konec FC Slovan Liberec – FC Viktoria Plzeň
1:2
(1:0)
Komentuje: Jakub Martínek
 
Z Liberce to je v podzimní části Gambrinus ligy vše. U jarních utkání brzy na počtenou.
 
Je za námi utkání 15. kola mezi Slovanem Liberec a Viktorií Plzeň. Domácí byli lepší v prvním poločase, který ovládli. Jenže ještě lepší výkon předvedli i v deseti hosté z Plzně a zaslouženě si připisují tři body. To je ze stadionu U Nisy téměř vše. Ještě se na hrací ploše bude konat menší rozlučka s libereckou legendou Honzou Nezmarem.
 
Konec zápasu.
 
90+2
Karetní mariáš pod Ještědem pokračuje. Další žlutou kartu vidí domácí Bosančič.
 
90+1
Liberecký brankář se zapojil do útoku. Domácí zahrávali standardní situace, na kterou ve vápně číhal i Bičík. Pomezní rozhodčí však celou akci zmařil odmáváním ofsajdu.
 
90
Hlavní rozhodčí Kocourek nastaví tři minuty nad rámec řádné hrací doby.
 
89
Síly na hřišti se vyrovnají. Druhou žlutou kartu vidí Vácha a odchází do sprch.
 
88
O samotnou exekuci se postaral Vácha. Ten ale trefil pouze bránicí zeď a od té pak doputoval míč až do rukavic gólmana Kozáčika.
 
87
Domácí snaha o vyrovnání se libereckým fotbalistům nedá upřít. Teď si vybojovali hodně zajímavou příležitost. Budou zahrávat trestňák z hranice vápna.
 
86
Velkou možnost na vyrovnání mohl mít Delarge. Ten dostal přesný pas za beky a ocitl se před Kozáčikem. Ještě před tím než se však dostal do zakončení, byl odmáván ofsajd.
 
84
Dnes se již střídat nebude. I trenér Vrba využil poslední možnost. Stáhl Daridu, kterého nahradí Hejda.
 
83
Jestli byli hosté z Plzně v první půli horší a pasivní, tak teď to platí dvojnásob o domácích fotbalistech. Západočeši přehrávají svého soupeře i v oslabení.
 
81
Liberec střídá naposledy. Ze hry odešel Janů a na jeho místo přišel ofenzivně ladění Rabušic.
 
80
Liberecká útočná snaha končí těsně před hranicí vápna. Domácí se dopustili faulu a o výhodnou pozici rázem přišli.
 
79
Plzeň právě vstřelila branku!
Jenže hosté se přeci jen dočkali. I v deseti hráčích se dostávají do vedení. Liberečtí zadáci nedokázali odkopnout balon z vlastního vápna. Toho využil VLADIMÍR DARIDA, který se jako poslední dotkl míče a uklidil jej za bezmocného Bičíka – 1:2.
 
78
Gól končí v síti. Nepříjemnou střelu Bičík pouze vyrazil před sebe na volného Bakoše. Ten sice rozvlnil síť, ale stál přitom v ofsajdu.
 
77
Liberec teď drží balon na svých kopačkách a trpělivě kombinuje na polovině hřiště. Nepřesná rozehrávka však domácí o míč připravila.
 
76
Tentokrát byl liberecký pravý bek úspěšnější. Jenže jeho centr doputoval pouze do rukavic připraveného brankáře Kozáčika.
 
75
Na pravé straně se uvolnil Kušnír a pokusil se odcentrovat. Jenže trefil pouze před sebou stojícího Limberského, který nebezpečí odvrátil.
 
74
Západočeši sice zahrávali přímý volný kop z dobré pozice, ale vymyslet nic zajímavého nedokázali. Plzeň to zkusila přímou střelou na branku, ale neuspěla.
 
72
Pro libereckou legendu zápas končí. Ze hřiště se za bouřlivého potlesku sune Jan Nezmar, pro kterého to byl poslední zápas na stadionu U Nisy. Jeho místo nahradí Tóth.
 
70
Domácí Kušnír se dopustil nedovoleného prohřešku a vidí žlutou kartu.
 
69
Před brankářem Kozáčikem se z ničeho nic zjevil osamocený Hadaščok. Ten mohl napodobit Štípka brankou po krátkém pobytu na hřišti, ale mezi tři tyče se trefit nedokázal.
 
68
Domácí trenér Jaroslav Šilhavý sáhl k prvnímu střídání. Ze hry stáhl Šurala a nahradil ho Hadaščokem.
 
67
Hostující fanoušci se dožadovali odpískání trestného kopu. U rohové praporku svedli souboj Blažek s Štípkem. Hlavní rozhodčí však nic nedovoleného neviděl.
 
66
I když hrají Západočeši v deseti, tak na jejich herní kvalitě to není znát. V posledních minutách jsou to právě oni, kdo je na hřišti aktivnější a nebezpečnější.
 
65
Dnešní utkání sleduje 4180 diváků.
 
64
Z první vážnější šance tak dokázala Viktoria skórovat. Hostující Štípek pobyl na hrací ploše nějaké dvě minuty a pak srovnal stav utkání.
 
62
Plzeň právě vstřelila branku!
Rychlý brejk hosté vyřešili pohotově a dočkali se vyrovnávací branky. Ďuriš hezky našel nabíhajícího DAVIDA ŠTÍPKA, který už neměl větší problém poslal balon do sítě – 1:1.
 
60
Plzeň střídá podruhé. Odpracováno má dnes Hora, který přepustí své místo Štípkovi.
 
58
Nebezpěčněji vypadal útok Hory po levé straně hřiště. Plzeňský fotbalista si však míč až příliš předkopl a do zakončení se nedostal.
 
57
V posledních sekundách to s rozehrávkou není ideální ani u jednoho týmu. Hraje se především ve středu hřiště a u balonu se oba aktéři střídají.
 
56
Centr Horvátha na Bakoše si liberečtí zadáci pohlídali a v poklidu jej odvrátili do bezpečí. Pokračovat bude na levém kraji Blažek, který se pokusí rozjet další útočnou akci.
 
55
Obávaný střelec ze střední vzdálenosti Vácha to zkusil z úctyhodné dálky. Rána se mu však nepovedla, tak jak by si představoval a skončila hodně mino tři tyče.
 
53
Kelič byl u vlastní šestnáctky obtěžován Bakošem a tak raději balon odkopl do zámezí. Vhazovat budou Západočeši.
 
52
Reprezentant Darida neuspěl proti přesile a o herní pomůcku přišel na polovině hřiště. S míčem u nohy bude pokračovat veterán Janů.
 
51
Hora neuspěl v souboji s Kušnírem. Liberec bude vhazovat u postranního praporku a bude se snažit dostat ze sevření.
 
50
Plzeňská Viktoria se nemohla dostat do vápna a tak to zkusila z dálky. Do balonu se opřel Bakoše, ale branku Bičíka netrefil.
 
48
Šural přihrál do penaltového prostoru na Delarge. Ten byl těsně bráněný a tak raději přihrál Blažkovi. Tomu už pouze stačilo překonat Kozáčika, kterého však překonat nedokázal.
 
47
Plzeň začala aktivně a hned se nastěhovala na polovinu domácího celku. Tam se pokoušejí o nějakou kloudnou myšlenku, která však zatím nepřišla.
 
46
Trenér Vrba reaguje na vyloučení Procházky střídáním. Do hry pošle obránce Ševinského, který nahradí Zemana.
 
46
Začal druhý poločas.
 
Druhý poločas začne přibližně v 19:25.
 
První poločas je minulostí. Na stadionu U Nisy jsme zatím viděli jedinou přesnou trefu, kterou má na svém kontě liberecký Bosančič. Západočechům se v první pětačtyřicetiminutovce vůbec nedařilo a před domácí branku se dostali spíše sporadicky. Navíc budou hrát celou druhou půli v oslabení, protože obránce Procházka viděl za ošklivý faul červenou kartu.
 
První poločas skončil.
 
45+3
První dějství už se spíše dohrává. Liberec drží balon na svých kopačkách a dopředu příliš nespěchá.
 
45+1
Hlavní rozhodčí nastaví v prvním poločase tři minuty navíc.
 
45
Zároveň vidí žlutou kartu také hostující Bakoš. Zřejmě za pošťuchování s Blažkem.
 
45
Hodně nervózní konec prvního poločasu. Dalším hříšníkem, který vidí žlutou kartu je Blažek.
 
43
Procházka zajel trestuhodně do Delarge a za to bude pykat. Hlavní rozhodčí mu uděluje rovnou červenou kartu a ten tak musí předčasně do sprch.
 
42
Znovu se hosté dostali až před branku Bičíka. Řezník odcentroval do vápna, kde našel přesně hlavu Hory. Branku domácího brankáře však neohrozil, protože mířil mimo.
 
41
Plzeňská Viktorka konečně předvedla akci, na kterou se dalo koukat. Jeden z hráčů v červeno modrém dresu zatáhl balon do lajny a odcentroval. Míč doputoval až na Daridu, který však z otočky branku přestřelil.
 
39
Domácí se po krátké pauze opět stěhují na polovinu soupeře. Tam ale příliš dlouho nepobyli, protože se dopustili nepřesné rozehrávky a o kulatou pomůcku přišli.
 
38
Liberecký Šural vidí žlutou kartu.
 
37
Česko slovenská kombinace mezi Daridou a Ďurišem končí v autu. Prvně jmenovaný totiž nepřihrál přesně a míč končí až za postranní lajnou.
 
36
Další útok hostů končí až za brankovou čarou. Bičík bude odkopávat od vlastní svatyně a bude hledat někoho v bílém dresu.
 
35
Výkon plzeňských fotbalistů zatím hodně pokulhává za očekáváním. V prvním poločase to určitě není ta Viktoria, kterou známe například z Evropské ligy.
 
33
Nezmar si zkušeně pohlídal náběh Bakoše a posléze přihrál až Bičíkovi. Ten posunul na volného Kušníra, který bude v kombinaci pokračovat.
 
32
Limberský táhl další útok Plzně. Ten však skončil hodně nechvalně. Hostující obránce čekal s rozehrávkou až příliš dlouho a o balon přišel.
 
31
Severočeši se spolehlivě ubránili trpělivé kombinaci hostů a míč získali. Ani Liberec však dopředu nespěchá a hraje především na polovině hřiště.
 
30
Rychlonohý Delarge dostal balon za beky a upaloval na branku Kozáčika. Procházka se však stačil vrátit a střelu na poslední chvíli zblokoval.
 
28
Kdo jiný by se ujal plzeňského trestňáku než Horváth. Ten zkusil nějaký smluvený signál, který ale hostům vůbec nevyšel.
 
27
Hostující Darida fauloval na polovině hřiště Váchu a za to mu sudí Kocourek udělil žluté napomenutí.
 
26
Bosančič zahrával standardní situaci skoro z poloviny hřiště. Jeho centr do šestnáctky však doletěl na hlavu plzeňských beků, kteří odvrátili rodící se nebezpečí.
 
25
Liberec dobře napadá plzeňskou rozehrávku. Stoper Čišovský byl obtěžován jedním z Libereckých a tak balon raději odevzdal dlouhým nákopem na polovinu domácích.
 
24
Tak až snad po nějakých pětadvaceti minutách se hosté dostali k první střele na branku Bičíka. Jejím autorem byl Jakub Hora. Ten ale trefil pouze stopera Nezmara.
 
22
Hosté zatím působí hodně ospale. Inkasovaná branka je zatím ze zimního spánku neprobudila.
 
21
Že by dosavadní vývoj plzeňské Viktorce nějak vadil, to se říct určitě nedá. U balonu jsou stále domácí hráči, kteří se vehementně snaží přidat druhý přesný zásah.
 
19
Liberec právě vstřelil branku!
Domácí jsou za svůj aktivní přístup odměněni a ujímají se vedení. MILOŠ BOSANČIČ si z obránců Plzně udělal ve vápně pouze přihlížející kuželi a poté pohotově zakončil k pravé tyči - 1:0.
 
18
Liberecký Vácha zřejmě trošku podráždění z posledního souboje zajel ošklivě do Limberského a vidí za to od rozhodčího žlutou kartu.
 
17
Souboj Vácha - Bakoš dopadl lépe pro libereckého středopolaře. Plzeňský útočník se totiž dopustil faulu a domácí tak u balonu zůstanou.
 
16
Severočeši jsou zatím aktivnější. Blažek odcentroval do šestnáctky, kde už to vypadalo, že se k hlavičce dostane Delarge. Tomu ale chyběli milimetry, aby balon zasáhl.
 
15
Horváth fauloval na polovině hřiště Blažka, čehož si všiml u hlavní sudí Kocourek a odpískal nedovolené počínání plzeňského kapitána.
 
13
Plzeň se zatím prezentuje vyčkávacím fotbalem. Zatím jí to dopředu příliš netáhne a spíše čeká co ukážou domácí fotbalisté.
 
12
Šural přihrával na nabíhajícího Bosančiče. Ten to nemyslel zle a chtěl pustit balon na vápno pro své spoluhráče. U míče však byli dříve plzeňské dresy a získali ho.
 
11
Domácí se dobře natlačili až před branku Kozáčika. Ten tak musel volil dlouhý nákop do hlouby pole.
 
10
Šural se pokoušel prosmýknout podél postranní lajny. Byl však faulován Limberským, který navíc vyfasoval žlutou kartu.
 
8
Liberecká legenda s číslem 7, tedy Jan Nezmar vyslal povedený pas na Delarge. Koňský reprezentant si však herní pomůcku špatně zpracoval a ta skončila v zámezí.
 
7
Janů se pokoušel oslovit Kušníra. Jeho přihrávka do strany však libereckého pravého beka na hřišti nezastihla.
 
6
Západočeši to znovu zkusili po pravé straně hřiště. Řezník zkoušel prodloužit na nabíhajícího Daridu. Ten ale balon na hrací ploše nezastihl. Fleišman bude vhazovat.
 
5
Kelič neměl komu přihrát a tak zvolil dlouhý nákop dopředu. Tam se o míč porval Blažek, ale souboj s Řezníkem prohrál.
 
4
Liberec se nastěhoval na polovinu soupeře a tam se pokouší něco vymyslet. Fleišman to zkusil načechraným balonem do vápna. Tam však stál připravený Procházka.
 
3
Na druhé straně se k centru dostal reprezentant Darida. Jeho pas do vápna však přistál pouze na hlavě kapitána Nezmara, který odvrátil.
 
2
V druhé minutě registrujeme první střeleckou příležitost. Domácí Bosančič se dostal do palebné pozice kousek za šestnáctkou a tak to zkusil. Zahřívací střela však skončila pouze v rukavicích Kozáčika.
 
1
Utkání mezi libereckým Slovanem a plzeňskou Viktorií právě začalo. Výkopu se ujal Delarge s Bosančičem.
 
1
Utkání právě začalo.
 
Liberecké duo Nezmar - Janů ještě převzalo dresy s číslem 300. Tolik totiž již odehráli oba hráči. Druhý jmenovaný to stihl pouze v libereckém dresu.
 
Obě mužstva již vcházejí na zelený pažit. Liberecký Slovan oblékl speciální bílé dresy a hosté z Plzně dresy červeno modré.
 
Samotné utkání má již před jeho zahájením jednu zajímavost, která se týká především libereckých fanoušků. Ti totiž dnes naposledy uvidí na stadionu U Nisy Honzu Nezmara v dresu Slovanu. Ten se rozhodl ukončit svojí bohatou fotbalovou kariéru a v Liberci už bude nadále působit jako sportovní ředitel.

Svoji derniéru si před vlastními fanoušku odbude Nezmar jako kapitán a povede libereckou jedenáctku za úspěchem.
 
Úvodní sestavy:

FC Slovan Liberec: Bičík - Kušnír, Nezmar "K", Kelič, Fleišman - Šural, Vácha, Janů, Bosančič, Blažek - Delarge

FC Viktoria Plzeň: Kozáčik - Řezník, Procházka, Čišovský, Limberský - Horváth "K", Zeman, Darida, Ďuriš - Hora, Bakoš

Rozhodčí: Kocourek - Mencl, Nádvorník.
 
Poslední dvě vzájemná střetnutí z minulého ročníku svého vítěze nenašla. Na západě Čech se urodil divoký výsledek 2:2 a v posledním kole, které uzavřelo celou loňskou sezónu a rozhodlo o vítězi Gambrinus ligy se naopak na góly čekalo marně. Utkání skončilo bezgólovou remízou.
 
Liberečtí fotbalisté se minulý týden představili na zakletých Stínadlech a ani tentokrát je nedobyli. Sedmi a půl roční prokletí podpořil již v první minutě teplický Mahmutovič. K němu se ještě přidalo duo Lufner - Jarolím, které nakonec upravilo na konečných 3:0 pro Teplice.

V posledním ligovém kole se hosté ze západu Čech představili na vlastním pažitu, kde vyzvali v souboji o první místo olomouckou Sigmu. Viktoriáni potvrdili v samotném utkání svoji formu z posledních kol a zvítězili jednoznačným výsledkem 3:0, když se trefili Kolář, Darida a Hora.
 
Jak už bylo řečeno utkají se na Severu poslední dva ligoví mistři Gambrinus ligy. Tím spokojenějším v právě probíhající sezóně je jisto jistě ten z předminulého roku. Viktoria Plzeň totiž po čtrnácti odehraných kolech vévodí tabulce české fotbalové ligy a na svém kontě má již 28 bodů.

To Severočeši a úřadující mistři z města pod Ještědem mají ke spokojenosti hodně daleko. Výsledky v podzimní části nejsou takové jako byli v minulé mistrovské sezóně a aktuálně patří Slovanu až sedmé místo se ziskem 19 bodů.
 
Hezký večer všem fotbalovým fanouškům. V 15. kole Gambrinus ligy nás na Severu čeká zajímavý souboj dvou posledních mistrů. Pod Ještědem změří síly domácí Slovan Liberec, který bude hostit na stadionu U Nisy Viktorii Plzeň. Samotný výkop je naplánován na 18:20.