konec Tisková konference Mountfieldu HK

Komentuje: Lukáš Foff
 
To byl poslední dotaz a oficiální část tiskové konference končí. Nyní se Radek Smoleňák fotí v nových dresech, na kterých dominuje detail s malými korunkami. Na vzhledu dresů se v hlasování podíleli také hradečtí fanoušci.
 
Kmoníček pokračuje: Ranking podle mě není úplně správně nastavený. Nejde to brát jen podle účasti v U18 a U20. Měl by se brát ohled na větší kluby, menší kluby... Všechny kluby by měly mít stejnou podporu a finanční pomoc z tohoto projektu. Tohle vše tam zaznělo a věřím, že nový prezident na to bude dbát, abychom projekt akademií podrželi.
 
Mountfield byl hodnocený jako nejhorší akademie, k čemuž se vyjadřuje Aleš Kmoníček: Jedním z faktorů, který na to působil je zázemí, které tu nemáme a jen tak to nezměníme. Teď se ranking bude měnit a bude to více o zastoupení v U18, U20 a podobně. Chance liga se z toho vyřadila, což mě třeba dost mrzí. I tohle je jedním z důvodů, aby se hráči zapojovali do extraligy. Určitě to vnímáme a budeme chtít náš ranking zvednout.
 
Tomáš Martinec: Ty hráče tu dlouhodobě máme a v širším týmu áčka jsou. Záleží to pouze na nich. Všichni v klubu se jim snažíme pomoct a přejeme si, abychom jich tam měli co nejvíc, ale je to pouze o nich a jejich výkonnosti. Musí to prokázat v juniorce, Chance lize a v neposlední řadě v A-týmu, když dostanou tu možnost. Musí mít správný přístup a být pracovití.
 
Další dotaz se týká zakomponování mládeže do A-týmu. Aleš Kmoníček: Situaci nepodceňujeme. Mládí je krásná věc, ale musí tomu jít naproti ten hráč. Musí se chovat jako profesionálové. Máme tu každopádně Lukáše Pajera, Petra Moravce a podobné kluky, které budeme chtít začleňovat do zápasů. Minimálně jeden z nich budu chtít, aby pravidelně nastupoval v extralize, ale pouze pokud na to budou podávat výkony.
 
Doplňuje to Miroslav Schön: Stejně jako všichni občané směřujeme pohledy k datu 9. 9., kdy se doufejme všechno uklidní a nebude to hlavní téma.
 
Dotaz na generálního manažera Kmoníčka ohledně nárustu cen energií: Řešíme problémy jako ostatní kluby. Máme výhodu v tom, že to řešíme společně s městem, které je majitel zimního stadionu. Některé ceny máme zastropované a budeme se snažit, aby pořád byly co nejnižší. Nechceme předjímat ohledně rozpočtu, ale ceny se neustále vyvíjejí a počkáme si na tu dobu, kdy bude správný čas udělat smlouvu na další období.
 
Tomáš Martinec odpovídá na dotaz o nahrazení bodů Ahtiho Oksanena: Jak už bylo řečeno, Ahti odešel a hráče podobných kvalit tu nemáme. Máme tu ale spoustu kluků, kteří se mohou zlepšovat a také těch, od kterých očekáváme ještě lepší přínos pro tým než v loňské sezoně. Budeme to chtít nahradit týmově a také produktivitou některých konkrétních hráčů.
 
Doplňuje to Tomáš Martinec: Ještě bych podotknul, že důležitá je disciplína, od které se to všechno odvíjí.
 
Dotaz na Smoleňáka směřuje k tomu, na čem by měl tým nejvíce pracovat: Je toho určitě hodně. Vloni jsme budovali naši identitu, abychom jako tým dokázali vyhrávat zápasy. V loňském play off jsme si ale ukázali, proč nedokážeme udělat další krok a zápas ve Frölundě nám to ukázal znovu. Musíme hrát celých 60 minut a všichni dělat, co si řekneme. Když tři kluci vypnou dvě střídání po sobě, tak nemůžeme být úspěšní. Je to o napadání, back-checku. Je dobré, že si chyby dokážeme pojmenovat a víme, kde nás tlačí bota.
 
Smoleňák: Co více si přát než začít sezonu s nejlepším týmem v Evropě – Frölundou. Grenoble také hrál velmi dobře. Je super, že máme dva těžké zápasy za sebou a budeme připravení na start sezony i v extralize.
 
Radek Smoleňák zůstal kapitánem týmu. Vyjadřuje se o nových tvářích a úvodních duelech: Změna kádru nebyla moc velká, což je velké plus. Vstoupili jsme do sezony s tím, že všichni věděli, jak chceme hrát, jak trénujeme a jak náročná bude příprava. Radovan Pavlík a Marek Zachar už tu byli, takže věděli, do čeho jdou.
 
Hlavní trenér Tomáš Martinec se vyjadřuje k ostrému startu letošní sezony: Kvůli Champions League se nám zkrátila příprava, 1. září už byl ostrý start ve Švédsku. S přípravou jsme spokojeni a z náročného tripu jsme přivezli tři body, za což jsme moc rádi. Soupeři ukázali velkou kvalitu. Máme před sebou další dva zápasy v CHL, na které se teď budeme soustředit.
 
Kmoníček: Největší otázka byla v nahrazení Oksanena a chtěli jsme, aby to byl český hráč, ale nikoho podobného jsme na trhu nesehnali. Domníváme se ale s trenérem, že to mohou nahradit jiní hráči, kteří mají potenciál a tím, že jsou tu delší dobu, tak se zlepší a kolektivně nahradíme přínos finského hráče.
 
Skladbu A-týmu má na starosti generální manažer Aleš Kmoníček, který hodnotí příchody a odchody: Udělali jsme pár změn, ale ne tolik, abychom přebudovávali kádr jako v minulých sezonách. Za to jsme s trenérem velmi rádi. Vyměnili jsme zhruba tři, čtyři hráče, což věřím, že se ukáže v sehranosti týmu.
 
Hrabálek: Nejvíc jsem však rád, že se nám podařilo prosadit prodloužení smlouvy až do sezony 2026. Tím pádem jsme zabezpečili našemu městu a občanům fungování Mountfieldu a vynikajícího hokeje a také hráčům platné smlouvy ve městě, které o jejich přítomnost stojí.
 
Hrabálek: Náš rozpočet byl opozicí zbořen, ale víc o tom mluvit nebudu, aby to nevypadalo jako volební kampaň. Podařilo se nám prosadit navýšení prostředků na zálohové krytí potřeb zimního stadionu. Prosadili jsme do příštího rozpočtu 4 miliony korun na krytí A-týmu.
 
Další dotaz směřuje na primátora města Alexandra Hrabálka ohledně spolupráce mezi městem a klubem: Měli jsme pro letošní rozpočet připraveny investice do rekonstrukcí žákovských šaten, protože si uvědomujeme, že je nedůstojné pro kluky, kteří tak dobře reprezentují, aby měli šatny v buňkách.
 
Schön: Máme na co navazovat, obhajujeme Prezidentský pohár. I po nešťastné tečce v loňském roce věřím v to, že klub se popere o postup mezi nejlepších 8 a také o medaile, i když vzhledem ke konkurenci to nebude jednoduché.
 
První otázka směřuje na předsedu představestva Miroslava Schöna. Na co se mohou fanoušci těšit?