konec Virtuální Grand Prix Ázerbájdžánu
Vítěz: G. Russell (Williams)
Komentuje: Martin Augustin
 
Poslední závod virtuální série se pojede za dva týdny na okruhu v kanadském Montrealu. A na začátku července se už můžeme konečně těšit na reálný začátek sezóny. To už je z mé strany vše, přeji krásný zbytek neděle!
 
Pořadí v cíli:

1. George Russell (Williams)
2. Alexander Albon (Red Bull)
3. Esteban Gutierrez (Mercedes)
4. Lando Norris (McLaren)
5. Oscar Piastri (Renault)
6. Pietro Fittipaldi (Haas)
7. Nicholas Latifi (Williams)
8. Ben Daly (McLaren)
9. Anthony Davidson (Mercedes)
10. Jimmy Broadbent (Racing Point)
 
George Russell potvrdil skvělou formu z posledních týdnů a zvítězil již ve třetím virtuálním závodě v řadě! Fanoušci Williamsu tak mají alespoň nějaký důvod k radosti. Pro druhé místo si dojel Alexander Albon a stupně vítězů z Monaka si zopakuje třetí Esteban Gutierrez. Dnešek naopak nevyšel dalšímu z favoritů Charlesovi Leclercovi. Monačan dostal několik penalizací a skončil až čtrnáctý.
 
Konec závodu.
 
Cíl
George Russell si připisuje třetí virtuální vítězství v řadě! Druhý dojíždí Alex Albon a třetí Esteban Gutierrez. Čtvrté místo zbylo na Landa Norrise.
 
26
George Russell je již v posledním kole a jede si pro vítězství!
 
25
Už čtvrtá penalizace pro Charlese Leclerca. Ten je ale až čtrnáctý, na bodovanou desítku by to stejně nebylo. Na dnešní virtuální závod bude chtít pilot Ferrari asi rychle zapomenout.
 
24
Do konce závodu už zbývají jen tři kola. Albon začíná mírně stahovat Russella, ale připomínám jeho třísekundovou penalizaci.
 
23
Na jedenáctém místě je pilot stáje AlphaTauri Pierre Gasly, který jede virtuální závod poprvé. Druhý debutant z řad pilotů Formule 1 Sergio Perez figuruje na patnácté pozici.
 
23
A je asi rozhodnuto. Druhý Alex Albon dostal za nerespektování limitů trati třísekundovou penalizaci! Jeho druhé místo to neohrozí, ale těžko už dokáže porazit vedoucího Russella.
 
22
Pořadí: Russell, Albon, Gutierrez, Norris, Piastri, P. Fittipaldi, Latifi, Daly, Davidson, Broadbent...
 
21
George Russell hlásí výrazně ojeté pneumatiky. Na Alexe Albona má ale k dobru 5,2 sekundy, což by mohlo stačit.
 
20
A pozor! Oscar Piastri dostal pět sekund zřejmě za nějaký kontakt se soupeřem. Junior Renaultu jezdí pátý s náskokem 1,7 sekundy na Fittipaldiho, který je na tom s penalizacemi stejně.
 
20
Třísekundová penalizace pro Landa Norrise. Jeho čtvrté místo by to ale zatím ohrozit nemělo.
 
19
Anthony Davidson využil čerstvých pneumatik a dostal se na deváté místo před Thibauta Courtoise. Na pomyslné bodované umístění se teď před belgického fotbalového brankáře snaží natlačit také Jimmy Broadbent.
 
19
Oscar Piastri se dostal na páté místo před Pietra Fittipaldiho. Ten navíc obdržel pětisekundovu penalizaci, což bude pro souboj s Piastrim asi rozhodující.
 
17
Alex Albon ztrácí na vedoucího Russella přes čtyři sekundy. Tento rozdíl se v posledních kolech příliš nemění.
 
17
Leclerc jel vyměnit gumy. Přezul na měkkou směs.
 
16
Charles Leclerc dostal další penalizaci a v součtu se mu v cíli přičte už 9 sekund. Tentokrát to na dobré umístění nebude.
 
16
Pořadí: Russell, Albon, Gutierrez, Norris, P. Fittipaldi, Piastri...
 
16
Nedaří se debutantovi ve virtuálním závodění Sergiovi Perezovi. Toho nyní Louis Deletraz odsunul na předposlední sedmnácté místo.
 
15
Z fotbalistů si vede nejlépe brankář Realu Madrid Thibaut Courtois. Ten je desátý. Patnáctý je další gólman Gianluigi Donnarumma a na posledním osmnáctém místě krouží stoper Manchesteru City Aymeric Laporte.
 
13
V polovině závodu se zdá, že si George Russell opět jede vlastní ligu. Druhý Alex Albon má ale tvrdší směs pneumatik, což znamená, že by mu mělo obutí vydržet déle.
 
13
Charles Leclerc obdržel druhou třísekundovou penalizaci. Dnes mu štěstí nepřeje, je až dvanáctý.
 
12
Vede tedy George Russell, druhý Alex Albon, který na něj ztrácí čtyři sekundy. Následují třetí Esteban Gutierrez a čtvrtý Anthony Davidson, který se vrátil před Norrise. Na rozdíl od pilota McLarenu ale nebyl v boxech.
 
12
Z jezdců, kteří jsou nahoře, už nebyl v boxech jen Anthony Davidson, před kterého se teď dostal na čtvrté místo Lando Norris.
 
11
Ben Daly dostává už druhou třísekundovu penalizaci. Nyní zajel do boxů a vrátil se na devátém místě.
 
10
Alex Albon se už dostal před Latifiho na druhé místo a s čerstvými gumami mu hned ujíždí.
 
10
Pro fanoušky stáje Williams je to krásný pohled. Tým je sužován velkými finančními problémy, ale ve virtuálním světě má oba své jezdce na prvních dvou místech.
 
9
Russell závodí o vítězství s momentálně třetím Albonem. Oba závodníky dělí Nicholas Latifi a 2,5 sekundy.
 
9
Pořadí: Russell, Latifi (nebyl v boxech), Albon, Daly (nebyl v boxech), Gutierrez, Davidson (nebyl v boxech).
 
8
George Russell zajel rovněž do boxů a vrátil se na trať na prvním místě před týmovým kolegou Latifim. Vyjel na střední sadě, Albon zvolil tvrdé obutí.
 
7
Dalším potrestaným jezdcem za zkrácení trati je Ben Daly. Ten je na Youtube znám pod přezdívkou Tiametmarduk.
 
7
George Russell dostal do rádia informaci o Leclercově trestu. Jeho závodní inženýr ho také pochválil za tempo, které se rovná sim racingovým profesionálům.
 
7
Charles Leclerc dostal třísekundovou penalizaci za nedodržování limitů trati. Alex Albon zajel z druhého místa do boxů.
 
6
Nejtěsnější souboje nyní svádí Youtuber Ben Daly s bývalým jezdcem a dnes komentátorem Anthonym Davidsonem. Ti se přetahují o osmé místo.
 
6
Někteří jezdci nebo týmy mají i své závodní inženýry. Konverzaci s tím svým teď vedl Jimmy Broadbent z Racing Pointu.
 
5
Do boxů zamířil po Leclercovi i Louis Delatraz.
 
4
Mezi jezdci na špici se nám postupně dělají mezery. V první osmičce není žádná dvojice v jedné sekundě.
 
3
Charles Leclerc se rozhodl zariskovat a zajel k brzké zastávce v boxech. Uvidíme, jakou strategii nakonec zvolí.
 
3
George Russell poodjel druhému Albonovi o sekundu. Hodně se propadl Louis Delatraz, který musel mít nějaký problém.
 
2
Do závodu vůbec neodstartoval motokrosový závodník Matthias Walkner. Ten byl diskvalifikován už z kvalifikace a do závodu se pak nepřipojil. Technické problémy s připojením vyřadily Antonia Giovinazziho.
 
2
Pořadí: Russell, Albon, Gutierrez, Deletraz, Norris, P. Fittipaldi.
 
1
Ve druhé polovině startovního pole to už bylo po startu divočejší. Problémy tam zřejmě měl i Charles Leclerc, který klesl na čtrnácté místo. Roztočil se fotbalista Manchesteru City Aymeric Laporte.
 
1
Je odstartováno! Na čele zůstal George Russell, na druhé místo se řadí Alexander Albon. Esteban Gutierrez poskočil na třetí příčku.
 
Závod právě odstartoval.
 
Kvalifikace je za námi. Vyhrál ji George Russell před Alexem Albonem, Louisem Delatrazem, Estebanem Gutierrezem a Oscarem Piastrim. Charles Leclerc nakonec až desátý.
 
George Russell jde v závěru kvalifikace zpět na první místo! Několik jezdců je ještě v rychlém kole, tak uvidíme. Charles Leclerc se opět zdržel za jedním z jezdců...
 
Do čela se dostává Alex Albon, který překonal čas George Russella! Následují Deletraz, Fittipaldi, Piastri, Gutierrez, Norris...
 
Charles Leclerc měl smůlu, že ho v závěru rychlého kola přibrzdil Jimmy Broadbent. Pilot Ferrari je tak až dvanáctý. Do konce kvalifikace scházejí čtyři minuty.
 
Na druhé místo se posunul Pietro Fittipaldi z Haasu.
 
Zhruba v polovině kvalifikace je ve vedení vítěz posledních dvou závodů George Russell. Druhé místo drží Alexander Albon a třetí je Louis Delatraz. Čtvrtý Lando Norris, Charles Leclerc zatím čeká v boxech.
 
Kvalifikace už je v plném proudu. Jezdci momentálně bojují o co nejlepší pozice na startovním roštu.
 
Jezdci nejprve absolvují 18 minutovou kvalifikaci. Závod se pojede na 50 procent vzdálenosti reálné Grand Prix v Baku.
 
Do závodu zasáhne osm jezdců ze současných soupisek Formule 1. Tradiční šestici Leclerc, Albon, Russell, Latifi, Norris a Giovinazzi poprvé doplní Sergio Perez z Racing Pointu a Pierre Gasly z AlphaTauri.
 
Závod profesionálních hráčů vyhrál Racing Point reprezentující Jarno Opmeer. Slovák Filip Prešnajder se hned v úvodu zapletl do kolize a následně odstoupil.
 
Závodu reálných jezdců a osobností bude tradičně předcházet exhibice pro sim racery. Ta odstartuje v 18:00.
 
Dnes budeme sledovat předposlední virtuální Grand Prix sezóny. Ještě jednou se bude takto závodit za dva týdny a pak už nás čeká reálné závodění.
 
Startovní listina:

Mercedes: Esteban Gutierrez, Anthony Davidson
Ferrari: Charles Leclerc, Enzo Fittipaldi
Red Bull: Alexander Albon, Matthias Walkner (motokrosový závodník)
McLaren: Lando Norris, Ben Daly (Youtuber, sim racer)
Renault: Oscar Piastri, Aymeric Laporte (fotbalista)
Racing Point: Sergio Perez, Jimmy Broadbent (Youtuber)
Alfa Romeo: Antonio Giovinazzi, Thibaut Courtois (fotbalista)
Haas: Louis Delatraz, Pietro Fittipaldi
Williams: George Russell, Nicholas Latifi
AlphaTauri: Pierre Gasly, Gianluigi Donnarumma (fotbalista)
 
Jak jsem už načal níže, vedení Formule 1 tento týden konečně zveřejnilo kalendář evropské části sezóny. Ta začne 5. července v Rakousku, kde se o týden později pojede i druhý závod – tentokrát pod názvem GP Štýrska. Následovat budou Velká cena Maďarska, dva závody na britském Silverstonu a Grand Prix Španělska v Barceloně, Belgie a dosud zveřejněnou část kalendáře završí podnik v italské Monze 6. září. Poté by se měl šampionát přestěhovat do zámoří. Organizátoři stále počítají s 15 až 18 závody.
 
V předchozích virtuálních závodech se vykrystalizovalo trio George Russell (Williams), Alexander Albon (Red Bull) a Charles Leclerc (Ferrari), které spolu svádí zajímavé souboje a většinou bojuje o pozice na stupních vítězů. Albon má na kontě jeden triumf, Leclerc dva a poslední dvě Grand Prix vyhrál George Russell. Naposledy v Monaku dominoval, když dojel do cíle s obrovským náskokem před ostatními. Russell tak přinesl do řad týmu Williams alespoň trochu radosti, jelikož jinak tato známá značka zažívá těžké časy. Po dvou letech na chvostu startovního pole ještě Williamsu kvůli finančním dopadům pandemie koronaviru skončili dva významní sponzoři a stáj se tak ocitla ve finanční nejistotě. Ve hře je částečný či úplný prodej stáje jiným majitelům a možný konec jména Williams ve Formuli 1.
 
Vítám tu všechny milovníky motorsportu! Ve Formuli 1 se po koronavirové pauze již blýská na lepší časy a vedení šampionátu v týdnu zveřejnilo první část kalendáře sezóny 2020, která odstartuje na začátku července dvěma závody v Rakousku. Ještě před tím se ale fanoušci budou moci pobavit u virtuální Grand Prix Ázerbájdžánu v Baku, kde byl reálný závod pro tuto sezónu zrušen. Jedná se již o sedmé sim racingové klání, které vedení šampionátu pro příznivce připravilo.
 
Vítáme vás u on-line přenosu. Závod začíná v 19:00.