč letí vysoko nad branku.
 
29
Kombinaci Sparty na žižkovské polovině zastavuje útočný faul. Vydařená tříminutovka Viktorky je za námi a pokračujeme ve fotbalové šedi.
 
28
Rozhodčí přerušuje hru po souboji Necida s Říhou na polovině hřiště, kde zkušenější útočník nepříjemně dohrál sparťanského mladíka.
 
27
Jedlička při rozehrávce riskoval až moc, načež se nechal připravit o míč napadajícím Proškem. Žižkovští však byli u vápna v malém počtu, nakonec nic nevymysleli a jejich snahu zastavil útočný faul.
 
26
Jirásek tentokrát na vlastní polovině ztratil míč, čímž nastartoval brejk Sparty, ale Okekeho rána trefuje jen bránícího hráče. Sparta je vytlačena zpět na svou polovinu.
 
25
K exekuci se nakonec postavil samotný kapitán Žižkova, jehož prudká střela proletěla jen vedle levé tyče!
 
24
Žižkov opět operuje na útočné polovině, v jejímž středu si Jirásek vynutil domácí faul a zajímavý přímák pro svůj tým. Ideální místo na střelu.
 
23
Sparta chtěla bleskově odpovědět, Okeke před šestnáctkou posunul míč do pravé strany Michlovi, ale tomu centr vůbec nesedl.
 
22
Žižkov právě vstřelil branku!
Defenziva Sparty je v rozkladu. Žižkov využívá momentum na maximum, když pěkná spolupráce Vaníčka s Klusákem na levé straně vápna skončila přihrávkou na penaltu, kde stál nehlídaný VÁCLAV PROŠEK a propálil hlouček těl před sebou.
 
20
Od druhého gólu Žižkova nás dělily jen centimetry! Obrana Sparty opět propadla, otevřela ulici pro Batioju, který pelášil sám na sparťanskou branku. Na penaltě se ještě pokoušel obejít Nalezinka, což se mu podařilo, ale pak poslal míč jen těsně vedle levé tyče.
 
19
Žižkov právě vstřelil branku!
Tohle byla velká paráda! Defenziva Sparty trošku zaspala, na levé straně dala příliš prostoru TOMÁŠI NECIDOVI a ten pěkným zakončením o břevno sparťanské branky posílá Viktorku do vedení.
 
18
Sparta následně zkoušela zahrozit po pravé straně, jmenovitě centrem Rusa, který však stáhl ze vzduchu Melichar.
 
17
Jiráskův pěkný centr za obranu stíhal po levé straně Vaníček, ale Nalezinek včas vyběhl až k hranici šestnáctky. Navíc projevil klid a místo nakopnutí míče ho rozehrál přímo na svého parťáka.
 
16
Žižkov mohl trestat špatnou domácí rozehrávku, ale nakonec se vinou vlastní nepřesnosti do zakončení nedostal. Vzápětí však rychle vybojoval míč zpět a rozehrává od Melichara.
 
16
Vaníčkův centr z levé strany šestnáctky neprošel. Sparta dostala míč až k Melicharovi, jehož nákop propadl ke sparťanským obráncům.
 
15
Jiráskův prudký centr na malé vápno nikoho z jeho parťáků nenašel, Sparta odvrací míč, ale jen na malou chvíli. Žižkov se opět vrací k vápnu!
 
15
Viktorka trošku přidala. Tentokrát hrozila z levé strany, odkud centroval Klusák, ale po hlavičce Okekeho nás čeká rohový kop.
 
14
Pěkná individuální akce! Vaníček dostal na levé straně šestnáctky míč za obranu, parádně ho stáhl ze vzduchu a píchl si ho na roh malého vápna, ale bránící hráči mu nakonec zakončení nedovolili.
 
13
Viktoriáni zahrozili po pravé straně, kam dostal prudký míč Batioja, a přestože ho stihl ještě odcentrovat, jeho pobídka z pádu skončila jen u bránícího hráče. Žižkovský borec už to měl těžké.
 
12
Žádný festival šancí k vidění není. Oba týmy se snaží trpělivou kombinací otevřít defenzivní postavení soupeře, leč bez úspěchu. Jejich snahu často sráží nepřesná kombinace z obou stran.
 
10
Žižkov otočil hru, přenesl ji na polovinu Sparty a na levé straně si vybojoval aut, po němž rozehrál přímý kop. Zajímavý signál nakonec sparťané přečetli, pokryli propadnutý míč na penaltě a Nalezinek si pro něj vyběhl.
 
9
Sparta kombinovala na pravé straně své poloviny, odkud se Říha pokusil vyslat vysoký míč na Šilera, ale jeho pobídce chyběla potřebná přesnost.
 
8
Sparťané přerušují hru, protože po souboji s Večerkou zůstává před vápnem ležet Prošek. Domácí hráč okamžitě signalizoval parťákům, ať zahrají míč do autu. Zdá se, že domácí borec jen dostal nepříjemnou ťafku do hlavy.
 
7
Žižkovští zasypali vápno Sparty několika centry v krátkém sledu, ale všechny měly stejný výsledek – skončily na hlavě Říhy.
 
6
Rychlý brejk Žižkova táhl po levé straně Batioja, jenž na hranici vápna jen přiťukl míč nabíhajícímu Vaníčkovi, ale Nalezinek byl u míče o chlup dříve.
 
6
Na levé straně přiletěl z Jiráskovy kopačky pěkný lob za obranu, pro který si zaběhl Prošek, ale jeho snahu zastavil hvizd sudího – ofsajd.
 
5
Spartě se nevydařila rozehrávka, po které ztratila míč, ale Tošnarovo odvážné napadání alespoň nabouralo rozehrávku Žižkova.
 
4
První náznak žižkovské akce skončil nepřesným Proškovým centrem, který byl příliš nízký. Bránící hráč ho tak bez potíží odvrátil do autu.
 
2
Z rohového kopu sparťané nezahrozili, na tahu je pro změnu Žižkov, který útočí netradičně s fanoušky v zádech. Viktoriáni dnes museli do sektoru hostí, tudíž to mají s nevšedním zážitkem.
 
1
Už v první minutě přišel první pořádný rozruch před brankou! Na konci kombinace se zakončoval z malého vápna Šiler, jenž přeloboval Melichara, jemuž musel na brankové čáře pomoci jeden z obránců – roh.
 
1
Utkání právě začalo.
 
Úvodní sestavy:

AC Sparta Praha B: Nalezinek – F. Říha, Večerka, M. Jedlička – Hodouš, Okeke, Tošnar, L. Penxa – Michl, Šiler, Rus.
Náhradníci: Zajac – Piralić, Goljan, Osmani, Hruška, Váňa, V. Novák, O. Penxa, Cissé.
Trenér: L. Loučka

FK Viktoria Žižkov: Melichar – M. Richter, Broukal, Fišl, Klusák – Vaníček, Jirásek, Petrák, Batioja – Prošek – Necid.
Náhradníci: Kotek – Žiga, Muleme, Tregler, Gembický, A. Toula, M. Hönig, Sixta, Řezáč, Divíšek, Sodoma.
Trenér: M. Nikl

Rozhodčí: Pechanec – Malimánek, Marek.
 
V souboji třináctého se čtvrtým se utkají týmy, které umí dávat góly. Vzájemné zápasy však bývají chudší. V dubnovém utkání na Letné sparťané brali výhru 2:0, stejný počet gólů padl i v podzimním duelu na žižkovském stadionu, tentokrát při remíze 1:1.

Viktoriáni brali výhru naposledy v srpnu 2021. Tehdy stál v brance Sparty zkušený Milan Heča, v poli pak naskočili Martin Vitík, Matěj Ryneš nebo Václav Sejk. Utkání si však velmi dobře pamatuje zkušený Augusto Batioja, který při výhře 3:0 nastřílel dva góly!
 
Sparta jde do těžkého zápasu ve slušném rozpoložení, které má však do ideálu daleko! Mladíci ze Strahova sice brali z posledních pěti zápasů dvě výhry a sedm bodů, jenže doplácí na svou disciplínu. Čtvrtá červená ze šesti zápasů jim prohrála také duel v Olomouci, kde po rychle nabitém vedení sparťané padli 1:3 a jsou třináctí.

Žižkov naopak vykazuje skvělou formu. Na svém domácím stánku, kde odehraje dnešní venkovní duel jen formálně, naposledy přehrál Zbrojovku 4:2. Skvělý týmový výkon podpořil dvougólový Tomáš Necid, kterému vzal hattrick vlastní gól soupeře. Viktorka z posledních pěti ligových duelů brala tři výhry, jednu plichtu a oslavila postup v MOL Cupu.
 
Hezkou neděli všem! Chance Národní liga se blíží ke své polovině a její 14. kolo nabídne atraktivní pražský šlágr mezi Spartou a Žižkovem, jehož průběh můžete sledovat od 10:30.