konec FK Viktoria Žižkov – 1. SK Prostějov
3:0
(1:0)
Komentuje: Vojtěch Martinek
 
To je ode mne pro dnešek vše, přeji vám příjemný zbytek večera. Napočtenou někdy příště!
 
Dnešní utkání sledovalo 1 036 diváků.
 
Pražany v dalším kole čeká nelehký úkol, hned v pátek se totiž vydá na trávník ambiciózního Zlína. Prostějov, jehož dosavadní bilance čítá dvě remízy a dvě porážky, bude ve stejný den usilovat o vítězství proti Vlašimi.
 
Žižkovskou Seifertovou ulicí poprvé v novém ročníku zní děkovačka domácího kotle, Viktoria duel s Prostějovem zvládla a bere tři body! Výsledek 3:0 sice může působit tak, že svěřenci kouče Nikla k výhře dokráčeli hladce, ale nebylo tomu tak: hosté byli v prvním poločase dokonce lepším týmem na hřišti, po rychlém gólu Necida v úvodu druhého dějství ale ztratili dech a po zbytek souboje nebyli schopni zareagovat.
 
Držení míče: 42 % : 58 %. Střely na branku: 5:2. Střely mimo: 4:11. Rohy: 1:7.
 
90+5
Konec zápasu.
 
90+5
Žižkov právě vstřelil branku!
Máme hotovo, domácí své první vítězství v této sezóně razítkují ještě posledním gólem a hlavní tribuna v Seifertově ulici je na nohou! Chaotické situace před brankou Vejmoly ještě těsně před koncem využil JIŘÍ SODOMA, s tímhle brankář Hanáků nemohl nic dělat – 3:0!
 
90+3
Dnešní duel v Seifertově ulici se přeci jen bez karty neobejde, Jan Koudelka (PRO) je trestán za útočný faul u postranní čáry. Volný kop pro Žižkov.
 
90+2
Dění se hned na začátku nastavení na chvilku zastavilo, po souboji na domácí straně hřiště museli na hřiště na moment vyběhnout zdravotnické týmy.
 
90
Hlavní rozhodčí nastavuje 4 minuty.
 
89
Slaměnův padající míč končí v rukavicích připraveného Melichara, v Praze pomalu finišujeme.
 
88
Střídání v týmu FK Viktoria Žižkov:
ze hřiště odchází Milan Jirásek, přichází Jaroslav Tregler.

Šestá domácí změna. Inu, to je zajímavé...
 
87
No ale pozor, pod vysílačem mohlo být v samotném závěru sníženo! Slaměna chtěl využít slabšího momentu žižkovské obrany a po brejku ze slibné pozice orazítkoval levou tyč!
 
85
Střídání v týmu FK Viktoria Žižkov:
ze hřiště odchází Michael Hönig, přichází Isaac Muleme.

Žižkovští tímto vyčerpali všechna svá střídání.
 
84
Koudelka viděl prostor pro Lehovce na levém křídle, svůj zvednutý pas ale následně nenasměroval přesně. Balón postupně proskákal až za domácí svatyni.
 
83
Fišl fauloval, Žák se po souboji s ním z trávníku zvedá jen pomalu. Prostějov získává volný kop.
 
82
Kdyby tohle Bartolomeu mohl vzít zpátky, určitě by to udělal. Jeho rána byla tak nepřesná, že přeletěla i ochranný plot oddělující hostující sektor od hřiště.
 
81
Ševčík se ve vápně položil do dráhy Sodomova krátkého centru. Takřka celý stadion reklamoval údajnou ruku, sudího ale dění před Vejmolou nechalo chladným.
 
80
Hosté ani tentokrát nezakončili přesně mezi tři tyče, Melichar bude po krátké pauze odkopávat.
 
79
Rychlonohému Hönigovi se na středu vápna nabízel Prošek, domácí záložník ale vzal věci do svých rukou a po průniku na pravou stranu vápna střelou do Vejmoly vybojoval rohový kop pro Viktorii.
 
78
Střídání v týmu FK Viktoria Žižkov:
ze hřiště odchází Augusto Batioja, přichází David Sixta,
ze hřiště odchází Tomáš Necid, přichází Jiří Sodoma.
 
77
Střídání v týmu 1. SK Prostějov:
ze hřiště odchází Martin Vybíral, přichází Robert Bartolomeu,
ze hřiště odchází Marek Bielan, přichází Jan Koudelka.

Prostějovští tímto vyčerpali svá střídání.
 
75
Zatím to vypadá, že by nás na Žižkově čekal bůhvíjak dramatický finiš. Hosté jsou sice aktivnějším týmem na trávníku, v koncovce jsou ale bezzubí.
 
74
Hönig se na straně protáhl za bránícího Bielana, ten jej ovšem následně překvapil čistým skluzem. Hra pokračuje domácím vhazováním vedle Vejmoly.
 
73
Rychlá akce Prostějova vyprodukovala jen výrazně nepřesnou hlavičku, která zamířila do ochranné sítě před takřka liduprázdným hostujícím sektorem.
 
72
Střídání v týmu FK Viktoria Žižkov:
ze hřiště odchází Josef Divíšek, přichází David Klusák.
 
70
Slaměna takřka od středové čáry vyslal k Melicharovi padající balón, který jeden z připravených červenobílých zadáků v šestnáctce vyrazil mimo nebezpečí.
 
69
Ševčík se pomalu zvedá ze hřiště, rozhodčí si mezitím ještě něco vyřizuje s kapitánem Viktorie. Uvidíme další prostějovskou standardku z pravé strany.
 
68
Protiútok Žižkova už vypadal o něco slibněji. Prošek po výpadu přes levé křídlo vyslal skákající centr k Necidovi, který ale na balón před Vejmolou nedosáhl.
 
67
Hosté se nevzdávají. Brankáře chtěl potrápit čerstvý Slaměna, jeho zakončení ale bylo zblokováno.
 
66
Prostějov si vyzkoušel volný kop z velmi podobné pozice jako před pár minutami. Nebezpečí pro Melichara tentokrát přišlo až po několika odrazech, gólman ale tečovaný míč tak jako tak zkrotil.
 
65
Střídání v týmu 1. SK Prostějov:
ze hřiště odchází Jakub Matoušek, přichází Patrik Slaměna.
 
64
Po delší době musel svůj gólmanský um dát na odiv také Melichar, který si počíhal na prodloužený centr po dlouhé standardce hostujícího výběru.
 
63
Prostějovští měli po většinu úvodní půle na trávníku navrch, po Necidově gólu se ovšem jejich hra rozpadla. Míč nyní před Vejmolu protáhl Batioja, kterého hanácká obrana zneškodnila na poslední chvíli.
 
62
Domácí chtěli navýšit svůj náskok z rychlé akce, hlavička z hrany malého vápna ale šla nad břevno.
 
61
Divíškův balón podél postranní čáry na úrodnou půdu nepadl, Lehovec Höniga rychle odzbrojil.
 
60
Jiráskova přihrávka skrz obránce byla určena pro Necida, zadáci ovšem akci měli přečtenou. Žižkovský útočník byl navíc dle mého názoru v ofsajdu.
 
59
Jedlička se pokoušel odražený míč před zadní čarou zachránit marně, Melichar bude odkopávat.
 
58
Ne ne, tohle domácím neprojde. Batioja chtěl krátkou přihrávkou do brejku vysunout Proška, který ale za posledního obránce pronikl příliš brzy.
 
57
Bitvu na chvíli zastavuje faul na Lahodného, hosté rozehrávají na své straně hřiště.
 
56
V ochozech to zašumělo po nepřesné střele jednoho z domácích borců. Dění je momentálně na Žižkově hodně otevřené, obrany takřka neexistují.
 
55
Hraje se nahoru dolu. Necid si nyní před Vejmolou brousil zuby na centr z rohu bitevního pole, jenže ve snaze se k balónu dostat srazil na pažit Ševčíka.
 
54
Mírný prostějovský nápor nyní ukončil nepřesný míč, který spadl až za domácí svatyni. Dáme si krátkou pauzu, po které bude Melichar odkopávat.
 
53
Broukal si na křídle pohlídal Lehovce a nedovolil mu centrovat, hra pokračuje vhazováním Hanáků.
 
52
Pressující Necid s Batiojou potrápili hostující obranu, Ševčík ale nakonec na rohu hřiště zvládl balón odehrát mimo nebezpečí. Vejmola si jistě oddechl.
 
51
Melichar byl znovu ve střehu. Žák nyní nabíhal na dlouhou přihrávku z dílny Lahodného, ta ale končí právě v rukavicích výborného strážce pražské brány.
 
50
Žák dostal hodně prostoru na středu hřiště a mohl Melicharovi pořádně zavařit, domácí gólman ale proti forvardovi vyběhl a míč včas odehrál do zámezí.
 
49
Lahodný fauloval u postranní čáry, Žižkovští mají šanci se znovu rychle přesunout do útoku.
 
48
Žižkov právě vstřelil branku!
Prostějovská obrana zaspala úvod druhého poločasu a obratem za to pyká, pod vysílačem už to je o dvě branky! Po pravé straně do vápna naběhl velezkušený TOMÁŠ NECID, který zakončil přesně pod břevno a připisuje si svůj třetí gól ve čtyřech zápasech v dresu Viktorie – 2:0!
 
47
Petrák nyní špatně dosedl zpátky na zem při plnění defenzivních povinností, rozhodčí na malý moment zastavuje hru a dává mu možnost se zotavit.
 
46
Střídání v týmu FK Viktoria Žižkov:
ze hřiště odchází Dominik Gembický, přichází Václav Prošek.
 
46
Začal druhý poločas.
 
Úvodní poločas je v Seifertově ulici minulostí a ač Viktoria díky Jiráskově hezké střele vede 1:0, kouč Nikl s výkonem svého mužstva zatím spokojený být nemůže. Prostějov byl totiž po většinu dějství na hřišti aktivnějším týmem a nebýt nepřesností ve finální fázi, mohl se z náskoku radovat právě on. Inu, uvidíme, co nám po pauze nabídne další část.
 
Držení míče: 42 % : 58 %. Střely na branku: 2:1. Střely mimo: 1:5. Rohy: 0:4.
 
Druhý poločas začne přibližně v 11:18.
 
45+3
První poločas skončil.
 
45+2
Gembický nyní ve vápně zastavil Matouška silou, dle rozhodčího ale čistě. Domácí na míči.
 
45+1
Bielan neztrácel čas a vhazování na žižkovské polovině provedl velmi rychle, domácí defenzíva má co na práci i v samotném závěru dějství.
 
45
Hlavní rozhodčí nastavuje 3 minuty.
 
44
Úvodní poločas se v Seifertově ulici chýlí ke konci, Hanáci sbírají síly na další ofenzivní výpad.
 
43
Ale pozor, teď měla Viktorka slibnou šanci jít do dvougólového trháku! Vejmola Necidův projektil vyrazil jen k nedostatečně pokrytému protihráči, který ale na dorážku nakonec nedosáhl!
 
42
Domácí se od Jiráskova gólu takřka stále brání a nedaří se jim na delší dobu ukořistit balón.
 
40
Tohle nevypadalo špatně! Matoušek po straně naběhl až na kraj šestnáctky a následným centrem vybídl k hlavičce Jedličku, přičemž teč útočníka zaplula vedle přední tyče!
 
39
Prostějovští po inkasovaném gólu navýšili intenzitu a častěji se derou dopředu, o něco aktivnější hra ovšem zatím vede jen k nepřesnostem.
 
38
Hanáci vyhlíželi bleskovou odpověď, žižkovská obrana ale ve svém vápně včas odzbrojila Vybírala a nechala balón sjet za bránu. Melichar rozehrává.
 
37
Žižkov právě vstřelil branku!
Domácí sice zatím pod vysílačem tahají za kratší konec pomyslného lana, po rychlé akci se ale nyní ujímají vedení! První zápis na střeleckou listinu duelu udělal MILAN JIRÁSEK, jehož pěkná rána z hranice šestnáctky se od ruky nataženého Vejmoly odrazila k pravé tyči – 1:0!
 
36
Faul pro změnu na druhé straně, Jedlička poslal k zemi Broukala. Karta i tentokrát zůstává v kapse.
 
35
Souboj Necida s Lahodným na středu pole byl posouzen ve prospěch Prostějova, svěřenci kouče Kučery mohou zkusit po delší době přejít dopředu.
 
34
Další střípek do mozaiky žižkovského útočného trápení, Necidova přihrávka za obranu určena pro nabíhajícího Gembického nebyla vůbec přesná.
 
32
Vynucené střídání v týmu 1. SK Prostějov:
ze hřiště odchází Kauan Carneiro, přichází Marek Bielan.
 
32
Carneiro to sice zkusil, zranění hlavy mu ale nedovolí duel dokončit. Brazilský obránce za potlesku žižkovského publika míří na střídačku, nahradí ho Bielan.
 
31
Zdá se mi, že si Žižkovští na trávníku moc nerozumí. Hönig na levém křídle vsadil na pozemní centr, který poslal do míst, kde byli jen hráči v modrých dresech.
 
30
Chaotickou situaci před Melicharem nyní ukončuje hostující faul, Richterovi se nicméně tak jako tak podařilo před hvizdem odpálit míč ven z vápna.
 
29
Matoušek chtěl Melichara prověřit ranou z hranice vápna, razantně se mu ale do cesty postavil Richter. Prostějovští se tak musí spokojit jen s rohem.
 
28
Divíšek míč ze zámezí vhodil jen na Lahodného, který jej obratem odkopl dál od Vejmolovy brány.
 
27
Melichar chtěl dlouhým nákopem pomoci svým spoluhráčům se co nejdříve vrátit do útoku, následnou bitvu o míč na středu hřiště ale vyhrál Matocha.
 
25
Viktoria se poprvé v utkání na delší dobu usadila na hostující straně hřiště, tečovaný centr pro ni znamená outové vhazování vedle Vejmolova vápna.
 
24
Z ochozů se ozval jen zklamaný výdech, Gembického výpad podél postranní čáry totiž Lehovec ukončil velmi rychle. Prostějovští si berou míč zpět.
 
23
Rohový kop se bude opakovat, hbitý Melichar totiž Matochův balón vyboxoval nad břevno.
 
22
První vážnější moment dnešního utkání! Jedlička na poslední chvíli před střetem s obráncem zvládl posunout míč na stranu vápna na nabíhajícího Matouška, jehož následnou střelu položený Melichar rukou vysunul za zadní tyč!
 
21
Hraje se dál, Carneiro si při návratu na trávník vysloužil potlesk domácích fanoušků. Prostějovští se teď snaží se protlačit do útoku přes pravé křídlo.
 
19
Domácí forvard už je zpět na nohou, prostějovský obránce je stále v péči lékařů. Vypadá to na zřejmě krvavou ránu v oblasti spánku, brazilský zadák totiž zbytek utkání dohraje s obvazem kolem hlavy.
 
18
Hra se na chvíli zastaví, po souboji na hostující polovině vyráží na pažit zdravotníci obou týmů. Necid a Carneiro nejspíš budou schopni pokračovat.
 
17
Carneiro na pravém křídle vyhrál sprinterský souboj s Gembickým, Žižkov se ani nyní nedostal dopředu.
 
16
Další rychlé hostující tažení zastavuje odpískaný ofsajd. Pokud se nepletu, jde o dnešní první.
 
15
Na zadním kraji vápna se po rohovém kopu k odraženému míči dostal Lahodný a rovnou střílel, jenže svým pokusem trefil jen nohu bránícího Fišla.
 
14
Prostějov z následné akce vybojoval roh, k praporku se pomalu přesouvá Marek Matocha.
 
13
Richter se nyní pokusil nastartovat brejk Žižkova vzdušným pasem na Batioju, na kterého byl ale nalepený Šindelář a soka odmítl pustit dopředu.
 
12
Nepřesná přihrávka na Žáka končí v náručí domácího brankáře, který obratem rozehrává.
 
11
Richter u postranní čáry prodloužil dlouhý balón do dráhy vysunutého Höniga, kterého ale pokryl vracející se protihráč. Hosté jsou zpět na balónu.
 
10
Petrák se pokusil vybojoval míč u půlicí lajny, jenže si přitom počínal až moc agresivně a Žáka srazil na trávník. Prostějovští tak získávají volný kop.
 
9
Žižkovu vstup do utkání nevyšel, hráči v modrém kontrolují balón a protihráče k němu vůbec nepouští. Jediné, co lze Hanákům vytknout, je koncovka.
 
7
Broukal si výborně pohlídal nabíhajícího Žáka a dlouhou přihrávku, která na něj mířila vyrazil ven z vápna. Míč ovšem poslal jen na dalšího protihráče.
 
6
Žák trápil rozháranou červenobílou obranu, která ho ale nakonec ve vápně zkrotila. Melichar zůstal v klidu.
 
5
Hanáci v úvodních minutách působí o něco jistějším dojmem. Melichara po pěkné souhře slabou hlavičkou prověřil Carneiro, gólman Žižkova byl připraven.
 
4
Odpískán faul Pražanů na středu hřiště, rozhodčí zastavil hru a vrátil míč do držení Prostějovu.
 
3
Balón následně skončil za Vejmolou. Šindelář se po krátké rozehrávce pokusil dlouhým nákopem vyslat do útoku Žáka, který ale přetažený míč nedoběhl.
 
2
Žižkov nyní přesunul hru na prostějovskou stranu hřiště, sledujeme kombinaci na levém křídle.
 
1
Hru v úvodu doprovází nepřesnosti, a to na obou stranách. Po minele v domácí obraně se málem k první střele zápasu dostal Matoušek, kterého ale na hranici šestnáctky na poslední chvíli dostoupil Broukal.
 
1
Utkání právě začalo.
 
Úvodní výkop obstará Viktoria, jdeme na věc!
 
Oba týmy nastupují zpátky na trávník, oba ve svých tradičních barvách. Domácí nastoupí v červenobílých dresech, hosté zvolili svou modrou sadu.
 
Na rozdíl od utkání se Zlínem bude mít Prostějov již od začátku na hřišti dva útočníky, Žáka vepředu doplní Jedlička. Obrana zůstala stejná, na středu pole pak nastoupí Vybíral a Matocha, zatímco Slaměna, Bartolomeu a Koudelka padají na lavičku.
 
Kouč Viktorie Marek Nikl se oproti duelu na Hané rozhodl udělat čtyři změny, ze základní jedenáctky vypadli Řezáč, Tregler, Sixta a Toula. Na hrot se vrací Necid, zálohu vyztuží Jirásek s Batiojou a levý kraj obrany bude mít nově na starost Divíšek.
 
Ještě jednou vás zdravím a přeji vám příjemné nedělní ráno, utkání začíná za pár minut. Níže si v mezičase můžete prohlédnout dnešní kompletní sestavy.
 
Úvodní sestavy:

FK Viktoria Žižkov: Melichar – M. Richter, Broukal, Fišl, Divíšek – Petrák, Jirásek (C) – M. Hönig, Batioja, Gembický – Necid.
Náhradníci: Kotek – Muleme, Bárta, Tregler, A. Toula, Prošek, Sixta, Řezáč, Klusák, Sodoma.
Trenér: Marek Nikl.

1. SK Prostějov: Vejmola – Lehovec, Ševčík (C), Šindelář, Carneiro – Matoušek, Matocha, Lahodný, Vybíral – Žák, T. Jedlička.
Náhradníci: Neuman – Slaměna, Hrdlička, R. Látal, Bartolomeu, Bielan, Koudelka.
Trenér: Radim Kučera.

Rozhodčí: Nehasil – Kubr, Beneš.
 
DNEŠNÍ DELEGACE

Hlavním rozhodčím dnes dopoledne bude Lukáš Nehasil, pro kterého půjde o 18. odpískané kariérní utkání v Národní lize a zároveň druhé v této sezóně. V prvním kole řídil duel mezi Opavou a Vlašimí. Na stranách mu budou asistovat Jaroslav Kubr a Adam Beneš.
 
LOŇSKÉ VZÁJEMNÉ ZÁPASY

Pražané sice do dnešního utkání půjdou v roli mírných papírových favoritů, bilance vzájemných střetnutí z minulého ročníku ale hovoří ve prospěch hostů. Ti nejprve koncem loňského července v holickém azylu vyhráli 2:1 a v květnové odvetě pod vysílačem pak svým soupeřům nedovolili ani gól – 2:0.

Dodejme jen, že poslední výhra Viktorie nad Hanáky je pěkně vousatá: nese totiž datum 12. září 2020.
 
1. SK PROSTĚJOV

Prostějov po remízách v Drnovicích a v Olomouci tento týden čekala premiéra na nově zrekonstruovaném svatostánku, která rovnou přinesla cennou návštěvu: ambiciózní Zlín. Hanáci sice papírově silnějšího soupeře trápili a nedali mu nic zadarmo, po Vukandinovićově penaltě a Nombilově trefě v závěru se ovšem museli spokojit s výsledkem 0:2. Do Seifertovy ulice tak dnes cestují s naprosto identickou bilancí jako domácí tým.

Dosavadní výsledky Prostějova
20. 7.: Vyškov – Prostějov 0:0
27. 7.: Olomouc "B" – Prostějov 0:0
31. 7.: Prostějov – Zlín 0:2
 
FK VIKTORIA ŽIŽKOV

Žižkovští do dnešního duelu míří s jasným cílem: ukončit čekání na úvodní výhru nové sezóny. Tu totiž nepřinesl ani středeční duel na Andrově stadionu v rámci vloženého třetího kola, ve kterém se svěřenci Marka Nikla o body s béčkem Sigmy rozdělili. Na Hané je sice už ve čtvrté minutě poslal hlavičkou do vedení Fišl, odpověď domácích ale přišla takřka okamžitě a žádné další branky už tři stovky diváků neviděly – 1:1.

Dosavadní výsledky Žižkova
21. 7.: Varnsdorf – Žižkov 1:1
28. 7.: Žižkov – Líšeň 1:4
31. 7.: Olomouc "B" – Žižkov 1:1
 
Příjemnou neděli u sledování druholigového fotbalu! Viktoria se po týdnu znovu vrací domů, ve čtvrtém kole nové sezóny bude hostit Prostějov.
 
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 10:15.