konec Ustavující jednání zastupitelstva Vsetína

Komentuje: Jana Leitnerová
 
O radních se nakonec hlasuje po jménech:

Teleky: Zvolen 16 hlasy
Hovořáková: Zvolena 14 hlasy
Žůrek: Zvolen 12 hlasy
 
Valentová: Bude Jiří Žůrek pokračovat v práci ve Vsetísnkých novinách a zároveň bude členem rady?

Žůrek: K žádnému střetu zájmů zde nedochází, budu pokračovat.
 
Hovořáková navrhuje na 3. místostarostu Bartoně. Zvolen 14 hlasy
 
Žůrek navrhuje na 2 místostarostu Pifku. Zvolen 14 hlasy
 
Bělov navrhuje na funkci 1. místostarostky Hlaváčovou. Zvolena 11 hlasy
 
Nejsou jiné návrhy, probíhá volba. Starosta zvolen 15 hlasy a přebírá starostenský řetěz
 
Hlasování o programu bez dodatkového bodu. V případě, že nebude schválen, bude hlasováno o programu s dodatkem: 11:8:2 Spalovna se tedy na program nedostala.
 
Husa: Nerozhodujeme nyní o tom, zda chceme nebo nechceme spalovnu, ale o tom, aby se o tom mohli občané více dozvědět a klást svoje námitky a připomínky. Dali jsme si čas a setkali jsme se s investorem, řešili jsem, jak to zasáhne do systému hospodaření s odpady. Nechceme kvůli tomu svolávat zvláštní zastupitelstvo, jde jen o to, zda pustíme občany do rozhodování. Mezi lidmi je velký strach a neinformovanost. Já sám nevím, zda jsem pro či proti.
 
Kořenek: Občané by se měli vyjádřit, mělo by se říct, jaký bude ekonomický přínos a vliv na cenu tepla. Když Vsetín prodalo svůj podíl v Zásobování teplem, neopakujme tuto chybu. Všichni odpovědní zastupitelé by měli hlasovat pro proces EIA.
 
Berg: Rozumím tomu, že ustavující jednání má nějaké zvyklosti, ale materiál do něj může předložit každý. Důvod předložení je zjišťovací řízení EIA, tedy posuzování vlivu na životní prostředí. To má termín pro připomínky 8. listopadu. Město Vsetín by mělo uplatnit připomínky. Nejedná se o příliš rozsáhlý dokument. Rádi bychom, aby město Vsetín vyjádřilo vůli, aby se jednal proces EIA, kde bude možné všechny připomínky podrobně vypořádat. Pokud by tento proces nebyl, nebylo by možné připomínky občanů vyrovnávat. Jedná se o závažnou záležitost, abychom nepromeškali kroky, které nelze již napravit.
 
Růžička: Obdrželi jsme dodatkový materiál. Vzhledem k tomu, že se jedná o ustavující zastupitelstvo, považuji za nesprávné, abychom se jím zabývali. Navrhuji probrat v bodě různé.