konec Sjezd Strany zelených 2015 (první den)

Komentuje: Jana Leitnerová
 
Sjezd SZ končí a s ním i online stream a textový přenos. Děkujeme za pozornost a přejeme klidný zbytek neděle.
 
Vyjádření byla schválena, Pracovní předsednictvo právě děkuje všem za účast na Sjezdu SZ a předsedkyně SZ Jana Drápalová ukončuje Sjezd SZ.
 
Sjezd SZ také hlasuje o návrzích vyjádření k situaci na Ukrajině, k energetické koncepci ČR a k prolomení těžebních limitů.
 
Hlasuje se o návrhu:
Sjezd SZ ukládá PSZ v součinnosti s RR připravit nový politický program SZ, respektovat při této přípravě charty Evropských a Světových zelených a předložit jej nejbližšímu sjezdu SZ k projednání.
Návrh byl schválen 126/1/7
 
Bod týkající se změny stanov byl ukončen a nyní Matěj Stropnický představí bod Proces novelizace politického programu SZ.
 
Do programu řadíme také bod: "Vyjádření Sjezdu SZ k situaci na Ukrajině, k energetické koncepci ČR a k prolomení těžebních limitů."
 
Delegáti a delegátky hlasují o dalších návrzích, na video streamu můžete sledovat kompletní znění návrhů, a to včetně informace, kdo návrhy předkládá.
 
"Sjezd SZ podporuje zavedení institutu spolupředsednictví."
Pro – 86
Proti – 29
Zdržel/a se – 27
 
Další návrh na změnu stanov předkládá Tomáš Průša. Týká se zaměstnanců strany, kteří ve chvíli, kdy jsou zaměstnanci, nemohou být voleni do žádných funkcí. K návrhu je nyní otevřena rozprava.
 
Jednání pokračuje.
 
Nyní je vyhlášena přestávka, za 15 minut jsme zpět.
 
Delegáti a delegátky nyní budou hlasovat o pozměňovacím návrhu, který upravuje vnitřní předpisy SZ.
 
Delegáti a delegátky stále vystupují k tématu spolupředsednictví. Zní argumenty pro i proti, všichni se však shodují v tom, že je třeba instituci spolupředsednictví řádně prodiskutovat a zodpovědět také obsahové a procedurální záležitosti, které jsou s touto institucí spojeny.
 
V 11.30 můžete sledovat také tiskovou konferenci ze Sjezdu SZ na ČT24.
 
Jedná se mimo jiné o spolupředsednictví. Tedy dvoučlenné a genderově vyrovnané vedení strany.
 
Po rozpravách o prioritách přichází na řadu bod o změnách stanov SZ.
 
Po představení priorit, mezi které patří mimo jiné práce v krajích a vzdělávání členů a členek, následují rozpravy.
 
I dnes přinášíme online textový a video přenos ze Sjezdu SZ. Na úvod nyní manažer SZ Robin Ujfaluši a předsedkyně SZ Jana Drápalová představují priority pro rok 2015.
 
Dobré ráno, vítám vás u druhého dne konání Sjezdu SZ.
 
Děkujeme za pozornost, dnešní přenos končí. Budeme se těšit zase zítra!
Klidný zbytek večera,
Jana Leitnerová
 
Hlasy jsou sečteny, Petr Štěpánek získává celkem 109 hlasů a stává se 1.místopředsedou SZ.
 
Petr Štěpánek zodpověděl dotazy a nyní bude probíhat volba 1.místopředsedy SZ.
 
Rozpravy končí, Jan Šlechta se navíc vzdal kandidatury, takže jediným kandidátem je nyní Petr Štěpánek. Jde nyní odpovídat na dotazy delegátů a delegátek.
 
I další delegáti a delegátky děkují Michalu Bergovi, dále pokládají dotazy zejména Petru Štěpánkovi.
 
Václav Láska: "Michal Berg ukázal, že je opravdu dospělým politikem." Václav Láska velmi oceňuje práci a osobnost Michala Berga.
 
Jako první přichází k pultu senátor Václav Láska.
 
Petr Štěpánek krátce využil příležitost se představit. Nyní následuje rozprava.
 
Nyní hovoří Jan Šlechta a představuje, proč by se měl stát 1. místopředsedou strany.
 
Michal Berg se vzdal na konci svého projevu kandidatury na 1.místopředsedu ve prospěch Petra Štěpánka.
 
Michal Berg chce, aby se čeští zelení stali průkopníky, aby ukázali cestu, kudy jít a byli v kontaktu s voliči a voličkami. Inspirovat se podle něj můžeme ve Skandinávii.
 
Michal Berg: "Zelená politika je propojením proudu enviromentálního a zastánců občanské společnosti, svobod a demokracie. Musíme ho pomáhat udržovat." Zmiňuje také situaci na Ukrajině nebo Blízkém Východě.
 
"Je nutné, aby Strana zelených byla silnou politickou stranou a podpořila svoje zastupitele a zastupitelky. Podporu našim politikům a poličkám musíme poskytnout. Abych to dokázal já osobně, příští týden mířím do Horního Jiřetína podpořit Vladimíra Buřta," říká Michal Berg.
 
Nyní se představí kandidáti – Petr Štěpánek, Michal Berg a Jan Šlechta. Jako první se představí Michal Berg, poté Jan Šlechta a nakonec Petr Štěpánek.
 
V souladu s odhlasovaným programem se teď bude volit 1.místopředseda strany.
 
Kvůli procedurálním záležitostem byla vyhlášena 10 minutová přestávka na jednání Pracovního předsednictva a ÚRK.
 
Matěj Stropnický navrhuje na post 1. místopředsedy Petra Štěpánka. Tomáš Průša navrhuje Michala Berga. Třetím kandidátem je Jan Šlechta, který se navrhl sám.
 
Nyní budeme pokračovat volbou 1. místopředsedy strany. Podle stanov musí být zvolen muž, protože předsedkyní se stala žena.
 
"Strana zelených je mojí srdeční volbou, děkuji za projevenou důvěru," prohlásila Drápalová po svém zvolení.
 
Oficiální výsledky volby předsedy strany: Schejbal 11, Štěpánek 69, Drápalová 115. Jana Drápalová se tímto stává předsedkyní Strany zelených. Gratulujeme.
 
Jsme zpět, hlasy jsou sečteny a již za chvíli budeme vědět výsledky.
 
Následuje volba a po ní přestávka, během které volební komise bude sčítat hlasy. Opět se zde potkáme ve 20:15. Děkujeme za pozornost.
 
Delegáti a delegátky jdou nyní volit nové vedení SZ, rozhoduje se mezi Janou Drápalovou, Petrem Štěpánkem a Tomášem Schejbalem. Předsedkyně volební komise vyhlásila volbu.
 
"Spolupředsednictví plně podporuji," dodává Štěpánek. Zároveň oceňuji svoji protikandidátku a v případě, že by ji porazil, chce Janu Drápalovou na pozici 1. místopředsedkyně.
 
Petr Štěpánek hovoří o tom, že zelení jsou ti, kdo prosazují možnost volby, ať už jde o problematiku očkování nebo inkluzivního vzdělávání.
 
Na řadu přichází Petr Štěpánek a odpovídá na dotazy od delegátů a delegátek.
 
Jana Drápalová ke spolupředsednictví a tomu, že se se Štěpánkem politicky neliší: "Petr Štěpánek i já máme opravdu politické názory poměrně stejné. Spolupředsednictví plně podporuji."
Dodala pak také, že na postu 1. místopředsedy by ráda viděla kandidáta Michala Berga.
 
Tomáš Schejbal dotazy zodpověděl rychle, nevyužil ani 10 minut, které mu náleží. Nyní je u stolku Jana Drápalová a odpovídá na dotazy od delegátek a delegátů.
 
Rozprava končí, nyní budou kandidáti odpovídat na položené otázky.
 
Od delegátů a delegátek zaznívá ocenění politických schopností jak Jany Drápalové, tak Petra Štěpánka. Objevuje se také apel, aby v případě nezvolení ta osoba poté kandidovala na post 1.místopředsedkyně/místopředsedu.
 
Otázka na všechny tři:
"Jste pro úplné zrušení praktických škol?" Odpovědi přineseme později.
 
Delegáti a delegátky komentují kandidátské projevy a pokládají otázky Janě Drápalové, Petru Štěpánkovi a Tomáši Schejbalovi.
 
Podle Schejbala je odpovědí na pravicový populismus levicový populismus. Mnoho delegátů a delegátek odešlo ze sálu, s obsahem projevu Schejbala nesouzní.
 
Na řadu se svým kandidátským projevem přichází Tomáš Schejbal.
 
"Během kampaně do komunálních voleb jsme mluvili všichni s lidmi na ulici a víme, co lidem vadí. Jsou to různá témata, ale asi nejvíce naše nejednotnost a rozhádanost," říká Drápalová. "Během nevolebního roku chci SZ pomoci, aby se stala stranou, která získá větší důvěru."
 
"SZ musí dokázat, že změníme pohled veřejnosti na nás, na zelená témata a že jsou to témata, která hájí jejich kvalitu života a jejich práva." Jana Drápalová
 
Právě si slovo převzala Jana Drápalová a představuje svoji vizi vedení SZ. Připomíná, že se SZ spolupracovala i jako aktivistka ještě před vstupem do strany. V té je více než 10 let.
 
"Zelení před sebou mají neuvěřitelné množství výzev," říká Petr Štěpánek. Chce vést stranu tak, aby SZ všechny výzvy zvládla a uspěla ve volbách.
 
Štěpánek kromě ministra Mládka kritizuje také prezidenta Zemana a ČSSD. Podle Štěpánka jsme jedinou stranou, která o tématech sociální diverzity a ochrany životního prostředí nejen mluví, ale i pro to něco činí. Jsou to naše témata.
 
Petr Štěpánek ve svém kandidátském projevu zdůrazňuje svůj cíl dovést SZ k úspěšným volbám v roce 2016 a 2017. Mluví také o tom, že zelení musí bránit prolomení těžebních limitů.
 
Kandidáti a kandidátka se nyní představí ve svých projevech. Mají na to 15 minut, jako první přichází Petr Štěpánek. Sledujte jeho projev online.
 
Přistupujeme k volbě předsedy/předsedkyně SZ. Připomínáme, že kandidují Petr Štěpánek, Jana Drápalová a Tomáš Schejbal.
 
Jana Drápalová právě rezignovala na svůj post 1. místopředsedkyně SZ.
 
Petra Kolínská zahajuje po přestávce motivujícím "Když stihneme zvolit předsedu nebo předsedkyni do 7, tak bude ve zprávách!" Uvidíme, zda to Sjezd SZ stihne. Pokračujeme v online textovém i video přenosu.
 
Nyní se vyhlásila krátká přestávka, za 20 minut jsme zpět.
 
Adam Souček, druhý náhradník PSZ, také odmítl rezignovat.
 
Lucia Zachariášová, která je náhradnicí, právě odmítla rezignovat a v případě, že ke konci Sjezdu SZ bude platit rezignace Petra Štěpánka, přijme mandát v PSZ.
 
Na předsedu/kyni kandiduje Petr Štěpánek, Jana Drápalová a Tomáš Schejbal, na 1.místopředsedu pak ohlásil kandidaturu Michal Berg.
Petr Štěpánek již rezignoval ve svém projevu na svůj post v předsednictvu SZ, Jana Drápalová a Michal Berg tak chtějí učinit v následujících minutách.
 
Martin Ander a Jana Drápalová nyní vysvětlují, proč by teď měli rezignovat nebo se mají odvolat náhradníci do PSZ zvolených na posledním sjezdu.
 
Nyní přistoupíme k dalšímu bodu programu, kterým je Volba předsedkyně/předsedy SZ, volba 1. místopředsedkyně/místopředsedy, případně volba členky/člena PSZ.
 
R. Bütikofer: "Největší výzva zelených je, že získáme důvěru občanů v tom, že jsme schopni se za jejich zájmy postavit."
 
Reinhard Bütikofer: "Výsledky říjnových voleb ukázaly, že jste zpět na zelené mapě Evropy." Komentuje také úspěchy i neúspěchy zelených z dalších zemí Evropy.
 
Lucia Zachariášová vítá dalšího hosta, europoslance za německé zelené, Reinharda Bütikofera, který dorazil jako host na Sjezd SZ.
 
Delegátky a delegáti budou hlasovat o usnesení "Sjezd SZ bere na vědomí Zprávu o hospodaření SZ za rok 2013 a 2014 a výhled na další léta."
Pro – 145
Proti – 1
Zdržel/a se – 6
Usnesení bylo přijato.
 
Tomáš Průša představuje Zprávu o hospodaření SZ., informuje o tom, že Poslanecká sněmovna schválila v roce 2013 Zprávu o činnosti politické strany a SZ tak i nadále zůstala politickou stranou a má nárok na příspěvky.
Také informuje o fundraisingovém plánu v roce 2014 a o příjmech a výdajích.
 
Milan Mátl představil Zprávu o činnosti ombudsmana, hlasujeme o usnesení:
Sjezd SZ schvaluje Zprávu o činnosti ombudsmana.
Pro – 142
Proti – 0
Zdržel/a se – 4
 
Delegáti a delegátky budou hlasovat o schválení zprávy.
"Sjezd SZ schvaluje Zprávu o činnosti Ústřední revizní komise SZ.
Pro – 134
Proti – 2
Zdržel/a se – 11
 
Jakub Valihrach představil Zprávu o činnosti Ústřední revizní komise SZ a nyní následuje rozprava.
 
Michal Berg představil Zprávu o činnosti Republikové rady SZ a delegátky a delegáti hlasují.
Sjezd SZ schvaluje Zprávu o činnosti Republikové rady SZ:
PRO – 96
PROTI – 6
Zdr.se – 27
 
Sjezd schvaluje zprávu o činnosti předsednictva v poměru 128 PRO 1 PROTI 5 ZDRŽEL/A SE
 
Dále se věnuje všem činnostem jednotlivých členů PSZ, spolupráce s regiony, fundraising strany a další.
 
Nyní Jana Drápalová představuje Zprávu o činnosti Předsednictva SZ a informuje delegátky a delegáty o volbě nového manažera strany, který je Robin Ujfaluši.
 
Na důkaz podpory probíhá také společné focení delegátů a delegátek s transparentem.
 
Strana zelených vyjadřuje podporu brněnské iniciativě Kulturou proti chátrání.
Pro – 102
Proti – 0
Zdržel/a se – 22
 
Strana zelených vyjadřuje podporu projektu autonomního centra Klinika v Praze.
Pro – 101
Proti – 1
Zdržel/a se – 22
 
Nyní přichází na řadu vyjádření Sjezdu SZ k projektu Klinika. Matěj Stropnický nyní návrh představuje.
 
Návrh jednacího řádu byl schválen tímto poměrem:
Pro – 95
Proti – 1
Zdržel/a se – 21
 
Jsme zpět! Nyní se bude hlasovat o jednacím řádu Sjezdu SZ. David Palán jednací řád představuje.
 
Sledovat nás můžete také na Twitteru: @Strana_zelenych a příspěvky týkající se sjezdu najdete pod #SjezdSZ
 
Právě je vyhlášena první přestávka. Děkujeme za pozornost a za necelou hodinu jsme zpět.
 
Projevy hostů končí, před přestávkou ještě delegáti a delegátky budou hlasovat o jednacím řádu.
 
Edouard Gaudot: "Zelení myslí globálně a činí lokálně. Pojďme vše řešit společně, my zelení v Evropě jsme propojeni."
 
Edouard Gaudot: "V Evropě jsme ve zlomové bodě, kdy se mění demokracie. Je to zásadní moment i pro zelené."
 
Jiří Koželouh, energetický expert Hnutí DUHA, oceňuje to, že zelení chrání životní prostředí a zmínil například i boj proti prolomení těžebních limitů.
 
PhDr. Ondřej Slačálek: "Od zelených slyším, že postmateriální hodnoty začnou lidi zajímat. Zatím to tak nevypadá, platí spíše citát V. Klause, že ekologie je taková ta šlehačka na dortu. Já si myslím, že ten "dort" se vlastně nikdy nedopeče."
 
Docent Šaradín: "Jsme nedůvěřivý národ, odráží se to také u důvěry politické. Je tu běžné, že voliči a voličky neznají osoby na kandidátkách a vlastně neví, koho volí a nezajímají se více o politiku."
 
Senátor Václav Láska jen krátce shrnul, že chce při svém senátorském působení být v těsném kontaktu se zelenými z celé ČR.
 
Slovo si bere Ivana Cabrnochová, zelená senátorka: "Loňský rok byl pro nás velmi úspěšný. Senátní a komunální volby ukázaly, že rosteme a jsme silní."
 
Libor Michálek: "Devízou zelených je to, že co deklarujete svým programem pak opravdu realizujete. To je skvělé."
 
Jitka Seitlová: "Pokud chceme být těmi, kterým lidem důvěřují, musíme dokázat, že máme sílu, pokoru, obětavost a že jsme schopni přiložit svou podstatnou část do politiky a vedení této země. Důvěru získáme i tím, jaká zpráva půjde k voličům a voličkám z toho sjezdu. Dejme jim vědět, že zelená je slyšet a zelení to umí."
 
Kompletní seznam hostů:
Ing. Marian Jurečka
JUDr. Stanislav Polčák
Ing. Lukáš Černohorský
JUDr. Eliška Wagnerová
Mgr. Libor Michálek
RNDr. Jitka Seitlová
Mgr. Ivana Cabrnochová
Mgr. Václav Láska
Doc. Pavel Šaradín (politolog, UP Olomouc)
PhDr. Ondřej Slačálek (politolog, FF UK Praha)
Mgr. Jiří Koželouh (programový ředitel Hnutí Duha)
Edouard Gaudot (EFA – European Free Alliance)
Vít Masare, Milan Horáček, Eva van de Rakt
Svatomír Mlčoch, Miloslava Pošvářová, Morgan Henley, Mária Dokoupilová

Odpoledne dorazí také Reinhard Bütikofer.
 
Eliška Wagnerová: "Strana zelených slavila velký úspěch v komunálních a senátních volbách. Je vidět, že voliči oceňují práci vás, kteří pro ně pracujete. Věřím, že úspěch se může dostavit i v krajských volbách, pokud se zelení nebudou příliš zabývat vnitřními spory."
 
"Jsem rád, že jsme schopni spolupracovat jak se zelenými senátory, tak i s vedením strany a věřím, že budeme ve spolupráci úspěšně pokračovat," ukončil svůj projev Lukáš Černohorský.
 
Lukáš Černohorský, předseda Pirátů, si bere slovo a děkuje za spolupráci Andrei Hoffmannové, se kterou kandidovali v koalici v Ostravě.
 
Strana zelených letos slaví také 25 let od svého založení, europoslanec Polčák popřál zelených hodně úspěchů.
 
Stanislav Polčák: "Upřímně děkuji za to, že jsme dokázali společně vytvořit kandidátku nejen v Praze. Byl to recept na úspěch a vyšli jsme vstříc voličům. Můžeme ukázat, že Praha se dá spravovat jinak."
 
Slovo si bere ministra Jurečka: "Pokud by volič neměl možnost volit KDU-ČSL, s největší pravděpodobností by volil Stranu zelených. Jsem rád, že dokážeme se zelenými najít shodu a spolupracovat v zastupitelstvích i v rámci krajů."
 
Na sjezd dorazili ministr Marián Jurečka (KDU-ČSL), europoslanec Stanislav Polčák (STAN), Lukáš Černohorský (Piráti), Eliška Wagnerová, Jitka Seitlová a Libor Michálek.
 
Sledujte také živý přenos ze sjezdu SZ. Jana Drápalová vítá hosty, kteří se na sjezd dostavili.
 
Návrh Davida Palána
pro – 51
proti – 114
zdržel/a – se 14
 
Delegáti a delegátky nyní hlasují o programu sjezdu.
Návrh Matěje Stropnického
pro – 122
proti – 9
zdržel/a se – 38
 
Pro ty z vás, kteří chcete sledovat online přenos, stream ze sjezdu bude spuštěn po jednání o programu a schválení procedurálních záležitostech.
 
Další delegáti vystupují se svými příspěvky týkajícími se toho, zda bude sjezd SZ volit celé předsednictvo nebo pouze předsedu/předsedkyni.
 
Nyní si bere slovo senátorka Eliška Wagnerová, hájí to, aby delegáti a delegátky schválili program v podobě, ve které je a rezignovala pouze 1. místopředsedkyně.
 
Martin Ander ve svém proslovu apeluje na delegáty a delegátky, že je nutné zachovat předsednictvo ve složení, ve kterém je.
 
Petr Štěpánek právě rezignoval na svůj post člena předsednictva SZ. Slovo si bere Martin Ander.
 
Kandidát na předsedu Petr Štěpánek:
"Dnes budeme v rámci schvalování programu řešit i to, zda budeme volit pouze 2 lidi do vedení nebo zda budeme volit celé PSZ. Díval jsem se na historii politických stran, v drtivé většině případů v demokratických stranách je voleno celé předsednictvo. Poškozovali bychom sami sebe, kdybychom volili pouze to nejvyšší vedení."
 
Předseda návrhové komise David Palán rekapituluje návrhy na změnu programu. Petra Kolínská otevřela rozpravu, na kterou se zatím přihlásil pouze Petr Štěpánek.
 
Další doplnění k programu představuje David Palán, dává návrh změny programu, aby místo rezignace 1. místopředsedkyně SZ rezignovalo celé předsednictvo SZ.
 
Jana Drápalová představila program sjezdu Strany zelených. Doplněk k programu představuje za zelené z Prahy 3 Matěj Stropnický – Podpora iniciativě Klinika.
 
Delegáti a delegátky volí také návrhovou komisi, do této komise je zvolen David Palán, Jan Trnka, Jakub Valihrach, Ilona Picková, Jana Zapletalová-Koláčková.
Volí se také volební komise.
 
Mandátová komise bude stejně jako pracovní předsednictvo pětičlenná, zvoleni do ní jsou Milan Bendl, Sára Vidímová, Dana Kuchtová, Petr Hnyk, Hana Konvalinková.
 
Nyní delegáti a delegátky hlasují o podobě pracovního předsednictva, mandátové komisi a volební komise. Pracovní předsednictvo je ve složení Lucia Zachariášová, Petra Kolínská, Jiří Škoda, Martin Robeš a Ivana Fajnorová.
 
Dobrý den ještě jednou, sjezd Strany zelených právě zahájila 1.místopředsedkyně Jana Drápalová. Jako už tradičně na úvod zní kongresovým sálem česká hymna a po ní následuje hymna EU.
 
Vítáme vás u on-line přenosu. První den sjezdu Strany zelených, který se koná v brněnském hotelu Holiday Inn, začíná v 10:00.