konec Mountfield HK – HC Sparta Praha
6:2
(2:1, 4:0, 0:1)
Komentuje: Martin Voltr
 
Inu, jak skóre napovídá, junioři pražské Sparty si z Hradce moc pozitivních dojmů neodvezou. Když pominu divoký začátek, tak za to může hlavně druhá třetina, kterou Mountfield vyhrál 4:0. Z celkových šesti gólů dal tři v přesilovkách, které hrál výborně.

Domácí mladíci prokázali, že jejich silné jádro odchovanců promíchané s několika zvučnými posilami může letos pomýšlet na podobné příčky jako loni. Zato sparťané, jakožto vicemistři extraligy, mají o čem přemýšlet.

Byl to však teprve úvodní přátelský zápas, takže nebudeme věštit z křišťálové koule, ale naopak se těšit na další souboje. Příjemný zbytek čtvrtečního odpoledne z Hradce Králové!
 
Konec zápasu.
 
59:58
Po vyhraném buly se dopředu ještě vydal jako tank Vojtěch Krejčiřík. Na zádech měl ale dva rudé batohy, i proto nedokázal Choura tváří v tvář překonat.
 
59:49
Postavení mimo hru je vzápětí odpískáno i mladíkům z Prahy.
 
59:32
Hradečtí si ještě brousili zuby na gól, byl to tuším Vojtěch Maštera, kdo soupeři vypíchl puk na modré čáře. Jenže ofsajdově.
 
58:58
Vojtěch Kulda, který už je i s Hejnou dávno zpět ve hře, z prostoru mezi kruhy netrefil branku.
 
58:16
Na hradeckého gólmana Špirka dobře dorážel Tomáš Krátký, nicméně skrz betony kotouč neprotlačil.
 
57:47
Martin Chour vyjel z brankoviště a puk vypíchl z hokejky Hidveghyho, který se k němu poté dostal už v příliš velkém úhlu.
 
57:24
Na druhé straně se Mountfield vydal do přečíslení dva na jednoho. Šalda vybídl Krejčiříka, který z velké blízkosti trefil snad tyčku! Nevím, zda to ještě Chour nestačil líznout.
 
57:06
Filip Eliáš dobruslil sparťanský útok a mířil na druhou tyčku, kterou jen těsně minul.
 
56:15
Hradečtí si v přečíslení tři na dva počínali poněkud liknavě, proto mohl David Kolenatý výtečně vypíchnout puk Aleši Dufkovi.
 
55:30
Trochu zbytečná dohrávka, Martin Hejna se poškorpil s Vojtěchem Kuldou, i když už situace vypadala v klidu. Oba bojovníci za to dostávají menší trest, čeká nás dnes podruhé hra 4 na 4.
 
55:05
Safin je zpátky na ledě, Mountfield se ve velkém tlaku nedostal do lepší střelecké pozice.
 
54:34
Už se Sparta osvobodila. Hradec ale dneska prokazuje, že přesilovky by mohly být jeho obrovskou zbraní.
 
54:07
Na modré čáře stojí ostrostřelec Radim Šalda, jeho bomba skončila na vnější síťce zřejmě bez dalšího přičinění.
 
53:09
Chour vytáhl střelu Jaroslava Dvořáka do ochranné sítě, teď už pokračuje velký hradecký nápor.
 
52:51
Nyní čeká přesilovka naopak Východočechy. Ostap Safin (SPA) totiž nešťastně trefil hokejkou do obličeje Daniela Liera.
 
52:08
Jeden ze sparťanů přišel ve vlastním pásmu o hokejku. Domácí se ale nedokázali dostat od hrazení do střelecké pozice, pak už se hosté osvobodili.
 
50:58
Sparta právě vstřelila branku!
Devět minut před koncem zápasu je tu sparťanská radost z úpravy skóre! Přesilovka do té doby nebyla tak hrozivá, ale kotouč se pak dostal na modrou čáru k JAROSLAVU VANDASOVI, jenž napřáhl až ke stropu haly. Adam Špirek nebyl v ideálním postavení, proto se jako drobnější gólman natahoval lapačkou marně – 6:2! Asistence: Jakub Wojnar.
 
50:04
Skvěle to provedl Tomáš Jandus. Svůj dlouhý průnik zakončil výjezdem ze strany a nakonec to mohlo být pro Špirka kritické, kdyby Jakub Moník (HKM) Janduse trochu nezpomalil. Držení a přesilovka pro Spartu.
 
49:05
Sparťané mohli pomýšlet na přečíslení, nicméně po první slabší přihrávce přišlo jen nahození na Špirka, jenž byl pozorný.
 
48:38
A teď vystřihl Adam Špirek i něco pro diváky, když do lapačky efektně zachytil ránu Radka Jeřábka od modré čáry.
 
47:39
Až příliš blízko Chourovi byl Dominik Řepík, což ostatně platilo i následně na druhé straně o Petru Maršounovi. Ani on nedokázal najít mezírku v postoji brankáře.
 
47:15
Pěkné sebevědomí prokázal u mantinelu Lukáš Brádler, hradečtí spoluhráči kličku svého obránce hlasitě kvitují.
 
46:38
Sparta by ráda zmírnila skóre, Tomáš Jandus se před brankovištěm natáhl po teči. Špirek ovšem sklapl betony včas.
 
45:46
Při rozehrávce si hrál s ohněm Patrik Sedliský, Martin Hejna mu vypíchl puk. Nicméně černá guma dojela přímo k Chourovi, který dával pozor.
 
45:18
Patrik Hidveghy otestoval Chourovu pozornost snad ještě ze středního pásma. Rána to byla pěkná, ale gólmana by překvapit neměla.
 
44:49
Následně se Hradečtí dopustili zakázaného uvolnění.
 
44:36
Třetí třetina přináší hodně svižný hokej, ale v koncových pásmech toho kromě Dufkovy gólovky tolik vidět není. Teď musel zasahovat Špirek proti ráně z dálky.
 
43:58
Aleš Dufek se nebál, pořádně našlápl a z levé strany vyjel až před Choura. Tomu nasadil bekhendovou kličku, ale zakončil možná příliš brzo a Chour ji vytáhl!
 
42:53
Vojtěch Maštera těsně nezpracoval křižnou přihrávku a hledištěm malé haly to jen zašumělo. Asi by byl už sám proti Chourovi.
 
42:01
Jeden ze sparťanů teď pěkně složil k zemi Patrika Hidveghyho, ten se ovšem hned oklepal.
 
40:44
Domácím nevyšla útočná kombinace, a tak přejeli do útoku hosté. Tvrdá střela až od pravého hrazení končí v náručí Adama Špirka, hradecké posily z pražských Letňan.
 
40:01
Začala třetí třetina.
 
Sparta druhou třetinu víceméně prospala. Pokud si hráči v kabině řekli, že se pokusí o vyrovnání, tak jejich plány dostaly ránu hned po 27 sekundách gólem na 3:1. A hosté se z toho za celou třetinu nevyhrabali. Mountfield byl trpělivý, držel otěže hry ve svých rukou a z převahy dokázal vytěžit víc, než by si sám představoval. Uvidíme, zda se Pražané ještě zvednou, snad ano.

Třetí třetina začne přibližně ve 14:07.
 
40:00
Druhá třetina skončila.
 
39:54
Hradec právě vstřelil branku!
Z gólového pohledu třetina hrůzy pro pražskou Spartu končí šest sekund před sirénou. Mountfield potřetí v zápase využívá přesilovku. Nicolas Bureš nahodil puk od modré čáry tak, že ho PATRIK HIDVEGHY před brankovištěm tečoval nechytatelně do bližšího růžku – 6:1! Asistence: Nicolas Bureš.
 
39:39
Po slabším začátku přesilovky se Hradec dostal do náporu. Radim Šalda dělovkou minul, potom se nezadařilo Dominiku Matoušovi.
 
38:30
Jenže právě Vojtěch Kulda (SPA) následně sestřelil protivníka a odchází na trestnou lavici za krosček.
 
38:26
Tak přece jenom! Vojtěch Kulda ideálně vybídl Tomáše Krátkého, jenž kotouč před Špirkem tečoval. Netrefil se ale mezi betony, hradecký gólman puk odrazil levým chráničem.
 
38:04
Dvakrát v rychlém sledu se Sparta dopustila zakázaného uvolnění. Zejména Ostapu Safinovi se záměr vůbec nepovedl, hosté by už asi rádi na přestávku.
 
36:42
Hradec právě vstřelil branku!
Marná sláva, Hradec nemá ve druhé třetině nějaký drtivý tlak, ale hraje trpělivě a je prostě jasně lepší! Domácí nyní vystřihli povedenou kombinaci. Aleš Dufek vybídl z pravé strany DAVIDA CHALUPU, jenž zakončil přesně k tyčce a už je to 5:1. Asistence: Aleš Dufek, Vojtěch Krejčiřík.
 
35:26
Sparťanům se současné skóre nemůže vůbec líbit. Martin Svoboda teď vracel puk z rohu obloučkem, který byl ještě nadzvednutý tak, že kotouč doplachtil až do obranného pásma hostů.
 
34:38
Patrik Hidveghy zůstal chvíli ležet na ledě, na střídačku dojel za pomoci spoluhráčů. Podle všeho totiž schytal ránu svého spoluhráče od modré. Tak snad bude v pořádku.
 
33:50
Zahradník ujel ze střídačky rovnou dopředu, ale přestřelil. Na druhé straně naopak unikající sparťan napálil Špirka do masky. Ačkoli pak hradecký brankář jasně signalizoval, že potřebuje přerušit hru, rozhodčímu to bylo úplně fuk. Takže si Špirek upravoval řemínky během hry. Tohle se tedy hlavnímu sudímu vůbec nepovedlo.
 
32:57
Hradec je v plném počtu a naopak on teď bude tlačit. Jakub Wojnar (SPA) odchází za katr za hákování.
 
32:34
Až teď přišla první velká šance Sparty, po ztečovaném nahození dorážel Jaroslav Chlouba. Z obrovského úhlu poslal puk bekhendem rovnoběžně s brankovou čarou!
 
30:54
Pražané mají šanci odpovědět, sami si totiž zahrají přesilovou hru. Vojtěch Krejčiřík (HKM) je vyloučen za podražení.
 
30:34
Hradec právě vstřelil branku!
Hradec využívá i druhou přesilovku, kterou dostal kompletní. Ale kompletní ji tedy znovu vůbec nepotřeboval! Tomáš Kynčl poslal puk od modré čáry do brankoviště, kde se odrazil k DAVIDU MALÍKOVI. Chour byl tou dobou mimo pozici a bez šance zasáhnout proti Malíkově dorážce do prázdné branky – 4:1! Asistence: František Hnik, Tomáš Kynčl.
 
30:14
Třetí početní výhoda pro hradecké mužstvo. Po souboji v rohu nabral puk Marek Duben (SPA) na vidle a pyká za zdržování hry.
 
29:41
Hradeckého gólmana nepropálil reprezentant Ostap Safin, a to je pro Bechného všechno. Střídá ho totiž Adam Špirek.
 
29:17
Lahůdkový bekhendový oblouček Patrika Sedliského skončil v lapačce Daniela Bechného, který je ve druhé třetině celkem studený. A to nechceš.
 
29:00
Wojnar zblokoval Burešův kotouč za střídačku svého týmu, buly ve středním pásmu.
 
28:31
Ale mladíci Mountfieldu mě hned vyvedli z omylu, protože Spartu na tři čtvrtě minuty zatlačili. Nakonec z toho byl pokus Tomáše Zahradníka z pravého kruhu, Chour přerušuje hru.
 
27:36
Nyní nesledujeme moc útočnou podívanou, týmy se spoléhají spíš na nahozené kotouče, případně vzhledem ke vzdálenějším střídačkám na propadnutí soupeře.
 
26:44
Bureš dojížděl vyhozený puk před Dubským, což může znamenat jedině zakázané uvolnění Sparty.
 
25:49
Oba týmy již hrají v plném počtu. Radim Šalda mohl dorážet, ale měl to na špatnou stranu hokejky, a navíc se vracel na modrou čáru.
 
25:05
Po buly posílal Zahradník puk do brankoviště, kde číhalo jeho hokejové dvojče David Chalupa. Ten byl však odcloněn.
 
24:39
A tak to domácí Tomáš Zahradník zkusil z levé strany, pravák Chour zachytil puk do lapačky.
 
24:08
Hezký průnik Aleše Dufka po pravé straně dostal Hradec do pásma, ale dlouho se tam neudržel. Týmům opravdu trochu chybí hráči na ledě.
 
23:16
Ovšem početní výhoda netrvala ani půl minuty a uvidíme hru čtyři na čtyři. Jaroslav Chlouba (SPA) odchází k trestoměřičům za držení hole.
 
22:48
Hradečtí se dopustili útočného faulu, byť nechtěného. Dominik Řepík (HKM) je vyloučen za vysokou hůl, Spartu čeká třetí přesilovka.
 
21:58
Ovšem inkasovaná branka jako by Spartu jedině povzbudila. Podniká hodně rychlé výpady do pásma, Vlad neprotlačil kotouč kolem první tyčky.
 
20:27
Hradec právě vstřelil branku!
Tak Sparta má ze zápasu už teď první velké ponaučení, protože moc nezvládá začátky třetin. V té druhé inkasovala hned po 27 sekundách! Aleš Dufek našel z pravé strany FRANTIŠKA HNIKA, který v tísni dokázal zakončit k tyčce, kde byl už jen kousek místa. Hradec má zpátky dvoubrankový náskok – 3:1. Asistence: Aleš Dufek, David Malík.
 
20:01
Začala druhá třetina.
 
Jestli býváte u prvních zápasů přípravy zvyklí brát si na stadion kapky do očí, dneska fanoušci nic takového nepotřebují. I když samozřejmě nepřesností přichází spousta, úvodní třetina nám toho nabídla z hokeje hodně – hned do osmé minuty jsme stihli tři góly. Hradec byl zpočátku nebezpečnější, Sparta ho v pásmu těžko stíhala, proto si domácí vytvořili dvoubrankový náskok.

Hosté ale hned snížili a když je pak ve dvojici velkých šancí podržel brankář Chour, který hokejově vyrostl právě v Hradci, dostala se Sparta do převahy. Vyrovnání z toho však do konce první třetiny nebylo.

Druhá třetina začne přibližně ve 13:15.
 
20:00
První třetina skončila.
 
19:55
Poslední útok první části měl na svědomí Jaroslav Dvořák. Má sice pořádně rychlé nohy, jenže proti přesile to měl zase těžké.
 
19:09
Špatně si přihráli hosté, pak i domácí. A tak z toho byl puk na modrou čáru pro kapitána Dubna, který ho poslal do ohně na teč či dorážku, ale Bechný si poradil napoprvé.
 
18:39
Vojtěch Maštera se vydal mezi dvojici sparťanů, kteří ho svými holemi dokázali obrat o puk. Hradec tak vybojoval aspoň útočné buly po icingu.
 
17:55
Sparťané by ještě do přestávky rádi něco vytěžili ze své převahy. Ale uvidíme, jak se Hradec po oslabení zase zkonsoliduje.
 
17:28
Domácí hrají v plném počtu, nicméně právě proto znamená jejich poslední výhoz už zakázané uvolnění.
 
16:28
Hradečtí při rozehrávce hodně chybovali, místo výhozu přenechali puk Seniovovi. Ale stihli to napravit a soupeře odclonili mimo střelecký úhel.
 
15:52
Domácí se osvobodili, pak to byl myslím Vandas, kdo se opřel do puku. Ten se otřel o jednu z hokejek a obloučkem spadl Bechnému do náruče.
 
15:22
Dubský s Tomášem Jandusem hodně dobře doráželi na hradeckého brankáře. Už z toho mohla být dorážka do prázdné, jenže obránce zasáhl.
 
14:48
Hradecké střídání bylo pomalejší, než by se panu rozhodčímu líbilo. A tak čeká Spartu druhá přesilovka. Trest za příliš mnoho hráčů na ledě odsedí Lukáš Brádler (HKM).
 
14:35
Radim Šalda se pokoušel dostat po pravém hrazení do pásma, soupeř ho ale zablokoval. I tak Šalda svůj úkol splnil.
 
13:35
Kulda se už už vydával před Bechného, na poslední chvíli ho však zblokoval Jakub Moník. Potom už musel hradecký gólman kontrolovat střelu Martina Janduse z pravého kruhu. Parádní útok hostí.
 
13:15
Souboj dva na dva v rohu sparťanského pásma vyhráli hosté a mohou dopředu.
 
12:25
Špatná přihrávka dostala Spartu do problémů, nicméně Zídek včas lehl Burešovi do střely.
 
11:40
Krejčiřík vracel puk dozadu Pohlovi, tomu utekl do neutrální zóny, ale teď už je Mountfield zpátky ve třetině.
 
10:50
Chválím za útočné akce i brankářské zákroky, tak musím pochválit i za skvělý návrat dozadu. Hradecký Dominik Řepík, mladší bratr Michala Řepíka, na poslední chvíli skočil pod nohy unikajícímu soupeři a odpálil puk do rohu pásma. To bylo příkladné.
 
09:58
Na druhé straně se do puku opřel mezi kruhy Martin Jandus. Puk byl zblokovaný a s tímhle plachťákem měl Bechný problémy, nicméně před brankovištěm bylo relativně čisto.
 
09:04
Domácí už mohli mít zpátky dvoubrankový náskok, ale Martin Chour byl razantně proti! Nejdřív úžasně vykopl střelu Chalupy po parádní přihrávce Krejčiříka, potom to David Chalupa zkoušel z mezikruží, jenže Chourova lapačka máchla vzduchem.
 
07:49
Sparta právě vstřelila branku!
Nuda v Hradci se určitě nekoná, protože Sparta bleskově vrací úder a koriguje skóre! Po přejezdu do pásma to sehrála rychle a dělovka MARTINA SVOBODY z pravé strany našla místo v postoji Dana Bechného – 2:1. Asistence: Tomáš Jandus.
 
07:27
Jaroslav Dvořák, kterého brzy čeká Memoriál Ivana Hlinky, se chtěl z pravé strany natlačit do brankoviště. Puk mu ale po sérii odrazů skončil v kalhotech.
 
06:49
Hradec právě vstřelil branku!
Tohle rozhodně není start, jaký si úřadující vicemistr DHL extraligy juniorů přál! V oslabení totiž celkem rychle inkasuje podruhé. Mountfield se natlačil před brankoviště, kde před Chalupou odrazil puk rukavicí Jeřábek. Ovšem z dojíždějících hráčů se nejrychleji zorientoval TOMÁŠ KYNČL, jehož dorážka byla podle mě trochu zblokovaná a zapadla Chourovi mezi betony – 2:0! Asistence: David Chalupa, Vojtěch Krejčiřík.
 
06:22
Hra pokračovala víceméně ve stejných konturách a Hradec si také zajistil první přesilovku. Chlouba (SPA) je vyloučen za sekání.
 
05:52
Právě Krejčiřík je jednou z hradeckých posil, pod Bílou věž přišel ze Zlína. Uvedl se tedy pěkně.
 
04:26
Hradec právě vstřelil branku!
Od chvíle, co byl Hradec v plném počtu, měli sparťané opravdu plné ruce práce s jeho forčekingem. A ten po chvíli vede k otevírací brance! Lukáš Brádler ještě puk nevybojoval, ale černá guma doputovala k Tomáši Zahradníkovi. Jeho střela se odrazila od zadního hrazení k VOJTĚCHU KREJČIŘÍKOVI, který z úrovně brankové čáry – nebo možná ještě za ní – nastřelil puk do Chourova betonu a gólman si puk srazil za vlastní záda! Na druhou stranu s tím mohl při přesunu k tyčce jenom těžko něco dělat – 1:0. Asistence: Tomáš Zahradník.
 
03:29
Mountfield je kompletní a hned usilovně napadá rozehrávku Sparty, včetně Martina Choura. Ten situaci za brankou ustál jen s pomocí spoluhráčů.
 
02:40
Maršoun dostal do levého křídla pěkný pas, ale uskočil mu z hokejky a pak už víceméně jen dojel za branku.
 
02:18
Následně se Hradečtí osvobodili a Sparta se při návratu do pásma dopustila ofsajdu.
 
01:40
Radim Šalda obětavě zastavil přihrávku před branku, potom měl na modré čáře volný prostor Vlad, ale přestřelil.
 
01:02
Vzápětí ovšem zatlačila Sparta a vybojovala si první přesilovou hru. Daniel Lier (HKM) je vyloučen za podražení.
 
00:27
Hned v prvních sekundách zápasu Hradec téměř přečíslil svého soupeře. Zprava se dopředu hnal David Malík, ale před přihrávkou ho přece jenom sparťané stihli dojet.
 
00:01
Utkání právě začalo.
 
Úvodní sestavy:

Mountfield HK: Bechný (30. Špirek) – Kynčl, Bureš, J. Moník, Lier, Šalda, Pohl, Brádler, F. Moník – Hnik "C", Malík, Dufek – Chalupa, Zahradník, Krejčiřík – Hidveghy, D. Matouš, Dvořák – Řepík, Maštera, Hejna. Trenér: Aleš Krátoška.

HC Sparta Praha: Chour (Nahodil) – Jeřábek, Eliáš, Wojnar, Zídek, Chlouba, M. Jandus, Sedliský, Krátký, Kulda, Safin, Duben "C", Vlad, Dubský, Svoboda, T. Jandus, Kolenatý, Vandas, Maršoun, Seniov, Faith. Trenér: Pavel Geffert.
 
Zdravím všechny fanynky a fanoušky ledního hokeje u vůbec prvního online přenosu před startem ročníku 2016/17. V současném parném počasí neexistuje lepší program, než se jít zchladit na hokej. V Hradci Králové tedy do malé haly FORTUNA arény, ve velké se totiž mrazit teprve začne.

Dnes nás tu čeká přípravný souboj dvou účastníků juniorské DHL extraligy, kteří loni patřili k tomu lepšímu. Ba nebál bych se ani říct nejlepšímu.

Domácí Mountfield Hradec Králové totiž ve čtvrtfinále naháněl pozdější mistry z Třince, v play-off je dokázal porazit jako vůbec jediný soupeř, a to rovnou dvakrát. No a Sparta Praha byla zase Ocelářům nejtěžším sokem na finálovém turnaji v Litoměřicích. Nakonec se musela spokojit s českým stříbrem, ale jak rychle v její kabině zklamání opadlo a přeměnilo se v bujaré veselí ze skvělého výsledku, to si pamatuju doteď.

Na druhou stranu se sluší říct, že se nám posunuly ročníky, a letos navíc byly v juniorce zrušeny výjimky. Zatímco loni jsme tak mohli sledovat v každém týmu borce s rokem narození 96 a několik 95, letos už je to maximálně 97 – a konec. Týmy se tak logicky hodně obměnily.
 
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 12:30.