konec S. Kuzněcovová – B. Krejčíková
0:2
(3:6, 2:6)
Komentuje: Milan Huppert
 
Barbora Krejčíková postoupila na turnaji v Dubaji už do čtvrtfinále. V osmifinále si poradila s ruskou tenistkou Světlanou Kuzněcovovou po setech 6:3 a 6:2.

O osudu prvního dějství rozhodoval jediný brejk, který vybojovala česká tenistka ve čtvrtém gemu. Ruskou soupeřku po celou dobu trvání úvodního dějství nepustila k jedinému brejkbolu a za stavu 5:3 využila hned první setbol.

Druhý set zvládla Barbora Krejčíková ještě lépe. Získala první tři gemy, dva z toho na příjmu. Druhý brejk ale potvrdit nedokázala, o vlastní podání přišla dokonce čistou hrou. To ovšem brněnskou rodačku nezlomilo a v sedmém gemu si vzala výhodu dvou brejků zpět, při podání následně zápas úspěšně završila druhým proměněným mečbolem.

Ve čtvrtfinále se Barbora Krejčíková utká s vítězkou duelu Benčičová – Potapovová.
 
Konec zápasu
 
2:6
Je konec! Barbora Krejčíková se trefila do prvního servisu, který poslala ven z kurtu. Kuzněcovová bekhendem returnovala pouze do autu.
 
30-40
První příležitost k ukončení duelu hráčka na servisu nevyužila. Ihned po podání poslala bekhend mimo vymezené území.
 
15-40
Forhendový return ruské tenistky skončil v síti. Pětadvacetiletá Češka má k výhodu dvou mečbolů!
 
15-30
Brněnská rodačka hrála druhé podání na jistotu, což nebylo nejlepší řešení. Kuzněcovová získala tlak ve výměně, který přetavila ve vítězný forhend po čáře.
 
0-30
Přímý bod po podání ven z dvorce.
 
0-15
Do osmého a možná posledního gemu druhé sady, ale i utkání, vstupuje Krejčíková na jedničku. Za kraťasem se ruská konkurentka vůbec nerozběhla.
 
2:5
Konec přestávky, podávat bude Barbora Krejčíková.
 
2:5
Následuje přestávka a výměna stran.
 
2:5
Druhou příležitost Barbora Krejčíková proměnila v zisk hry a po krátké přestávce půjde podávat na vítězství! Kuzněcovová zaútočila forhendem do území pro čtyřhru.
 
30-40
Ten první zůstává nevyužit. Nyní chtěla pětadvacetiletá rodačka z Brna až moc, forhend z těžké pozice poslala mimo vymezené území.
 
15-40
Útočná hra přinesla kýžené ovoce i v tomto případě, Češka disponuje dvěma brejkboly! Po kratším bekhendu protihráčky zabila rozehry forhendem kros. Dva brejkboly.
 
15-30
Statečně, ale ve finále neúspěšně vzdorovala rodačka z Petrohradu razantním forhendům Krejčíkové. Poslední bekhend zasáhla jen rámem rakety.
 
15-15
Znovu byla Ruska okamžitě po servisu pod velkým tlakem. Ale ubránila se a počkala si na chybu Češky z forhendu.
 
0-15
Forhend nebo bekhend, to v případě Krejčíkové dnes nehraje roli. Další vítězný míč vyprodukovala z bekhendu, Kuzněcovová se za dělovkou jen ohlédla.
 
2:4
Druhou příležitost k ukončení gemu Barbora Krejčíková využila a ujímá se vedení 4:2. Bekhendem zahrála Rusce rovněž do bekhendu, následoval příliš dlouhý úder.
 
40-A
Přímý bod po podání ven z dvorce.
 
40-40
Ani druhý gembol Krejčíková nevyužila, jdeme do shody. Po bekhendovým slajzu protihráčky napálila balónek do deblového koridoru.
 
30-40
Gem ještě nekončí. Česká hráčka přitlačila na pilu, což se ukázalo výti špatnou volbou. Útočný forhend doplachtil do zámezí.
 
15-40
Brněnská rodačka trpělivě střílela forhendy do soupeřčina bekhendu. Dvakrát se Ruska ubránila, potřetí už ne.
 
15-30
Po kratším returnu z forhendu musela hrát Barbora Krejčíková bekhendem. To jí vůbec nerozhodilo, vyprodukovala vítězný balón do levého rohu.
 
15-15
Světlana Kuzněcovová si kvalitním bekhendovým returnem připravila útočnou pozici, kterou ale nepřetavila ve fiftýn, hned vzápětí totiž zaváhala při forhendu.
 
15-0
K zisku fiftýnu stačilo Kuzněcovové poslat bekhendový return přes pásku. To se podařilo, vzápětí Krejčíková pálila do sítě.
 
2:3
Konec přestávky, podávat bude Barbora Krejčíková.
 
2:3
Následuje přestávka a výměna stran.
 
2:3
A ten využívá, snižuje tak na rozdíl jediného gemu. Krejčíková podruhé v řadě přestřelila returnem z bekhendu.
 
40-30
Bekhendový return doletěl za základní čáru, Ruska má gembol.
 
30-30
I teď byla brněnská hráčka aktivnější, avšak neodpustila si nevynucenou chybu. Forhendem poslala balónek pod pásku.
 
15-30
Česká tenistka se opět rozhodla přejít do ofenzivy a tato volba jí znovu přinesla kýžené ovoce. Finální forhend napálila do protipohybu sokyně.
 
15-15
Přímý bod po podání ven z dvorce.
 
0-15
Barbora Krejčíková ukazuje, že si ze ztráty servisu nic nedělá. Forhendový return po lajně spadl přesně do růžku, soupeřka byla bez šance.
 
1:3
Pětadvacetiletá Češka poprvé v utkání přichází o servis, a sice čistou hrou. Proti premiérovému brejkbolu zahrála dvojchybu.
 
40-0
Ruská tenistka má várku hned tří brejkbolů. Krejčíková si dobrým servisem připravila pozici, jenže při snaze hrát forhendem trefila míček nečistým způsobem.
 
30-0
A rodačka z Petrohradu bojuje ze všech sil. Forhendový return napálila těsně před základní čáru, Krejčíková následně hrála těsně za ni.
 
15-0
Těsně, ale přece dopadl forhend z rakety Krejčíkové za základní čáru. Pokud chce Ruska ještě zabojovat o vítězství, měla by teď vybojovat brejk.
 
0:3
Konec přestávky, podávat bude Barbora Krejčíková.
 
0:3
Následuje přestávka a výměna stran.
 
0:3
Pětadvacetiletá Barbora Krejčíková je zase o krok blíže postupu do čtvrtfinále. Opět převzala otěže rozehry do své moci a soupeřka se nedokázala ubránit.
 
15-40
Následnou výměnu ale znovu ovládla Češka, která má velkou šanci utéct do vedení o dva brejky. Delším bekhendem donutila sokyni zacouvat, Ruska v záklonu trefila síť.
 
15-30
Ale i Ruska umí útočit. Forhendy sázela za strany na stranu a odměnou jí byl získaný fiftýn, taktéž i vítězný míč.
 
0-30
Další vítězný úder! Světlana Kuzněcovová jen bezmocně rozhazuje rukama. Za dělovou ránou z forhendu běžela k pravé lajně marně.
 
0-15
Brněnská rodačka se na turnaji potkala se skvělou formou. Dnes zatím trestá každé drobné zaváhání sokyně, po jejím kratším bekhendu trefila ze stejné strany vítězný úder.
 
0:2
Barbora Krejčíková potvrzuje brejk a vede 2:0. Vy vyrovnané výměně neměla navrch ani jedna z hráček, když Češka najednou vypálila nechytatelný kratší forhend po lajně.
 
40-A
Rodačka z Petrohradu zaslouží za skvělou defenzivu pochvalu. Smeč soupeřky vrátila na její polovinu a ještě přesně na lajnu. Vzápětí přešla do ofenzivy, ale v té se jí tolik nezadařilo, forhend napálila do zámezí.
 
40-40
Barbora Krejčíková zatím brejk nepotvrzuje. Po servisu musela hrát bekhend hodně u těla, což mělo za následek úder za základní lajnu.
 
30-40
Bekhendový return doletěl za základní čáru, česká hráčka disponuje gembolem.
 
30-30
Fantastická obrana v podání Krejčíkové! Ta byla u dělového forhendu v včas a kratším bekhendem trefila míček do volné pravé poloviny. Ruska vsadila vše na jednu kartu a po útočné ráně skončila mimo dvorec.
 
30-15
Světlana Kuzněcovová měla velké štěstí, její forhend proletěl těsně nad páskou. Protihráčka vzápětí musela hrát bekhend ve velkém předklonu, míček poslala do autu.
 
15-15
První dvojchybu trefuje také Barbora Krejčíková.
 
0-15
Bekhendový return skončil v síti.
 
0:1
Konec přestávky, podávat bude Barbora Krejčíková.
 
0:1
Následuje přestávka a výměna stran.
 
0:1
Proti brejkbolu zahrála Světlana Kuzněcovová svou premiérovou dvojchybu. Ta přišla v ten nejhorší možný moment.
 
15-40
Úvodní gem druhé sady a hned dva brejkboly pro Krejčíkovou! Ta se vydala na síť forhendovým volejem nezaváhala.
 
15-30
Světlana Kuzněcovová získala převahu na svou stranu, jenže neudržela přesnou ruku až do konce výměny, forhend umístila pod pásku.
 
15-15
Přímý bod po podání ven z dvorce.
 
0-15
Také ve druhém setu vybojovala úvodní bod pro sebe Barbora Krejčíková. Forhendem do levého růžku proměnila soupeřku v diváka.
 
0:0
Začíná druhý set.
 
3:6
Úvodní dějství je minulostí! Druhý servis nadělal Kuzněcovové velké problémy, z bekhendu se pořádně ustřelila. Barbora Krejčíková je tou hráčkou, která má po prvním stu blíže k postupu do čtvrtfinále.
 
30-40
Bekhendový return doplachtil mimo vymezené území. Rodačka z Brna má k dispozici první setbol!
 
30-30
Ještě to bude boj. Kuzněcovová přitlačila hned z returnu a dobře udělala. Sokyni udržela pod tlakem a dočkala se jejího zaváhání.
 
15-30
Forhendový return spadl těsně za pásku. Pětadvacetiletá česká hráčka doběhla k míčku s velkou časovou rezervou, s následnou smečí neměla žádný problém.
 
15-15
To bylo těsné. Brněnská rodačka po kratším úderu protihráčky útočila bekhendem po lajně, balónek vyletěl do území pro čtyřhru.
 
0-15
Start do devátého gemu se vydařil lépe hráčce na servisu. Barbora Krejčíková se udržela v tlaku, vysoký bekhend Rusky doletěl za základní čáru.
 
3:5
Světlana Kuzněcovová a snižuje na 3:5, za okamžik ale bude potřebovat zabodovat i na příjmu. Protihráčky si rozběhla a přiměla ji k zaváhání z forhendové strany.
 
A-40
S bekhendovým slajzem Rusky si Barbora Krejčíková neporadila vůbec dobře. Forhend hrála brzy po odskoku za základní čáru.
 
40-40
Gem ještě nekončí. Po vysokém bekhendu sokyně měla Světlana Kuzněcovová velké problémy se smečí od základní čáru. Sokyni jen nahrála na vítězný bekhend, Češka nezaváhala.
 
40-30
Přímý bod po podání na téčko.
 
30-30
Na setboly si ještě pětadvacetiletá Češka bude muset počkat. V obraně bojovala statečně, ale závěrečný bekhend nepřeletěl pásku.
 
15-30
Forhendové returnu dělají Kuzněcovové obrovské problémy, přesto do této strany servíruje sokyni často. Obranný úder doletěl těsně za síť, následně Krejčíková mířila do protipohybu tentokráte přesně.
 
15-15
Rodačka z Petrohradu se výborně bránila a odměnou jí je vybojovaný fiftýn. Krejčíková paradoxně zkazila při nejsnazším úderu ve výměně, ve snaze hrát forhendem do protipohybu.
 
0-15
Světlana Kuzněcovová držela roli útočící tenistky, přesto fiftýn vybojovala soupeřka. Forhend po lajně zapadl o pár centimetrů do deblového koridoru.
 
2:5
Konec přestávky, podávat bude Světlana Kuzněcovová.
 
2:5
Následuje přestávka a výměna stran.
 
2:5
Barbora Krejčíková si opět vzala jestřábí oko a i v tomto případě byla úspěšná! A protože bylo jasné, že za forhendem do pravého rohu by Kuzněcovová nedoběhla, jde bod na stranu Češky, jež je jedinou hru od zisku první sady.
 
40-A
Rodačka z Brna zapisuje další eso, své třetí.
 
40-40
Opět výborné podání, to ovšem Kuzněcovová zvládla vrátit přes pásku. Následně česká tenistka poslala nalitý forhend jenom do sítě.
 
30-40
Eso na kříž.
 
30-30
Ty ale Krejčíková nepovoluje, alespoň prozatím. Dobře rozehranou výměnu s rozhodla ukončit na síti, lob Rusky doplachtil za základní lajnu.
 
30-15
A další zaváhání brněnské rodačky. Světlana Kuzněcovová rázem cítí šanci, je blízko prvním brejkbolům.
 
15-15
Ale vzápětí přichází nevynucená chyba z rakety české hráčky. Ta si připravila dobrou pozici, jenže forhendem minul místečko u lajny.
 
0-15
Barbora Krejčíková si je moc dobře vědoma, že pro získání prvního setu stačí udržet dvě následující podání. Začíná dobře, okamžitě po podání vypálila nechytatelný forhend.
 
2:4
Šestý gem utkání završila Světlana Kuzněcovová svým premiérovým esem.
 
40-30
Druhý získaný fiftýn posouvá ruskou hráčku ke gembolu. S returnem si ještě Krejčíková zuby nehty poradila, proti forhendu už byla bezmocná.
 
30-30
Ruská hráčka se povzbudila hlasitým pokřikem, v šestém gemu dokázala srovnat skóre do vyrovnané podoby. Forhend Češky pohlídala, míček skončil v zámezí.
 
15-30
Skvělá práce. Slabého druhého podání využila Krejčíková k forhendovému returnu do levého růžku, následný bekhend na druhou stranu byl vítězný.
 
15-15
Podáním ven z dvorce si rodačka z Petrohradu otevřela celou levou polovinu kurtu, kam posléze bez problémů umístila ránu z forhendu.
 
0-15
Bekhendová přestřelka pro Krejčíkovou. Světlana Kuzněcovová přitlačila na pilu až příliš, poslední úder odpálila daleko za základní lajnu.
 
1:4
Konec přestávky, podávat bude Světlana Kuzněcovová.
 
1:4
Následuje přestávka a výměna stran.
 
1:4
V důležitý okamžik trefila brněnská rodačka první servis na téčko a blízko sítě si hravě poradila s forhendem. Míček napálila mimo dosah konkurentky
 
30-40
Gembol nebo brejkbol? Platí první možnost. Pětatřicetiletá Ruska nyní chtěla až moc, forhend umístila o pár čísel za základní čáru.
 
30-30
Světlana Kuzněcovová ukázala, že i ona umí zaútočit. Po vyšším forhendu sokyně vypálila vítězný bekhend po levé lajně.
 
15-30
Jestřábí oko ukázalo, že servis Barbory Krejčíkové skončil v kurtu. Premiérové eso.
 
15-15
Také Krejčíková umí chybovat. Výměnu měla znovu velmi dobře rozehranou, bohužel finální forhend vyletěl za základní lajnu.
 
0-15
Cestu za potvrzením brejku zahajuje Češka přímým bodem po servisu na kříž.
 
1:3
Brejk je na světě! Barbora Krejčíková opět přešla do útoku a kratší obranný úder soupeřky bez problémů potrestala, forhendem trefila odkrytou pravou polovinu dvorce.
 
15-40
Přímý bod po podání ven z kurtu.
 
0-40
Fantastický forhendový return kros proti prvnímu podání neměl chybu, Světlana Kuzněcovová se za balónkem natahovala marně. Tři brejkboly!
 
0-30
Brněnská rodačka se do dnešního utkání vyspala na jedničku. Opět bez servítek pálila forhendy ze strany na stranu, sokyni tím přiměla k chybě.
 
0-15
Skvělá Krejčíková. Ta hned z returnu zatlačila Rusku do defenzivy, proti bekhendu po lajně následně zůstala Kuzněcovová jen stát.
 
1:2
Konec přestávky, podávat bude Světlana Kuzněcovová.
 
1:2
Následuje přestávka a výměna stran.
 
1:2
Pětadvacetiletá Češka opět zvolila podání ven z dvorce. A i v tomto případě slavila úspěch, ruská soupeřka poslala return do sítě.
 
15-40
Přímý bod po servisu ven z kurtu.
 
15-30
Znovu to byla rodačka z Brna, která byla tou aktivnější hráčkou ve výměně, ale tentokráte vybojovala fiftýn Ruska. Útočný forhend totiž vyletěl do zámezí.
 
0-30
Kuzněcovová dlouho odolávala, ale ve finále byla nucena kapitulovat. Sice zkrácení hry doběhla, avšak nahrála sokyni do rakety na vítězný volej.
 
0-15
Barbora Krejčíková se trefuje do prvního podání, což by dnes mohlo hrát klíčovou roli. Skvěle si jím připravili pozici, nechytatelný forhend do levého rohu byl třešničkou na dortu.
 
1:1
Třetí nevynucená chyba z forhendu české hráčky v průběhu jedné hry znamená srovnání stavu na 1:1. Ani Kuzněcovová neměla na podání žádné větší problémy.
 
40-15
Přímý bod po podání ven z dvorce. Dva gemboly.
 
30-15
Krátká forhendové přestřelka pro tenistku na servisu. S prvním úderem si Krejčíková ještě poradila, vzápětí znovu hrála do sítě.
 
15-15
Světlana Kuzněcovová do úderů zapojila i zvukové efekty, což jí viditelně pomohlo. Minimálně to rozhodilo soupeřku, která chybovala z forhendu.
 
0-15
Ruska na svůj první fiftýn stále čeká. Z pod tlaku se chtěla dostat bekhendovým slajzem, jenže míček vyletěl do území pro čtyřhru.
 
0:1
Konec přestávky, podávat bude Světlana Kuzněcovová.
 
0:1
Následuje přestávka a výměna stran.
 
0:1
Snadný gem na na úvod. Barbora Krejčíková poslala tvrdý servis na téčko Kuzněcovová returnovala pod pásku.
 
0-40
Během chvilka se pětadvacetiletá Češka propracovala ke třem gembolům. Po krátkém returnu zabila výměnu forhendovým křížem.
 
0-30
Další výborný úder brněnské rodačky! Ta držela v rozehře krok se soupeřkou, když zničehonic vytáhla bekhend po lajně, na nějž protihráčka neměla nárok.
 
0-15
První bod jde za Barborou Krejčíkovou. Česká tenistka si skvěle rozběhala soupeřku, na forhend po lajně už Ruska nestačila.
 
0:0
Utkání právě začalo.
 
Na kurtu probíhá tradiční předzápasové rozpinkávání. Na podání začne Barbora Krejčíková.
 
Vzájemné zápasy

Tenistky proti sobě sehrají první zápas.
 
Barbora Krejčíková aktuálně okupuje v žebříčku 63. místo. Češka se může pyšnit dokonce dvěma grandslamovými tituly, avšak ve čtyřhře. Spolu s Kateřinou Siniakovou ovládly v roce 2018 French Open i Wimbledon. Brněnská rodačka letos odehrála pouze dva turnaje v Austrálii. V přípravě na první grandslam došla na turnaji Grampians Trophy do čtvrtfinále, v němž podlehla Američance Bradyové. Na Australian Open se probojovala do druhého kola, nad její síly byla i česky mluví ruská tenistka Jekatěrina Alexandrovová. Krejčíková posléze odletěla do Dauhá, jenže do hlavního pavouka se neprobojovala, v kvalifikaci překvapivě nestačila na Španělku Bucsovou. Náladu si spravila hned v prvním kole v Dubaji, po výborném výkonu vyřadila ze hry výsledkem 6:2 a 7:6 Řekyni Marii Sakkariovou, ve druhém kole si rovněž ve dvou setech poradila s Lotyškou Jelenou Ostapenkovou.
 
Světlana Kuzněcovová je pětatřicetiletou ruskou tenistkou, která má své nejlepší roky kariéry za sebou, ale nadále ukazuje, že se může měřit minimálně s užší světovou špičkou. V žebříčku otevírá pátou desítku pořadí, je tedy lépe postavenou tenistkou než soupeřka. Ve své bohaté kariéře vybojovala rodačka z Leningradu dva grandslamové tituly. Před sedmnácti lety opanovala US Open, o pět let později vybojovala titul rovněž na French Open. V letošní sezóně se účastnila doposud tří turnajů. I Ruska se účastnila Grampians Trophy, kde prohrála už v prvním kole s Bradyovou. Na Australian Open došla do druhého kola, v němž nestačila ve třech setech na Benčičovou. V Dauhá skončila v prvním kole na raketě Azarenkové. V Dubaji musela jít v obou utkáních do třech setů, ale poradila si s Číňankou Wang i nasazenou jedničkou Svitolinovou.
 
Všem fanynkám a fanouškům tenisu přeju krásné středeční dopoledne! Vítám vás při sledování turnaje WTA v Dubaji, u zápasu osmifinále mezi Světlanou Kuzněcovovou a Barborou Krejčíkovou.
 
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 09:00.