konec FC Hradec Králové – FC Zbrojovka Brno
2:0
(2:0)
Komentuje: Sanny Muharem
 
Je za námi utkání sedmého kola mezi Hradcem a Brnem. Domácí fotbalisté tak poprvé v sezóně získávají plný počet bodů. Rozhodl o tom především první poločas, ve kterém Votroci mačkali svého soupeře jako citrón. Podařilo se jim vstřelit dva góly a teď slaví se svými fanoušky. To je ode mne pro tuto chvíli vše, přeji příjemný zbytek nedělního večera.
 
Konec zápasu.
 
90+2
Poslední závar v pokutovém území Hradeckých likviduje Koubek.
 
90+1
Poslední taktické střídání. Ze hřiště míří autor úvodní branky Dušan Uškovič, zápasové tempo okusí na minutku i Michal Pávek.
 
90
Hlavní rozhodčí přidá nad rámec normální hrací doby dvě minuty.
 
89
Vypadá to, že pokud se nic závratného nestane, Hradec si dojde pro první vítězství v sezóně.
 
88
Daniel Přerovský nestíhal sprintujícího Poděbradského. Brněnský hráč si tak pomohl faulem, za který vidí v samém závěru utkání žlutou kartu.
 
87
Tomáš Koubek pohodlně chytl letící centr, následně se však dost ukvapil. Jeho výkop totiž doletěl až ke kolegovi Radkovi.
 
86
Zbrojovka fauluje na útočné polovině, čímž tak přichází o cenné vteřiny.
 
85
A mohlo být rozhodnuto definitivně! Dušan Uškovič si odstavil tělem protihráče a postupoval sám na brankáře Radka. Z ostrého úhlu vypálil, hostující strážce svatyně perfektně vyráží mimo!
 
84
Východočeši střídají. Ze hřiště odstupuje Pavel Dvořák, na jeho místo míří Jaroslav Zelený.
 
83
Hradecký tým se na chvíli usadil v útoku. Pak se provinili faulem a dopředu tak může znovu Zbrojovka.
 
82
Brněnští si sami komplikují situaci. Namísto jednoduchých přihrávek volí složité varianty. O míč pak přicházejí.
 
81
Hosté kombinují na útočné polovině. Z této akce pramenila střela nad branku Koubka, ta vyletěla z kopačky Josipa Šoljiče.
 
80
Brno si bude chtít ke konci utkání vytvořit nějaký souvislejší tlak. Z dálky to teď zkoušel Pavel Zavadil, jeho pokus se zastavil o prvního bránícího hráče.
 
79
Petr Švancara se snažil obtočit kolem protihráče ve velkém vápně Hradeckých. Na poslední chvíli ale upadl.
 
77
A opět se žlutí. Znovu se do méně lichotivějších statistik hradecký hráč. Tentokrát je to Dušan Uškovič, jenž nedovoleně poslal k zemi soupeře.
 
76
Hradecký útok se opět nevyvedl tak, jak by si domácí představovali. Dopředu se žene brněnské mužstvo.
 
75
Poslední střídání na brněnské straně. Dolů jde Milan Lutonský, opačným směrem Milan Jurdík.
 
74
Jan Šisler pak zkoušel něco podobného i na druhé straně hřiště. Nutno dodat, že jeho centrovaný míč byl nebezpečnější než kolegy. Nakonec si jej ale Petr Radek našel.
 
73
Milan Lutonský posílal centr do pokutového území Hradce, balón ale všechny aktéry dnešního střetnutí přeletěl.
 
72
Brněnský trenér nemá na co čekat. Jestli chce se stavem utkání ještě něco udělat, musí přijít další změna. Do hry se podívá i Fall Lamine, jehož střídá Martin Sus.
 
71
Dušan Uškovič hledal šikovným lobem právě zmiňovaného Rezka, ten měl ale k míči daleko. Balón tak končí někde v zámezí u rohového praporku.
 
70
První změna i v týmu Hradce. Jiří Plíšek posílá na trávník čerstvou krev v podobě Tomáše Rezka, ten zaujme místo po Vojtěchu Štěpánovi.
 
69
Vzápětí ale Východočeši o míč přicházejí. Pavel Zavadil pak táhl brejkovou akci středem pole. Následně vystřelil, na Koubka však lék nenašel.
 
68
Nyní už je na řadě opět Hradec. Zatím si v klidu přihrává na útočné polovině.
 
66
Brno zahodilo obrovskou šanci! Daniel Přerovský šikovně zatáhl kulatý nesmysl po levé straně, přičemž následně poslal přízemní centr na Luďka Pernicu. Posledně jmenovaný fotbalista stál sám na malém vápně, z první poloodkrytou branku prachmizerně přepálil!
 
65
Z toho se jim nepodařilo nikterak výrazně domácím zatopit. Votroci v klidu zakládají další útok.
 
63
Brno mohlo snížit! Dva hráči hostů zaměstnávali hradeckou obranu. Nakonec se jednomu z nich podařilo vykulit balón Petru Švancarovi, jenž nad ničím nelamentoval a z první se opřel do míče. Tomáš Koubek nakonec vytáhl další povedený zákrok, kterým tuto možnost likviduje. Brno bude zahrávat roh.
 
62
Veškerá snaha vyústila až v centr z levé strany v podání Harby. Balón měl vnější rotaci, a možná i proto se nikdo v bílém dresu nedokázal prosadit. Brno tento útok odvrací bez větších potíží.
 
61
Série autových vhazování posouvá Hradec směrem k rohovému praporku. Co vymyslí zde?
 
60
K zemi byl velmi ostře poslán Dušan Uškovič. Rozhodčí však k nevůli fanoušků hradeckého celku žlutou kartu nevytahuje.
 
59
V této chvíli se zas tak nic zajímavého neděje. Oba týmy se snaží kombinovat, leckdy to však pokulhává. Hradeckým jistojistě tento náskok stačí a už se nikam vehementně hnát nebudou.
 
58
Švancara poslal dlouhý míč z půlky hřiště dopředu. Tam ale nikdo z brněnských fotbalistů nebyl. Lehká kořist pro defenzívu domácích.
 
57
Z toho se nic zajímavého nenarodilo. Zároveň dochází ke střídání na straně hostujícího týmu. Na plac nastupuje Daniel Přerovský, dohráno má naopak Petr Glaser.
 
56
Haris Harba hýří aktivitou. Nyní se dral do pokutového území z ostrého úhlu, nakonec vybojoval rohový kop pro Hradec.
 
55
Dnešnímu utkání v Hradci Králové přihlíží 4102 diváků.
 
54
Brno se snaží se stavem zápasu ještě něco udělat. Zkouší to prostřednictví nakopávaných míčů, tudy cesta ale asi nepovede.
 
53
Vracející se Haris Harba lehce zatáhl protihráče. Hlavní rozhodčí chce mít na hřišti pořádek, a tak tento zákrok trestá žlutou kartou.
 
52
Tím pádem se zrodil menší závar v pokutovém území domácího celku. Nakonec se ale nikdo z fotbalistů hostů nedokázal dostat do zakončení.
 
51
Brněnští se na chvíli usadili na polovině Východočechů. Milan Lutonský pak centroval do ohně, míč byl zablokován a bude z toho rohový kop.
 
50
Hra se troch uklidnila, sledujeme spíš nakopávanou ze strany na stranu. Co nás čeká dál?
 
49
Z něj se však domácím hráčům nepodařilo nic zajímavého vymyslet. Brno se tak také může vydat na útočný výlet.
 
48
A další příležitost! Pavel Dvořák kroutil balón na zadní tyčku přízemní střelou. Radek míč vyrazil, za ním ještě sprintoval Uškovič, ale nedostihl jej. Bude z toho pouze rohový kop.
 
47
Jak skončil první poločas, ten druhý také tak začal. Haris Harba se na levé straně krásně uvolnil od protihráče a následně nacentroval do malého vápna. Tam se však nikdo z domácích do zakončení nedostal, Petr Radek se balónu zmocnil!
 
Je za námi první poločas, ve kterém si Hradečtí dělali se svým soupeřem co chtěli. Brno už je nejspíše rádo, že si může na chvíli odpočinout. Hradecký stadion poprvé explodoval ve 22. minutě, kdy se do odkryté klece trefil Uškovič. Krátce nato se zaskvěl parádní ranou Jan Šisler a bylo to už o dva góly. Uvidíme, co nám přinese druhé dějství, které startuje přibližně v 18:02.
 
46
Začal druhý poločas.
 
První poločas skončil.
 
45+1
Haris Harba se ještě napřáhl z velké dálky do míče, ten vletěl někam do škváry za hřištěm.
 
45
Jan Šisler následně hlavičkoval z velmi obtížné pozice, balón mezi tři tyče nedoputoval.
 
44
Poděbradský si povodil další dva hráče. Petr Glaser jej pak poslal k zemi nedovoleným způsobem. Vidí za to žlutou kartu.
 
43
A další příležitost Východočechů! Holeš nasadil housličky jednomu z hráčů Brna a Dvořák už stál proti Radkovi. Jenže hostující brankář pohotově vyběhl a šanci zlikvidoval.
 
42
Brno nechce zůstat v pozadí. Z jeho útočných výpadů ale většinou nic není. Centr v podání Petra Glasera pohodlně chytá domácí brankář.
 
41
Milan Fukal se snažil hlavičkovat v souboji s jedním z Brněnských. To se mu nepodařilo, hráči hostujícího mančaftu si tak mohou zas na chviličku oddechnout.
 
40
Hradec je stále na polovině svého soupeře, co ještě vymyslí?
 
39
Harba předvádí jednu individuální finesu za druhou. Nyní se zbavil rovnou tří hráčů, poté našel Dvořáka. Ten vpadl do pokutového území, kde upadl, ale penalta se pískat rozhodně nebude.
 
38
Hosté se osmělili.Glaser nabil Susovi, který to zkoušel technickou ranou. To nebyla dobrá volba. Míč skončil nad brankou, kterou střeží Tomáš Koubek.
 
37
Brněnští vůbec neví, kudy kam. Hráči Brna jsou pod tlakem a stěží se brání. Vydrží tento stav do konce prvního dějství?
 
36
Hradec je opravdu na koni! Co si teď dovolili Uškovič s Harbou? Harba sklepl na prvního jmenovaného, který si efektní patičkou obhodil protihráče. Otevřel se volný prostor pro oba, balónu se chopil bosenský fotbalista, což byla chyba. Stál totiž v ofsajdu!
 
35
Dopředu se hnal opět Vojtěch Štěpán, tentokrát ale upadl u postranní čáry a dožaduje se odpískání faulu. Píšťalka sudího zůstává němá.
 
34
S jídlem roste chuť. Radek Hochmeister to zkoušel z těžké pozice, jeho technická střela se mezi tři tyče nevešla.
 
33
Hradečtí hráči si ale pomohli v šestnáctce Brněnských za hranicí pravidel. Rozhodčí Kovařík si toho všiml a píská útočný faul.
 
32
Brno je v krizi. Zdánlivě lehká malá domů nakonec končí na rohu. Co nás ještě čeká?
 
31
Hradec Králové právě vstřelil branku!
No a rázem už je to o dvě branky! Tato branka by klidně mohla kandidovat na gól měsíce! JAN ŠISLER se dostal lehce před pokutovým územím k balónu, přičemž vytáhl ze své pokladničky opravdu povedený kousek. Jeho tvrdý projektil nemohlo nic zastavit, a to ani marně natahující se Petr Radek. Hradecký stadion tak opět explodoval nadšením po tvrdé střele Šislera.
 
29
Petr Glaser poslal směrem k hradeckému gólmanovi spíše jen takovou navštívenku. Jeho technický pokus ze třiceti metrů rozhodně nemohl kandidovat na ty povedenější střely.
 
28
Koubek si jasně křikl o přihrávku a z voleje poslal míč někam na tribunu. Stadionem to jen zašumělo a hraje se dál. U balónu bude Brno.
 
27
Ani Holešův centr si nepodal ruku s úspěchem. Dvořák se snažil vyskočit co nejvýše, místo toho se poroučel k zemi a do zakončení se tak nedostal.
 
26
Haris Harba vysprintoval dobrých dvacet metrů po levé lajně a poté nacentroval do pokutového území, tam však úřadoval Petr Radek.
 
24
Brněnští se snaží zásobovat své útočníky dlouhými balóny, to ale příliš úspěchu nepřináší.
 
23
Brno se snaží o vyrovnání. Moc mu to ale nejde. Je vidět, domácí tato branka uklidnila a vlila do žil sebevědomí.
 
22
Hradec Králové právě vstřelil branku!
Domácí tým se přece jenom dostává do vedení! Brněnská obrana zažehnala balón pryč ze svého pokutového území, ovšem nezafungovala ofsajdová past. Hradečtí jej rychle vrátili do ohně, přičemž na hraně ofsajdového postavení stál Pavel Dvořák. Ten nezpanikařil, otočil se s míčem a naservíroval přihrávku DUŠANU UŠKOVIČOVI jako na zlatém podnose. Uškovič tuto příležitost nemohl zahodit, stačilo mu jediné, usměrnit balón do zcela odkryté svatyně hostí.
 
21
Josip Šoljić zastavil unikajícího Dvořáka, který se hnal po levé straně. Dostává za to kartu barvy žluté.
 
20
A diváci už se opět zvedali ze svých sedaček zbytečně. Uškovič s Harbou sice driblovali s míčem uvnitř vápna hostů, ani jeden z nich se do zakončení neprobil.
 
19
Další snaha o založení ofenzivního výletu Hradeckým nevyšla. Míč končí v zámezí, Petr Radek tak bude v klidu odkopávat od své svatyně.
 
18
Tempo hry není zatím nikterak strhující. Je vidět, že oba celky spíše čekají na to, co vymyslí ten druhý soupeř.
 
17
Haris Harba netušil, že má za sebou Petra Glasera, jenž čistě obral hradeckého záložníka o míč. Zjevil se před ním tak logicky volný prostor. Hezkou diagonálou vybídl ke sprintu Pavla Mezlíka, který nad ničím neváhal a z první se opřel do balónu. Hradeckou branku minul zhruba o půl metru. Koubek jen kontroloval situaci očima.
 
15
Teď sledujeme boj v rohu hřiště, ze kterého vycházejí lépe Královéhradečtí. Přesto se na dostřel nedokáží dostat.
 
14
Pár centrů letělo do pokutového území Hradeckých. Tam zprvopočátku vládl mírný chaos, nakonec to však svěřenci trenéra Jiřího Plíška zvládli.
 
13
Hraje se rychle. Vojtěch Štěpán byl úplně na opačném pólu hrací plochy přistižen v postavení, které nejde ruku v ruce s pravidly. Stál totiž v ofsajdu.
 
12
Jenže skóre se mohlo měnit na zcela opačné straně! Brno šlo do rychlého kontru a domácí obrana byla totálně rozložená. Petr Švancara šikovně vysunul Milana Lutonského, který byl na levé straně zcela sám, nikým neatakovaný. Brněnský hráč jakoby se této příležitosti zalekl a odmítl změnit skóre. Tomáš Koubek perfektně zmenšil střelecký úhel a nakonec zasáhl nohou a vyrazil!
 
11
Na půli hřiště byl faulován hradecký Pavel Dvořák. Domácí tak budou moci opět pořádně přitopit ve velkém vápně fotbalistů z jihomoravské metropole.
 
10
Po delší době náznak brejkové situace na brněnské straně. V pohybu byl ale pouze Pavel Mezlík, což opravdu nestačilo.
 
9
Další standardka z pravé strany pro Hradec. Tentokrát to ale domácím rozhodně nevyšlo tak, jak si původně plánovali. Brno nemělo sebemenší problémy s odklizením balónu do bezpečné zóny.
 
8
První minuty jsou zatím v režii hradeckých hráčů, ti se pomaličku snaží prokousat brněnskou hradbou.
 
7
Jakub Brabec si teď hodně zahrával. Rizikově totiž zahrál hlavou malou domů a všudypřítomný Pavel Dvořák málem na míč dosáhl. Chybělo mu pár centimetrů a mohl jít sám na branku brněnských hráčů.
 
6
Avšak nebezpečí pro Brno pokračovalo. Před šestnáctkou viděl hlavní arbitr ruku a odpískal přímý volný kop. Haris Harba ale branku Radka přestřelil.
 
5
A domácí se málem dostali do vedení! Z avizovaného rohového kopu prodloužil Peter Jánošík na Radka Hochmeistera, jenž střílel ze záklonu. V malém vápně operoval jeden z obránců Brna a balón odklidil pryč.
 
4
A další akce v podání domácího mančaftu. Šisler posílal míč do ohně, kde se nejlépe zorientoval Sus a hlavičkuje do zámezí. Roh pro Hradecké.
 
3
První větší vzrušení. Na Hradci je vidět, že chce přebrat iniciativu zápasu. Dušan Uškovič nacentroval z levé strany hřiště na nabíhajícího Dvořáka. Druhý jmenovaný posléze hlavičkoval pouze do náruče brankáře Petra Radka.
 
2
Tomáš Holeš v nouzi poslal kulatý nesmysl po lajně. Ten byl však přesný a Votroci se mohou posunout směrem vpřed.
 
1
Brno se tlačí dopředu ihned zkraje utkání. Několik míčů letělo do pokutového území, které hájí Koubek. Balón se pak dostal na hranici velkého vápna, kde číhal kapitán Petr Švancar, ovšem jeho střela mířila mimo.
 
1
Utkání právě začalo.
 
Pro zajímavost zmiňme, že sudí Kovařík je v letošní sezóně již potřetí na hradeckém stadionu. Jeho nasazení má vzestupnou tendenci. Ve druhém kole dělal čtvrtého rozhodčího, proti Baníku byl delegován jako AR2 a nyní dostává důvěru jako hlavní arbitr.
 
Ještě dodejme, že Votroci nastupují tradičně v bílých dresech, hosté se oblékli do červené kombinace.
 
Hlavní rozhodčí již přivádí aktéry dnešního střetnutí na travnatou plochu, utkání začne za několik málo okamžiků.
 
Změny v sestavě:

Hradecký kouč udělal oproti minulému zápasu nějaké změny. Do sestavy se zapojil již avizovaný Peter Jánošík, v zápisu o utkání pak není jméno Plašila. Místo Strnada a Zeleného se od první minuty na hřišti představí Dušan Uškovič a Pavel Dvořák.

Trenér hostů provedl také tři změny. Nová akvizice Brabec v dresu Brněnských bude zastavovat útoky soupeře, nahradí Hyčku. Místo Kaufmana vběhne od začátku Sus a v útočných řadách došlo také ke změně. Jurdík se do základu nevešel, střílet góly se pokusí Petr Glaser.
 
Lavička náhradníků:

FC Hradec Králové: Lindr – Schwarz, Voltr, Zelený, Rezek, Mrázek, Pávek.

FC Zbrojovka Brno: Doležal – Křeček, Fall, Jurdík, Halaška, Buchta, Přerovský.
 
Úvodní sestavy:

FC Hradec Králové: Koubek - Holeš, Fukal, Hochmeister, Jánošík - Šisler, Poděbradský, Štěpán, Harba - Dvořák, Uškovič

FC Zbrojovka Brno: Petr - Pernica, Brabec, Husár, Sus - Zavadil, Šoljić, Mezlík, Lutonský - Glaser, Švancara

Rozhodčí: Kovařík – Filípek, Moláček.
 
Vzájemná střetnutí:

Vzájemné zápasy z předloňské sezóny vyzněly lépe pro Královéhradecké. V podzimním střetnutí zajížděli Východočeši do Brna, kde o vítězství hostů rozhodl Pavel Dvořák dvěma góly, přičemž soupeř vstřelil pouze jeden. Hradečtí si z jihomoravské metropole odvezli plný počet bodů. Zmiňovaný střelec je mimo jiné znovu v základní sestavě Votroků. Ani v odvetě se Brno nepomstilo. Pod lízátky zvítězili hradečtí fotbalisté tím nejtěsnějším možným rozdílem – 1:0.
 
Do hlediště už se trousí první fanoušci. Fotbalisté se začínají rozcvičovat. Do začátku klání zbývá něco přes půl hodinku.
 
Informace o hráčích:

Hradec Králové stále postrádá svého tahouna Filipa Klapku. Ten je nyní po operaci a není připraven zapojit se do zápasu. Naopak do kádru přibyl Peter Jánošík ze Slovenska. Zda se objeví v základní jedenáctce, to je stále ve hvězdách.

I Brno hlásí nový přírůstek do hráčského kádru. Brněnský celek posílil teprve devatenáctiletý talentovaný stoper Jakub Brabec. Ten přichází ze Sparty.
 
Dosavadní působení v letošní sezóně:

FC Hradec Králové: Východočeši se v novém ročníku zatím hledají. Po šesti odehraných kolech na svém kontě mají 4 body a nacházejí se až na čtrnácté příčce v tabulce. Stále ovšem čekají na vítězství, doposud dokázali jen čtyřikrát remizovat, dvakrát pak odcházeli ze hřiště jako poražený celek. Jak své mužstvo připraví na tento duel trenér Jiří Plíšek?

FC Zbrojovka Brno: Staronový účastník nejvyšší soutěže. Zatím si vede na výbornou. V tabulce patří tomuto mančaftu pátá příčka, když se mu podařilo nastřádat 10 bodů. Fotbalisté z jihomoravské metropole se mohou pyšnit jedním cenným skalpem. Ve třetím kole zdolali na venkovním hřišti Plzeň 3:2. Poté ale přišlo rychlé zchlazení, v následujících dvou kolech totiž Brňané dostali hned devět branek.
 
Příjemný den Vám přeji z Hradce Králové. Na programu je sedmé kolo nejvyšší české fotbalové soutěže. Pod lízátka přijede Zbrojovka Brno, která se po roční odmlce vrátila do Gambrinus ligy. Jak si povedou Votroci před domácími fanoušky? Svěřenci Jiřího Plíška totiž stále čekají na první vítězství.
 
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.