konec Ustavující jednání zastupitelstva Vsetína

Komentuje: Jana Leitnerová
 
Zasedání končí, sledujte web, Facebook a Instagram KOVu, kde v nejbližší době najdete aktuální informace nejen o spalovně.
 
Starosta přeje na závěr produktivní a prospěšnou práci pro město.

S předstihem bude oznámen termín zastupitelstva, v polovině listopadu proběhne pracovní zastupitelstva.
 
Kalabus: Je to natolik závažný projekt, že i kdyby se to zdrželo, tak to má význam, přikláním se k tomu, aby velká EIA byla zpracována.
 
Novosad: Odkud se bude svážet odpad? Bude to jen ze Vsetína nebo z kraje nebo odkud?

Růžička: Nechceme to povolit, pokud by nebyl výhradně odpad ze Vsetína.
 
Pifka: Relevatnost toho podnětu by stejně musel posoudit kraj. Určitě tento podnět uvede náš odbor životního prostředí. Jsme v situaci, že od roku 2024 nebo 2026 nebude již možné skládkování a zde se ukazuje cesta.
 
Berg: V naší strany to přišlo na poslední chvíli později, protože ti, kteří měli informace dřív, informace neposkytovali.
 
Růžička: Počítá se s tím v plánu odpadového hospodářství kraje.
 
Berg: Jedna věc je, že je něco na úřední desce, druhá věc je, co konkrétně město udělalo proto, aby jim těchto 150 stran bylo přeložena do lidského jazyka a jak se mohou bránit. Do řízení už ale občané nebudou moci zasahovat. Bavíme se zde i o ceně za teplo, za svoz odpadu a jiné, to zjišťovací řízení neřeší. Je v zájmu města, abychom veřejnou debatu vedli v širším rozsahu. Nevím, kdy bude čas se o celém záměru bavit, když připomínky končí za tři dny.
 
Vraj: Neschvalujeme, že se spalovna řeší bez veřejného projednání. SPD to považuje za podpásovku proti občanům.
 
Chlápek: Tato rozprava může pokračovat, ale již bez účasti veřejnosti.
 
Kořenek: Problém spalovny není jen znečištění, ale i doprava, jedná se o velmi zatíženou lokalitu.
 
Růžička: Co se týče vyjádření za město, tak v tuto chvíli na něm pracujeme, nejsem schopen říct, k čemu se budeme klonit. Ze zákona se vyžaduje pouze proces zjišťovacího řízení. Informace na úřední desce jsou kvalitně zpracovány. Město se chce aktivně zapojovat do následných řízení.
 
Berg: Pokud bod probíráme v bodě různé, tak již nelze hlasovat o usneseních. I v minulosti jsme projednávali body na poslední chvíli, například po jednáních s panem Valou. Bude město Vsetín požadovat konání plné EIA nebo ne?
 
Hovořáková: Město nemohlo ovlivnit, kdy si investor zažádal.
 
Růžička: Materiál přišel těsně před zasedáním zastupitelstva. Není to, že nechceme diskutovat, můžeme se o tom bavit v bodě různé. Předkladatelem návrhu je soukromá obchodní společnost. Předpokládám, že na dalších zastupitelstvech diskusi povedeme. Chci, aby zařízení nemělo negativní vliv na životní prostředí ve městě.
 
Berg: Chtěl bych se vrátit k tématu spalovny. Není mi jasné, jak se váš slib shoduje s tím, že jste odmítli zařadit na program jednání zastupitelstva. Je to nešťastný začátek. Zastupitelé za KOV svůj slib dodrží a budeme se věnovat spalovně, kde občané najdou veškeré informace na našich stránkách. Je podezřelé, že tyto informace se objevily na úřední desce až dva dny po volbách.
 
Růžička: Provedli jsme jednání se všemi stranami vyjma KSČM. Tato varianta nám vyšla jako nejvíce funkční, ač si uvědomujeme, že rozdíl je těsný. Očekáváme v následujícím období větší množství projektů v dalším volebním období, aby je mohli místostarostové vykrýt.
 
Bod různé.

Táborská: Chyběla mi rozprava při volbě starosty a místostarostů a jejich počtů. Co vás vedlo k tomu, že jsme ustanovili v těsném počtu, když ostatní strany deklarovali zájem na podílu vedení města. Zajímalo by mě, proč máme tři místostarosty, v minulém období KDU deklarovala, že 2 místostarostové stačí.
 
Starosta: Budeme se snažit, aby to byly pondělky.
 
Termín příštího zastupitelstva určí rada
 
Měsíční odměna vychází z pevné složky a počtu obyvatel.

Radní: 7000
Zastupitel: 1500
Předseda výboru: 4300
Člen výboru: 3500
Předseda komise: 3000
Člen komise: 2000
Předseda komise (nezastupitel): 1500
Člen komise (nezastupitel): 500
Účast na jednání zastupitelstva nebo rady: 1500
Oddávající: 200 za obřad do maxima 2000 měsíčně
 
Stanovení výše odměn (vychází z nařízení vlády) pro členy zastupitelstva, výborů a komisí.
 
Členové kontrolního výboru, starosta navrhuje Vejpustek, Vraj, Žůrek, Vaculín.

Hlasování po jménech:

Vejpustek: 20 hlasů
Vraj: 19 hlasů
Žůrek: 20 hlasů
Vaculín: 18 hlasů
 
Předseda kontrolního výboru: starosta navrhuje Valentovou, zvolena 20 hlasy
 
Návrhy na další členy: Teleky, Hovořáková, Fukalová, Berg.

Hlasování po jménech

Teleky: 21 hlasů
Hovořáková: 19 hlasů
Fukalová: 21 hlasů
Berg: 21 hlasů
 
Předseda finančního výboru: starosta navrhuje Táborskou, zvolena 19 hlasy
 
Počet členů finančního a kontrolního výboru: starosta navrhuje pět členů. Schváleno všemi hlasy
 
Delegování zástupců města do obchodních společností:

VaK Vsetín: Starosta bude zástupce města na valné hromadě.
 
Určuje se pořadí zastupování starosty jeho místostarosty.
 
O radních se nakonec hlasuje po jménech:

Teleky: Zvolen 16 hlasy
Hovořáková: Zvolena 14 hlasy
Žůrek: Zvolen 12 hlasy
 
Růžička: Nejedná se o otázku, která by byla v tuto chvíli uzavřena.
 
Bartoň: Bavili jsme se o tom, že by mohla fungovat mediální komise, která by to mohla řešit. Střet zájmů je možno prověřit právně.
 
Táborská: Kdo tedy skládá obsah Vsetínských novin?

Růžička: Na návrh redaktora říká vedení města, jaké články se budou psát. Tato problematika ještě není uzavřena, budeme se o tom bavit.
 
Husa: Jak se projevuje ta veřejná kontrola?

Pifka: Můžete dávat podnět zastupitelstvu.
 
Pifka: Pan Žůrek je zaměstnancem jiné společnosti než města, nevykonává státní správu nebo samosprávu. Střet zájmů to rozhodně není.
 
Kořenek: Tady jste ve střetu zájmů, dovolím si to tvrdit z 99 %. Věřím, že se to prokáže, když si přečtěte zákon. Otázka etiky je pak věc jiná, zde určitě bude problém.
 
Valentová: Bude Jiří Žůrek pokračovat v práci ve Vsetísnkých novinách a zároveň bude členem rady?

Žůrek: K žádnému střetu zájmů zde nedochází, budu pokračovat.
 
Následuje volba radních: Starosta navrhuje Telekyho, Hovořákovou a Žůrka. Starosta navrhuje hlasování všech tří najednou-
 
Hovořáková navrhuje na 3. místostarostu Bartoně. Zvolen 14 hlasy
 
Žůrek navrhuje na 2 místostarostu Pifku. Zvolen 14 hlasy
 
Bělov navrhuje na funkci 1. místostarostky Hlaváčovou. Zvolena 11 hlasy
 
Určení uvolněných funkcionářů: návrh je na starostu a 3 místostarosty. Schváleno 13 hlasy
 
Návrh na 3 místostarosty a celkový počet radních 7. Schváleno 13 hlasy
 
Nejsou jiné návrhy, probíhá volba. Starosta zvolen 15 hlasy a přebírá starostenský řetěz
 
Bod volba starosty: Bělov navrhuje Jiřího Růžičku.
 
Hlasování o programu bez dodatkového bodu. V případě, že nebude schválen, bude hlasováno o programu s dodatkem: 11:8:2 Spalovna se tedy na program nedostala.
 
Starosta přesto dává slovo Štěpáníkovi.

Město musí být důvod, proč chce věc pustit do plného procesu EIA. Není to tak, že je vždy veřejné projednání.
 
Berg: Jsem rád, že pan tady Štěpaník je, ale nyní jsme v bodě programu, neřešíme nyní samotnou věc. Budu rád, když pan Štěpaník vystoupí v samostatném bodě, který zařadíme na program.
 
Růžička: Na tom se shodujeme. Dovolil bych si pozvat pana ředitele Technických služeb, aby řekl svůj pohled.
 
Husa: Nerozhodujeme nyní o tom, zda chceme nebo nechceme spalovnu, ale o tom, aby se o tom mohli občané více dozvědět a klást svoje námitky a připomínky. Dali jsme si čas a setkali jsme se s investorem, řešili jsem, jak to zasáhne do systému hospodaření s odpady. Nechceme kvůli tomu svolávat zvláštní zastupitelstvo, jde jen o to, zda pustíme občany do rozhodování. Mezi lidmi je velký strach a neinformovanost. Já sám nevím, zda jsem pro či proti.
 
Chlápek: Spalovna je na pomezí tří obytných souborů. Smést to ze stolu teď a neumožnit podrobné projednání znamená velkou nezodpovědnost.
 
Hovořáková: Nebudu hlasovat o materiálu, který nemám dopodrobna nastudovaný. Měli bychom věc pečlivě připravit a projednat na příštím zastupitelstvu.
 
Kořenek: Občané by se měli vyjádřit, mělo by se říct, jaký bude ekonomický přínos a vliv na cenu tepla. Když Vsetín prodalo svůj podíl v Zásobování teplem, neopakujme tuto chybu. Všichni odpovědní zastupitelé by měli hlasovat pro proces EIA.
 
Berg: Předkládáme to až nyní, právě proto, že materiál je rozsáhlý. Město jako samospráva může vstupovat, ale nemůžou pak do něj již vstupovat občané. Mělo by být v zájmu všech, aby se projednávala v širokém procesu EIA. To co předkládáme, je pouze to, aby se vytvořil prostor se těmito věcmi zabývat podrobněji.
 
Růžička: Materiál není obsáhlý. Problematika je ale rozsáhlá, pozastavuji se nad tím, proč materiál přišel až dnes. Osobně nejsem schopen se nyní fundovaně vyjádřit. Město jako takové může do procesu vstupovat i po tomto datu v několika řízeních. Nechceme, aby vzniklo zařízení, které bude ovlivňovat chod života ve městě.
 
Berg: Rozumím tomu, že ustavující jednání má nějaké zvyklosti, ale materiál do něj může předložit každý. Důvod předložení je zjišťovací řízení EIA, tedy posuzování vlivu na životní prostředí. To má termín pro připomínky 8. listopadu. Město Vsetín by mělo uplatnit připomínky. Nejedná se o příliš rozsáhlý dokument. Rádi bychom, aby město Vsetín vyjádřilo vůli, aby se jednal proces EIA, kde bude možné všechny připomínky podrobně vypořádat. Pokud by tento proces nebyl, nebylo by možné připomínky občanů vyrovnávat. Jedná se o závažnou záležitost, abychom nepromeškali kroky, které nelze již napravit.
 
Růžička: Obdrželi jsme dodatkový materiál. Vzhledem k tomu, že se jedná o ustavující zastupitelstvo, považuji za nesprávné, abychom se jím zabývali. Navrhuji probrat v bodě různé.
 
Schválení programu. Na něm přibyl i bod věnující se spalovně navržený KOV
 
Videopřenos najdete na https://youtu.be/57RQlldpM-8
 
Tajemník přednáší slib. Ten zní: "Slibuji věrnost České republice. Slibuji na svou čest a svědomí, že svoji funkci budu vykonávat svědomitě, v zájmu obce města a jeho občanů a řídit se Ústavou a zákony České republiky."
 
Zastupitelé se představují a skládají slavnostní slib
 
Růžička vítá na zastupitelstvu. To by měl ale správně až do zvolení starosty řídit nejstarší člen zastupitelstva, tedy Vejpustek.
 
Zní státní hymna
 
Všichni zastupitelé jsou na místě
 
Sál se pomalu plní hosty i médii, zástupci staronové rady prozatím chybějí
 
Vítejte u ustavujícím jednání, které pro vás na místě sleduje David Kopecký
 
Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 17:00.